Show simple item record

dc.contributor.advisorÇelik, Ladine
dc.contributor.authorGül, Cavidan
dc.date.accessioned2020-12-07T12:17:09Z
dc.date.available2020-12-07T12:17:09Z
dc.date.submitted2009
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/144951
dc.description.abstractBu çalışma, metiyonin, kolin ve mezo-inozitolün etlik piliçlerin yem tüketimi, yem dönüşüm oranı, canlı ağırlık kazancı, karkas randımanı, abdominal yağ birikimi, karaciğer ağırlığı ile karaciğer ve serum lipit ve trigliserit içeriği üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada %22 ham protein ve 3200 kcal ME/kg içeren bazal yem kullanılmıştır. Bir günlük 108 dişi civciv (Ross 308) her biri 12 hayvandan oluşan 9 yemleme grubuna ayrılmıştır. 44 gün süreyle, N (kontrol) grubundaki hayvanlar bazal yem ile ve ilk dört grup (A, B, C, D) bazal yeme ek olarak sırasıyla; 1800+0.40, 1800+0.80, 3600+0.40 ve 3600+0.80 kolin (mg/kg) + (%)DL-metiyonin ilaveli yemlerle beslenmişlerdir. Diğer dört grup (E, G, H, K) ise bazal yeme ek olarak sırasıyla 800+0.40, 800+0.80, 1600+0.40 ve 1600+0.80 oranında mezo-inozitol (mg/kg) + (%)DL-metiyonin içeren yemle beslenmişlerdir. 1-44 gün süresince piliçlerin haftalık yem tüketimleri ve canlı ağırlık kazançları, deneme sonunda karkas, karaciğer ve abdominal yağ ağırlıkları saptanmıştır. Deneme sonunda grup ortalamasına en yakın her gruptan 5 hayvandan karaciğer ve kan örnekleri alınmış, serum ve karaciğerde total lipit miktarı ile trigliserit konsantrasyonu belirlenmiştir.Bu çalışmada; yem değerlendirme oranı, abdominal yağ birikimi, karaciğer ağırlığı, karaciğer trigliserit konsantrasyonu ile serum ve karaciğer total lipit miktarı, yeme eklenen metiyonin, kolin ve mezo-inozitol düzeylerinden etkilenmemiştir (P>0.05).Denemenin ilk haftasında farklılık gözlenmezken, 2. haftasından itibaren kesime kadarki süreçte, yem tüketimi ve canlı ağırlık kazancı bakımından muamele grupları arasında istatistiki olarak önemli farklılıklar gözlenmiştir (P<0.05). Gruplar arasında soğuk karkas ağırlığı ve karkas randımanı bakımından da önemli farklılıklar belirlenmiştir (P<0.05). D, E, K grubunun soğuk karkas ağırlığı, N grubuna göre daha düşük, A, B, C, G ve H grubununki ise daha yüksek bulunmuştur. Karkas randımanı kontrol grubuna göre B, C ve E grubunda daha yüksek, A, D, G, H ve K grubunda ise daha düşük olduğu belirlenmiştir. Serum trigliserit konsantrasyonu yem muamelelerinden etkilenmiş (P<0.05); A grubu hariç bütün grupların serum TG konsantrasyonları kontrol grubundan daha yüksek bulunmuştur.Sonuç olarak, etlik piliç rasyonlarında 1800 mg/kg kolin + %0.40 metiyonin (A) ve 1600 mg/kg mezo-inozitol + %0.40 metiyonin (H) kombinasyonlarının canlı ağırlık kazancını iyileştirdiği saptanmıştır. En düşük yağlanma ise kolin, metiyonin ve mezo-inozitolün en yüksek düzeylerinde belirlenmiştir. Serum trigliserit düzeyi de 800 mg/kg mezo-inozitol + %0.40 metiyonin eklemeli rasyon alan etlik piliçlerde düşmüştür.Anahtar Kelimeler: Kolin, Metiyonin, Mezo-İnozitol, Karaciğer Yağı, Etlik Piliç
dc.description.abstractThe present study was carried out to determine whether dietary supplemental methionine, choline, and meso-inositol affect growth performance, liver and serum lipid-triglyceride concentration of broilers. The basal diet contained approximately 22% crude protein and 3200 kcal ME/kg. 108 one-day-old female chicks (Ross 308) were divided nine treatments groups containing 12 birds each. The birds were fed basal diets (control, N), and four groups (A,B,C,D) were fed with addition of choline (mg/kg)+DL-methionine (%);1800+0.40, 1800+0.80, 3600+0.40 and 3600+0.80 respectively for 44 days period. The other four groups (E, G, H, K) were fed meso-inositol (mg/kg)+DL-methionine (%) supplemented; 800+0.40, 800+0.80, 1600+0.40 and 1600+0.80 respectively. During the experiment, which lasted 44 days, feed intake and body weight gain were recorded weekly. Birds were slaughtered for carcass, liver and abdominal fat weights at 44 days of age. At the end of the experiment five birds from each experimental group, with body weights around the average of the representative group, were selected and blood and liver samples were collected and were determined total lipid and triglyceride concentrations.The results showed that supplemental methionine, choline and meso-inositol had no signifcant effects on feed conversion ratio, abdominat fat weight, liver weight, liver triglyceride concentration and total lipid content in liver and serum (P>0.05).Feed intake and body weight gain were influenced significantly by treatment groups from the 2nd weeks of the experiment (P<0.05). There were significant differences in carcass weight and yields among the groups (P<0.05). Carcass weights were higher in groups A, B, C, G and H than in the control, but in groups D, E, and K were lower than the control. Carcass yield was significantly lower in A, D, G, H and K groups than the control group (P<0.05). Serum triglyceride concentration was affected by dietary treatments (P<0.05); serum triglyceride concentration were higher in all groups, except group A, than the control group.It is concluded that dietary supplemental 1800 mg/kg kolin + % 0.40 metiyonin and 1600 mg/kg meso-inositol + % 0.40 metiyonin combination may have positive effects on performance. Fat deposition was significantly decreased in animals receiving supplemental methionine, choline and meso-inositol at maximum level. Serum triglyceride concentration was decreased the groups receiving supplemental 800 mg/kg meso-inositol + %0.40 metiyonin.Key Words: Choline, Methionine, Meso-Inositol, Liver Lipid, Broileren_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleEtlik piliçlerde metiyonin varlığında kolin ve mezo-inozitol`ün karaciğer ve karın yağlanması üzerine etkilerinin karşılaştırılması
dc.title.alternativeComparison of the effects of choline and meso-inositol on liver and abdominal fat in broiler chickens, under presence of dietary methionine
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentZootekni Anabilim Dalı
dc.subject.ytmBroiler chickens
dc.subject.ytmMethionine
dc.subject.ytmCholine
dc.subject.ytmLiver
dc.identifier.yokid351638
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid244355
dc.description.pages116
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess