Show simple item record

dc.contributor.advisorKutlu, Hasan Rüştü
dc.contributor.authorKarakozak, Emel
dc.date.accessioned2020-12-07T14:33:15Z
dc.date.available2020-12-07T14:33:15Z
dc.date.submitted2000
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/155982
dc.description.abstractöz YÜKSEK LİSANS TEZİ ETLİK PİLİÇLERDE TUM DANE YEMLEMEYE IJAYAUBISlJCMBİ^^^^üi.^ YÖNTJEMLERİ'ÜZERİNE-BİK'ARAŞT^^ EMEL KARAKOZAK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç.Dr. Hasan Rüştü KUTLU Yıl: 2000, Sayfa: 55 Jüri: Doç.Dr. Hasan Rüştü KUTLU Prof.Dr. Orhan ÖZTÜRKCAN Doç.Dr. Abdurrahman POLAT Mevcut çalışma, etlik piliçlerde farklı tüm dane buğday ile yemleme yöntemlerini karşılaştırmak ve bu yöntemlerin performans, sindirim sistemi uzunluğu, ağırlığı ve karkas besin madde bileşenleri parametreleri ve yem maliyeti üzerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. 80 adet bir gün yaşlı erkek etlik civcivler her biri 20 hayvandan oluşan benzer canlı ağırlık ortalamasına sahip (41 g SE:0.8), dört gruba ayrılmıştır. 1. hafta bütün gruplar standart başlangıç yemi ile beslenmiş ve daha sonra birinci grup olan kontrol grubuna standart büyütme yemi (8-21 günler arasında %22Hpr ve 3150 Kcal ME/kg) ve bitirme yemi (22-42 günler arasında %21 Hpr 3250 Kcal ME/kg) verilmiştir. Diğer muamele grupları büyütme yemi (8-21 gün, %23 Hpr ve 3150 Kcal ME/kg) ve bitirme yemiyle (22-42 gün, %23 Hpr 3250 Kcal ME/kg) beslenmiştir. İkinci gruba ayrı yemliklerde lüm buğday ve karma yem arasında serbest seçmeli yemleme uygulanmıştır. Üçüncü grup, tüm buğday (günlük saat 08.00'den 04.00'ya kadar 8 saat süreyle) ve karma yem (saat 04.00'tcn sabah 08.00 kadar 16 saat süreyle) ile günlük zamana bağlı olarak yenilenmiştir. Dördüncü grup ilk haftada 5:95 oranında tüm buğday :karma yem karışımıyla beslenmiştir. Bu karışımdaki tüm buğday oranı her hafta %7 arttırılmış ve deneme sonunda bu oran 33:67 olmuştur. Deneme süresince civcivler %60-65 nem ortamındaki (30°C 'deki sıcaklık her hafta 3°C sıcaklık azaltılarak 24°C'de) optimal çevre sıcaklığında yetiştirilmiştir. Denemede su ve yem serbest olarak verilmiş, 24 saat boyunca aydınlatma uygulanmıştır. 6 hafta devam eden denemede, etlik piliç büyüme performansı, haftalık yem, protein, enerji dönüşüm oranlan, yem tüketimi ve canlı ağırlık kazancı ölçümleriyle değerlendirilmiştir. Denemenin sonunda bütün piliçler karkas analizleri için kesilmiştir. Mevcut çalışmada elde edilen bulgular, tüm dane yemleme gruplarında kontrol grubuna göre, yem tüketimi (P<0.05) ve yem dönüşüm oranının daha yüksek; ancak canlı ağırlık kazancında bir kayıp olmaksızın yem maliyetinin daha düşük olduğu saptanmıştır. Seçmeli yemlenen gruptaki seçilmiş tüm buğday oram, zamana bağlı yemleme ve karışık yemleme gruplarına göre daha yüksek bulunmuştur (P<0.05). Araştırma sonuçlan, aynı zamanda tüm dane buğday yemlemesi ile boş sindirim sistemi ağırlığı, abdominal yağ ağırlığı ve karkas yağ içeriğinin arttığını, fakat sindirim sistemi uzunluğunun, kalp ve karaciğerin ağırlıkları ile karkasın kuru madde içeriğinin değişmediğini, karkasın kül ve protein içeriğinin ise düştüğünü göstermiştir. Özet olarak, mevcut denemede ön kanşım (5:95'ten 33:67'e haftada %7 artışla) olarak hazırlanan tüm dane buğday+karma yem ile beslemenin, karkas besin madde bileşimini etkilemeksizin, hem ekononük ve hem de pratikte uygulama kolaylığı nedeniyle diğer yöntemlere oranla daha etkin bir dane yemleme yöntemi olabileceği sonucu varılmıştır. Anahtar kelimeler: ellik piliç, performans, tüm dane yemleme, buğday, sindirim sistemi
dc.description.abstractABSTRACT MSc THESIS A STUDY ON WHOLE GRAIN FEEDING AND ITS APPLICATION METHODS IN BROILER CHICKS 1.,r.4 EMEL KARAKOZAK DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hasan Rüştü KUTLU Year: 2000. Pages: 55 Jury: Assoc.Prof. Dr. Hasan Rüştü KUTLU Prof. Dr. Orhan ÖZTÜRKCAN Assoc. Prof. Dr. Abdurrahman POLAT The present study was carried out to determine whether whole grain feeding and its application methods would affect performance, abdominal fat weight, carcass weight, the length and weight of digestive system, carcass parameters and feeding cost of broiler chicks. Eighty, one-day old male broiler chicks (Ross) were divided into 4 dietary groups of similar mean weight (41 g SE:0.8). comprising 20 birds each. All the groups were fed with the standard diet (23%CP and 3 150 ME) in the first week. Standard grower (from 8th to 21st days, 22% CP and 3150 Kcal/kg ME ) and finisher (from 22nd to 42nd days, 21% CP and 3250 Kcal/kg ME ) diets were used for the first group taken as the control (conventional feeding). Compound feeds as grower (from 8th to 21st days, 23% CP and 3150 Kcal/kg ME ) and as finisher (from 22nd to 42nd days, 23% CP and 3250 Kcal/kg ME ) were prepared for treatment groups. The second group was given a free choice between compound feed and whole wheat in separate troughs. The third group received whole wheat (8 hours from 08.00 to 16.00) and compound feed (16 hours from 16.00 to 08.00) sequentially in a day. The last group was fed with a pre-mixture of whole wheat and compound feed in a proportion of 5: 95 in the first week, than the proportion of whole wheat in the mixture was increased 7% every week, reaching to 33:67 in the last week of the study. During the experiment, the chicks were reared at a conventional ambient temperature (from 30°C reducing to 24°C by 3°C//vcek) with a relative humidity of 60-65%. Feed and water were always available. Light was provided 24 hrs each day throughout. The experiment lasted for 6 weeks, during which broiler growth performance was assessed by measuring body weight gain, feed intake, feed conversion rate every week At the end of the experiment, all the birds were sacrificed for pending analysis. The results obtained in the experiment showed that whole grain feeding groups attained higher (P>0.05) body weight gain and feed intake than the control group with higher (P<0.05) feed conversion rate but less feed cost. Selected ratio of whole wheat in the choice-fed group was greater (P<0.05) than the consumption rates of whole feed by sequential and mix feeding groups. The results also showed thai increasing ratio of whole wheat in the diet increased the empty digestive system weight, abdominal fat weight and carcass fat content, but not length of digestive system. The results showed that inclusion of whole wheat to the diet or offering whole wheat as a choice or feeding whole wheat for 8 hours a day can provide considerable reduction for the cost of per kg body weight gain, while increasing fat deposition due to excess energy intake. The results suggest that whole wheat feeding by mixing compound feed at the level used (from 5% increasing to 33% by 7%/weck) in this trial could be more economical and also much easier to apply in practical conditions. Key words: Broilers, performance, whole grain feeding, wheat, digestive system IIen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleEtlik piliçlerde tüm dane yemlemeye dayalı besleme yöntemleri üzerine bir araştırma
dc.title.alternativeA Study on whole grain feeding and its application methods in broiler chicks
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmFeeding
dc.subject.ytmZootechnics
dc.subject.ytmBroiler chickens
dc.subject.ytmnull
dc.subject.ytmWheat
dc.subject.ytmPerformance
dc.subject.ytmDigestive system
dc.identifier.yokid95623
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid95623
dc.description.pages54
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess