İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 1. ve 5. sınıf öğrencilerinde beslenme alışkanlıklarının saptanması ve değerlendirilmesi
dc.contributor.advisor | Yurtseven, Eray | |
dc.contributor.author | Kaçar, Burcu | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T12:34:55Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T12:34:55Z | |
dc.date.submitted | 2017 | |
dc.date.issued | 2020-06-21 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/146959 | |
dc.description.abstract | Beslenme, insanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan öğeleri vücuduna alıp kullanabilmesidir. Adölesanlar arasında sağlıksız beslenme önemli sağlık risk faktörlerinden biridir. Yetişkinlik çağında alışkanlıkları değiştirmek zor olduğundan, adölesan dönemde sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak büyük önem taşır. Yüksek öğretim öğrencileri içinde yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığına öncelikli olarak sahip olması gereken gruplardan biri tıp fakültesi öğrencileridir. Araştırmanın amacı tıp fakültesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarını ve problemlerini ortaya koymaktır. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde eğitim gören 1. ve 5. sınıf öğrencileri üzerinde yürütülmüş; tanımlayıcı türde bir çalışmadır. Araştırmanın verileri 14.01.2013 ile 01.04.2013 tarihleri arasında toplanmış, SPSS 22 istatistik paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırmanın evreni Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Türkçe Tıp 1.sınıf (n=315) ve 5.sınıf(n=277) öğrencilerinden oluşan 562 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma örneklemine ulaşılabilen; %52,6'sı (n=113) 1. sınıf; %47,4'ü (n=102) 5. sınıf olmak üzere; araştırmaya katılmayı kabul eden 215 öğrenci dahil edilmiştir. Öğrencilerin %56,3' ü kız öğrencilerden oluşmaktadır. Öğrencilerin %85,6' sının öğün atladığı; en çok atladıkları öğünlerin ara öğünler ve sabah kahvaltısı olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin %71,2' si normal beden kitle indeksine sahiptir.Öğrencilere olumlu beslenme alışkanlıkları kazandıracak, uygulamalı 'yeterli ve dengeli beslenme' eğitimleri ile kampüs içinde kolay ulaşabilecekleri yeterli ve dengeli ara öğün ve sabah kahvaltısı seçeneklerinin sunulması, üniversite eğitimi süresince istenen davranış değişikliklerinin kazanılmasına katkıda bulunabilir. Anahtar Kelimeler: Adölesan, beslenme, beslenme alışkanlıkları, tıp fakültesi, üniversite öğrencisi | |
dc.description.abstract | ABSTRACTNutrition is taking necessary elements and using them in the body for growing and living by healthy and productively a long life. Unhealthy dietary habits are the most risky behaviour at adolescents. It is hard to change unhealthy dietary habits at adults so it is important to having healthy dietary habits at early ages. Medical students are the most important group of all university students about knowing adequate and balanced diet and having healthy dietary behaviours.Purpose of the study to determine dietary habits and problematic dietary habits of medical faculty students. This is a descriptive study. It is making away with 562 medical students in the 1. and 5. classes of Istanbul University Cerrahpasa Faculty of Medical. Data was collected a self-reported questionnaire about the students' dietary habits between January 2013 to April 2013 and evaluated by SPSS 22.0 program. Sampling was not selected, it was aimed to reach all of the students. Study was conducted with volunteer 215 students.Female students were %56,3 of the students. %85,6 of the students skipping a meal. Most skipped meals by the students; snacks between meals and breakfast. %71,2 of the students have normal Body Mass Index.Our findings suggest the need for strategies and coordinated efforts at all levels to provide healthy and balanced breakfast and snacks at faculty canteen to promote healthy dietary habits in our youth.Key Words: Adolescent, nutrition, dietary habits, faculty of medicine, university students, | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.subject | Halk Sağlığı | tr_TR |
dc.subject | Public Health | en_US |
dc.title | İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 1. ve 5. sınıf öğrencilerinde beslenme alışkanlıklarının saptanması ve değerlendirilmesi | |
dc.title.alternative | Istanbul University Cerrahpasa Faculty of Medicine determine and evaluate of 1. and 5. grade medical students' dietary habits | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-06-21 | |
dc.contributor.department | Halk Sağlığı Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Nutrition surveys | |
dc.subject.ytm | Nutrition | |
dc.subject.ytm | Nutritional habits | |
dc.subject.ytm | Adolescents | |
dc.subject.ytm | Students | |
dc.subject.ytm | Students-medical | |
dc.subject.ytm | Education-medical | |
dc.identifier.yokid | 10152435 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 466767 | |
dc.description.pages | 136 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |