Show simple item record

dc.contributor.advisorOcak Demirci, Emine Meltem
dc.contributor.authorKazaz, Melek Çağla
dc.date.accessioned2020-12-07T12:25:26Z
dc.date.available2020-12-07T12:25:26Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2020-11-16
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/145886
dc.description.abstractFDA-onaylı stimulan olmayan Atomoksetin Hidroklorür seçici bir norepinefrin geri alım inhibitörüdür, çocuklarda ve yetişkinlerde dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu tedavisinde kullanılmaktadır. Acı tada sahip olması nedeniyle ile Atomoksetin Hidroklorür'ün kapsül ve oral solüsyon formları mevcuttur, ağızda dağılabilen formu bulunmamaktadır. ODT'ler tükrük ile temas ettiğinde hızla dağılarak, suya ve çiğnemeye gerek olmadan oral uygulamaya imkan verirler. Bu sayede hasta uyuncunu artırarak özellikle pediatrik ve geriatrik hastalarda kullanım kolaylığı sağlarlar.ODT'lerde uygun tat maskelemenin sağlaması oldukça önemlidir. Yaygın olarak kullanılan tat maskeleme teknikleri; aromalar kullanılması, kaplama, granülasyon, inklüzyon kompleksleri ya da lipozom oluşturulması, mikroenkapsülasyon, çoklu emülsiyonlar, ön ilaçlar ve iyon değiştirici reçinelerdir. Bu çalışmada, yaş granülasyon tekniği kullanılarak Atomoksetin Hidroklorür'ün tat maskeleyici ODT formülasyonun geliştirilmesi amaçlanmıştır. Granülasyon ajanı (Hidroksipropilmetilselüloz E3, Gellan zamkı, Veegum, Polietilen glikol 20000P) ve etken madde:granülasyon ajanı oranı (1:2, 1:3, 1:4) değiştirilerek farklı formülasyonlar tasarlanmıştır. Her bir formülasyon fiziksel ve kimyasal olarak analiz edilmiştir. Daha sonra in vitro tat değerlendirilmesi elektronik dil sistemi ile yapılmıştır. Her gruptan seçilen formülasyonların (ATX F02, F04, F12) stabilitesi hızlandırılmış stabilite koşullarında (40ºC ± 2 ºC, %75 ± %5 RH) bir ay süresince takip edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, seçilen ATX F04 ve F12 formülasyonları uygun ODT karakteristiklerini sağlamıştır. Bununla birlikte etkin maddenin acı tadının yaş granülasyon metodu ile Gellan zamkı'nın kullanıldığı formülasyonlarda Polietilen glikol 20000P ve Hidroksipropilmetilselüloz E3 kullanıldığı formülasyonlara göre daha fazla maskelenebileceği ortaya konulmuştur.
dc.description.abstractFDA-approved nonstimulant Atomoxetine hydrochloride is a selective norepinephrine reuptake inhibitor used for the treatment of attention deficit/hyperactivity disorder in children as well as in adults. Atomoxetine hydrochloride is available as capsules and oral solutions, yet it does not have orally disintegrating form because of the bitter taste. ODTs are formulated to disintegrate rapidly on contact with saliva and enable oral administration without water or chewing, offer improved patient compliance and ease of administration particularly in pediatric and elderly patients. Appropriate taste masking has much importance for ODTs. Common taste masking techniques are included adding flavors, coating, granulation, formation of inclusion complexes or liposomes, microencapsulation, multiple emulsions, prodrugs and ion exchange resins. In this study, developing a taste-masked ODT formulation containing Atomoxetine hydrochloride produced by wet granulation method was aimed. Different formulations have been designed by changing the granulation agent (Hydroxypropylmethylcellulose E3, Gellan gum, Veegum, Polyethylene glycol 20000P) and active agent:granulation agent ratio (1:2, 1:3, 1:4). Each formulation have been physically and chemically tested. Further in vitro taste assessment has been carried out via an e–tongue system. Stability of chosen formulations (F02, F04, F12) in each group have been observed with accelerated stability conditions (40ºC ± 2ºC, %75 ± %5 RH) for one month. According to the results, chosen formulations ATX F04 and F12 showed appropriate ODT characteristics. Moreover, it was demonstrated that bitter taste of active agent could be masked in formulations with Gellan gum more than Polyethylene glycol 20000P and Hydroxypropyl methylcellulose E3 by wet granulation method.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEczacılık ve Farmakolojitr_TR
dc.subjectPharmacy and Pharmacologyen_US
dc.titleİlacın tadının maskelenmesi amacıyla ağızda dağılabilir tablet (ODT) formülasyonlarının geliştirilmesi
dc.title.alternativeFormulation development of orally disintegrating tablet (ODT) for taste masking of drug
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-11-16
dc.contributor.departmentFarmasötik Teknoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmTaste
dc.subject.ytmFormularies
dc.subject.ytmTablets
dc.subject.ytmAtomoxetine
dc.subject.ytmAttention deficit disorder with hyperactivity
dc.subject.ytmAdministration-oral
dc.subject.ytmGranulation
dc.subject.ytmDrugs
dc.subject.ytmDrugs-investigational
dc.identifier.yokid10170223
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid482859
dc.description.pages202
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess