Show simple item record

dc.contributor.advisorEmre, Mehmet İskender
dc.contributor.authorDursun, Osman
dc.date.accessioned2020-12-07T12:19:13Z
dc.date.available2020-12-07T12:19:13Z
dc.date.submitted2009
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/145212
dc.description.abstractSunulan çalışmada, farklı DDVP (Diklorvos) oranlarının (2.00, 4.00, 6.00, 8.00 µl/100 g besin) Galleria mellonella' nın total protein, lipit ve karbohidrat miktarlarına etkileri araştırılmıştır.Protein yüzdeleri 4.00, 6.00 ve 8.00 µl/100 g DDVP içeren besinlerde önemli ölçüde artarken, birey başına düşen protein miktarları 4.00 ve 6.00 µl/100 g DDVP içeren besinlerle beslenen gruplarda kontrole göre önemli ölçüde artmıştır.Lipit yüzdeleri, 4.00 ve 6.00 µl/100 g DDVP uygulaması sonucunda önemli ölçüde azalmıştır. Birey başına düşen lipit miktarı ise tüm gruplarda kontrole göre önemli ölçüde azalmıştır.Böceğin karbohidrat yüzdesi besinin 4.00 ve 8.00 µl/100 g DDVP içermesi durumunda artış gösterirken, birey başına düşen karbohidrat miktarı en yüksek konsantrasyon olan 8.00 µl/100 g DDVP içeren besinde kontrole göre artmıştır.
dc.description.abstractIn this study, the effects of different DDVP (Dichlorvos) concentrations (2.00, 4.00, 6.00 and 8.00 µl/100 g diet) on total protein, lipid and carbohydrate amounts of Galleria mellonella were investigated.The percentage of protein of insect which was fed 4.00, 6.00, 8.00 µl/100 g DDVP, was significantly increased, individually protein amount of insect which was fed 4.00 and 6.00 µl/100 g DDVP was significantly increased compare to control group.4.00 and 6.00 µl/100g DDVP caused a significantly decrease of percentage lipid of Galleria mellonella, also individually lipid amount decrease in all groups compare to control.Carbohydrate amount was increased of both of percentage and individually. Percentage carbohydrate increased in insects which were fed 4.00 and 8.00 µl/100 g DDVP, while individually carbohydrate was increased in highest (8.00 µl/100 g) DDVP concentration compares to control.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleDDVP`nin (dichlorvos) subletal dozlarının Galleria mellonella L.` nın protein, lipit ve karbohidrat düzeyine etkileri
dc.title.alternativeEffects of sublethal DDVP (dichlorvos) concentrations on protein, lipid and carbohydrate levels of Galleria mellonella L.
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmDichlorvos
dc.subject.ytmLipid metabolism
dc.subject.ytmProtein ratio
dc.subject.ytmCarbohyrate metabolism
dc.identifier.yokid348479
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid252672
dc.description.pages38
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess