Show simple item record

dc.contributor.advisorGüzel, Emin
dc.contributor.authorİnce, Raziye
dc.date.accessioned2020-12-07T12:33:48Z
dc.date.available2020-12-07T12:33:48Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/146831
dc.description.abstractBu çalışmada, ülkemizde yoğun olarak yetiştirilen bazı yağlı bitkilerden mısır, soya ve ayçiçeğinin özgül ısıları, ısı iletim ve ısı yayınım katsayıları belirlenmiştir. Ürünlerin özgül ısılarının belirlenmesinde karışım yöntemi kullanılmış ve özgül ısı değerlerinin mısırda 1.4868-2.4224 kJ/kg ? C, soyada 1.3934-3.1976 kJ/kg ? C ve ayçiçeğinde 0.8649-1.9302 kJ/kg ? C arasında değiştiği belirlenmiştir. Isı yayınım katsayısı çizgi ısı kaynağı yöntemi kullanılarak ölçülmüştür. Isı yayınım katsayısı değerlerinin mısır, soya ve ayçiçeği için sırasıyla 0.1194-0.2474 W/m ? C, 0.0980-0.2276 W/m ? C, 0.0929-0.2099 W/m ? C aralıklarında değiştiği saptanmıştır. Çalışmada elde edilen, özgül ısı, ısı iletim katsayısı ve özgül ağırlılara göre hesaplanan ısı yayınım katsayısı değerleri ise mısırda 1.111 ? 10-7-1.371 ? 10-7 m2/s, soyada 8.268 ? 10-8-1.496 ? 10-7 m2/s ve ayçiçeğinde 2.325 ? 10-7-3.695 ? 10-7 m2/s arasında hesaplanmıştır. Ayrıca çalışmada ele alınan ısısal özelliklerin neme ve sıcaklığa bağlı tahmini için regrasyon eşitlikleri geliştirilmiştir.
dc.description.abstractThermal properties namely, specific heat, thermal conductivity and thermal diffusivity of corn, soybean and sunflower were determined as a function of moisture content (w.b.) and temperature. The specific heat was measured by using mixture method and ranged from 1.4868 to 2.4224 kJ/kg ? C, 1.3934 to 3.1976 kJ/kg ? C and 0.8649 to 1.9302 kJ/kg ? C for corn, soybean and sunflower, respectively. The thermal conductivity was measured by transient technique using line heat source and varied between 0.1194 and 0.2474 W/m ? C for corn, 0.0980 and 0.2276 W/m ? C for soybean, 0.0929 and 0.2099 W/m ? C for sunflower. The average values of thermal diffusivity ranged between 1.111 ? 10-7 and 1.371 ? 10-7 m2/s for corn, 8.268 ? 10-8 and 1.496 ? 10-7 m2/sfor soybean, 2.325 ? 10-7 and 3.695 ? 10-7 m2/s for sunflower. Simple empirical models were developed to express thermal properties as a function of moisture content and temperature.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBazı yağlı tohumların ısısal özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
dc.title.alternativeA research on determination of thermal properties of some oily seeds
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTarım Makineleri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid323849
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid178497
dc.description.pages82
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess