Show simple item record

dc.contributor.advisorEmre, Mehmet İskender
dc.contributor.authorCoşkun, Mustafa
dc.date.accessioned2020-12-07T12:34:46Z
dc.date.available2020-12-07T12:34:46Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/146939
dc.description.abstractYapılan çalışmada kontrol besinindeki lipit, amin oasit, tuz karışımı, sükroz ve RNA'nın besindeki miktarının %50 arttırılması, azaltılması veya tamamen çıkartılmasıyla elde edilen besinlerin, P. turionellae'nın eşey oranı ile glikojen (yaşam süresi sonunda dişi başına düşen total glikojen) ve protein (yaşam süresi sonunda dişi başına düşen total protein) miktarına olan etkileri araştırıldı. Meridik besinin lipit karışımı içermemesi ergin çıkış oranına önemli bir etkide bulunmamasına rağmen lipit miktarının azaltılması veya arttırılması dişi ve erkek çıkışlarını önemli düzeyde etkilemiştir.Kontrol besindeki amino asit karışımının %50 arttırılması veya tamamen besinden çıkartılması, toplam ergin çıkışını kontrole göre önemli düzeyde azaltmıştır. Maksimum ergin çıkışı böceklerin besindeki amino asitin 1.5 g olduğu besinle beslenmesi durumunda %85.18 olarak gerçekleşmiştir.Sükroz içermeyen besinle beslenen P. turionellae bireyleri sadece 7 gün yaşamışlardır. Besinindeki sükroz miktarının azaltılması veya arttırılması toplam ergin ve dişi birey çıkışını önemli ölçüde etkileyerek kontrole göre arttırmıştır.Denenen tuz karışımı oranlarından hiçbiri toplam ergin birey çıkışını kontrole göre negatif yönde etkilememiştir. Deneyde kullanılan bazı meridik besinler eşey oranını arttırırken glikojen miktarını düşürmüştür. Glikojen miktarı ve dişi çıkışları arasında negatif bir ilişki tespit edilmiştir. Denenen tuz, lipit karışımı ve RNA oranlarından hiç biri toplam protein miktarına negatif bir etkide bulunmamıştır
dc.description.abstractIn the study, the effects of the diets which was prepared by increasing and decreasing with a ratio of 50% or completely omitting lipid, amino acid, salt mixture, sucrose and RNA in the control diet on the level of glycogen (total glycogen of the female in the life span) and protein (total protein of the female in the life span) with sex ratio of P.turionellae have been investigated.Although the meridic diet containing any lipid mixture didn?t have a significant effect on the ratio of adult emergence, increasing and decreasing amount of lipid significantly affected male and female emergenceIncreasing the amino acid with a ratio of 50% or omitted it in control diet decreased the total adult ratios when compared with control diet. The maximum total adult emergence in this group occurred as 85.18% when the insects fed synthetic diet contains 1.5g. amino acid mixture.The insects lived only 7 days without sucrose, increasing and decreasing the amount of sucrose in control diet affected total female and male emergence positively according to control diet. None of the tested salt mixture any significant affects the total adult emergence negatively.One main findings of this study is that the some meridic diet did increase the P. turionellae?s sex ratio whereas reduce its glycogen amount. We indicated that there was a negative relationship between female emergence and glycogen level. None of the tested salt, lipid mixture and RNA concentrations did not negative affect on the total protein level.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleBesin bileşenlerinin Pimpla turionellae L. erginlerinin eşey orani ile total protein ve glikojen miktari üzerine nicel ve nitel etkileri
dc.title.alternativeQualitative and quantitative effects of dietary components on sex ratio, total protein and a glycogen level of Pimpla turionellae L. adults
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmGlycogen
dc.subject.ytmProtein value
dc.subject.ytmSex ratio
dc.identifier.yokid321042
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid178346
dc.description.pages83
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess