Show simple item record

dc.contributor.advisorÜnal, Duri Şehvar
dc.contributor.authorDaniş, İbrahim
dc.date.accessioned2020-12-07T12:33:55Z
dc.date.available2020-12-07T12:33:55Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2018-12-20
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/146844
dc.description.abstractBu tez çalışmasında, kapsaisinin yakıda tayini için gaz komatografisi kütle spektrometrisi yöntemi geliştirilmiştir. Analiz %5 difenil %95 dimetil polisiloksan kolonda; yüksek saflıkta helyum gazı hareketli fazı ile 2 mL/dak akış hızında kütle dedektörü ile geliştirilmiştir. Kapsaisin için enjektör bloğu sıcaklığı 300 oC, transfer hattı sıcaklığı 300 oC ve kolon sıcaklığı 250 oC'dir. Maddenin doğrusal aralığı 5-50 μg/mL olarak bulunmuştur. Kapsaisin için gözlenebilme sınırı 3,46 ve tayin sınır ise 5 μg/mL olarak bulunmuştur. Yöntem valide edilerek yakılarda kapsaisin analizine başarıyla uygulanmıştır. Bu yöntem kolay ve tekrarlanabilir olup yakı analizlerinde güvenle kullanılabilir niteliktedir.
dc.description.abstractIn this study, gas chromatography mass spectrometric method has been developed for determination of capsaicin in plasters. Method has developed in %5 diphenyl %95 dimethylpolysiloxane column with high purity helium gas and 2 ml/min flow rate by using mass dedector. For capsaicin analysis inlet temperature is 300 oC, transfer line temperature is 300 oC and column temperature is 250 oC. The linear range was found in between 5-50 μg/mL. For capsaicin the limit of dedection was found 3,46 and the limit of quantification was found 5 μg/mL respectively. The developed method has validated and successfully applied to plaster analysis. This method is simple, reproducible and can be used safely routine analysis of capsaicin in plasters.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleKapsaisin`in gaz kromatografisi-kütle spektrometresi (GC-MS) yöntemi ile farmasötik preparatlarda analizi
dc.title.alternativeAnalysis of capsaicin in pharmaceutical preparations by gas chromatography-mass spectrometry (GC-Ms) method
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-12-20
dc.contributor.departmentAnalitik Kimya Anabilim Dalı
dc.subject.ytmCapsaicin
dc.subject.ytmChromatography-gas
dc.subject.ytmMass spectrometry
dc.subject.ytmPepper
dc.subject.ytmChemistry-pharmaceutical
dc.subject.ytmTechnology-pharmaceutical
dc.subject.ytmBitterness
dc.identifier.yokid10157010
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid482776
dc.description.pages56
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess