Show simple item record

dc.contributor.advisorDemirkol, Şehnaz
dc.contributor.authorErmağan, Umut
dc.date.accessioned2020-12-07T13:03:22Z
dc.date.available2020-12-07T13:03:22Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2020-05-20
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/150035
dc.description.abstractYiyecek içecek endüstrisinin çeşitli faktörlerin etkisiyle sürekli gelişmekte olduğu, yiyecek içecek işletmelerin artan rekabet ortamında bu gelişimleri takip etmesi gerektiği açıkça görülmektedir. Gelişen koşullara uyum sağlamanın birincil nitelikteki şartın ise menü olduğu anlaşılmaktadır. Menü, işletmenin müşterileri ile ilk temasını kuruduğu, yiyecek içecek işletmesindeki tüm faaliyetleri yönlendiren temel yapı taşı olarak ele alınmalıdır.Bu çalışmada menü fiyatlama yöntemleri ile menü analiz sonucu arasındaki ilişki ortaya konularak fiyatlama yöntemlerinin menü ürünlerinin tercihine olan etkileri araştırılmaya çalışılmıştır. Araştırma lüks bir otelin menüsü üzerine yapılmıştır. Çalışmaya konu olan işletmenin menüsü farklı fiyatlama yöntemleri ile fiyatlandırılarak menü analiz yöntemlerinden menü mühendisliği ile analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlardan yola çıkılarak işletmelere yardımcı olabilecek menü geliştirmeye yönelik önerilerde bulunulmuş, fiyatlama yöntemlerinin karşılaştırılması yapılmıştır.Çalışmanın ilk bölümünde yiyecek içecek işletmeleri hakkında genel bilgi verilmiş, sonrasında araştırmanın esas konusunu oluşturan menünün tanımı, çeşitleri, planlama süreci ve son olarak menü doğrultusunda yürütülen işletme faaliyetleri açıklanmıştır. İkinci bölümde menü fiyatlama ve analiz yöntemleri hakkında bilgi verilmiş, üçüncü bölümde ise araştırmaya konu olan işletmenin menüsü üzerinde uygulama yapılmış ve elde edilen sonuçlar ''Sonuç'' başlığı altında değerlendirilmiştir.
dc.description.abstractIt is understood obviously that food and beverage businesses are improving with the effects of various factors and they have to follow the developments in the increasingly competitive environment. The first condition to be able to accommodate the developments is the menu. The menu should be considered as a basic pillar that helps businesses make the first contact with their guests and leads all activities of businesses. In this thesis, the relationship between menu pricing methods and menu engineering is revealed and then, the effects of the pricing methods on determining menu items are researched. The thesis has been carried out by using a menu at a luxury hotel. The menu has been priced with different pricing methods and each menu has been analyzed with menu engineering. With the aid of the conclusions that are reached, the thesis provides some suggestions about developing a menu and compares the pricing methods which are used in the work. In the first part of the thesis, information is given about the food and beverage businesses and then the menu, which is the main topic of the work, it's types, the planning process and finally, the activities of businesses carried out by means of menu are explained. In the second part, menu pricing methods and menu analysis methods are explained; in the third part, an application on the menu of the hotel is completed and the conclusions are evaluated under the line of `Conclusion`.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectTurizmtr_TR
dc.subjectTourismen_US
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleYiyecek içecek işletmelerinde menü mühendisliğinin ve fiyatlama yöntemlerinin analizi
dc.title.alternativeThe analysis of menu engineering and the pricing methods in food and beverage businesses
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-05-20
dc.contributor.departmentTurizm İşletmeciliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmFood and beverage operations
dc.subject.ytmMenu
dc.subject.ytmPrice
dc.subject.ytmPricing
dc.identifier.yokid10214016
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid529187
dc.description.pages140
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess