Show simple item record

dc.contributor.advisorEvliya, Bülend
dc.contributor.authorOr, Fatma
dc.date.accessioned2020-12-07T12:25:36Z
dc.date.available2020-12-07T12:25:36Z
dc.date.submitted2009
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/145938
dc.description.abstractBu araştırmada, Kahramanmaraş piyasasında satılmakta olan Maraş usulü sade dondurmaların kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik kalitesi incelenmiştir. Dondurma örneklerindeki toplam mezofilik aerobik bakteri, koliform, E. coli, lipolitik bakteri, psikrofilik bakteri, Salmonella, maya-küf sayıları belirlenmiştir. Ortalama toplam mezofilik aerobik bakteri, koliform, E. coli, lipolitik bakteri, maya-küf sayıları sırasıyla 6,3x10- 1,4x105 kob/g, 3 - 740 EMS/g, 3- 13 EMS/g, 1,2x102 -8,7x103 kob/g, 10-6,3x103 kob/g, 0,6x10- 2,3x102 kob/g sayıları arasında saptanmıştır. İncelenen dondurmaların hiçbirinde Salmonella spp. ve psikrofil bakteriye rastlanmamıştır. Örnekler kurumadde, yağ oranları bakımından dondurma standardına uygun bulunmuştur. Sonuç olarak, mikrobiyolojik yönden analiz edilen dondurma örneklerinin genel olarak Türk mikrobiyolojik kriterler tebliğine uygun olduğu saptanmıştır. Çalışmada elde edilen bulgulara göre, Kahramanmaraş'ta satılan Maraş usulü sade dondurmaların üretiminin aynı kalitede olmadığı ve üreticiden üreticiye farklar gösterdiği gözlenmiştir.
dc.description.abstractIn this research, it was investigated chemical, physical and microbiological quality of Maraş type plain ice-creams, sold in retail markets of Kahramanmaraş. In the ice-cream samples, total aerobic mesophilic bacteria, coliform bacteria, E. coli, lipolytic bacteria, psycrophile bacteria, Salmonella, yeast-mould were determined. The average counts of aerobic mesophilic bacteria, coliform bacteria, E. coli, lipolytic bacteria, yeast-mould, 6.3x10- 1.4x105 cfu/g, 3- 740 MPN/g, 3 - 13 MPN/g, 1.2x102 - 8.7x103 cfu/g, 10-6.3x103 cfu/g, 0,6x10- 2.3x102 cfu/g respectively. Salmonella spp. and psycrophile bacteria were not isolated in any of ice-cream samples. The dry matter, fat contents of samples conformed the ice-cream standards. In conclusion according to the microbiological analyses of the ice-creams specimen in general were conform to the microbiological criteria report. The result of this study indicated that ice-creams with vanilla which made with Maraş style sold in Kahramanmaraş markets were not in same quality level. The quality of product changes by manufactures technique.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleKahramanmaraş`ta üretilen Maraş usulü dondurmaların mikrobiyolojik kalitelerinin değerlendirilmesi üzerine bir araştırma
dc.title.alternativeA research on the evaluation of microbiological quality of plain ice-cream which is produced in accordance with Kahramanmaraş style produced in Kahramanmaraş
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmPathogens
dc.subject.ytmIce cream
dc.subject.ytmMicrobiological quality
dc.identifier.yokid335931
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid244104
dc.description.pages56
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess