Show simple item record

dc.contributor.advisorMuğan Ertuğral, Suna
dc.contributor.authorTokgöz, Tuğçe
dc.date.accessioned2020-12-07T12:09:14Z
dc.date.available2020-12-07T12:09:14Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-10-22
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/143983
dc.description.abstractGünümüzün küreselleşen dünya koşullarında sınırsız bir üretim-tüketim döngüsü söz konusudur. Bu döngü de müşteri/misafir memnuniyetine bağlı olarak nitelikli iş gücü, kalite seviyesi ve rekabet gibi olguların ön plana çıkmasına sebep olmuştur. Gün geçtikçe artan teknolojik gelişmeler, uluslararası inovasyonlar, kalite standartlarının yükselmesi, ürün ve hizmetlerdeki çeşitlilikler rekabet gücü kavramını geliştirmiştir. Hızla artan küresel rekabet söz konusu olduğunda ise, istihdam gücü yüksek olan konaklama işletmelerinin mesleki açıdan gelişmiş (nitelikli) iş gücüne ihtiyaç duyması kaçınılmazdır. Bu nedenle ekonomik ve kültürel değerlerin kesinlikle eğitimli iş gücü ile sağlandığı birçok araştırmada ortaya konulmuştur.Bu çalışmada, hizmet üreten İstanbul'daki 5 yıldızlı otellerin rekabet koşulları, uyguladıkları rekabet stratejileri ve stratejik planlamalarına değinilerek sürdürülebilir bir rekabet üstünlüğü sağlama konusundaki çalışmaları işlenmiştir. Bu çalışmanın yapılmasındaki amaç, 5 yıldızlı konaklama işletmelerinde nitelikli iş gücünün rekabetteki üstünlüğünü vurgulamak ve bu konuda ülke çapında konaklama işletmelerinin nitelikli iş gücü oluşturmasına katkıda bulunmaktır. Aynı zamanda konaklama işletmelerinin rekabet üstünlüğü sağlamasında nitelikli ve eğitimli iş gücünün (personelin) önemi, eğitilmesinin avantajları ele alınmış olup, çalışmanın sonucunda İstanbul'daki 5 yıldızlı otellerin sürdürülebilir rekabet avantajı elde edebilmesinde gerekli unsurlar işlenerek; nitelikli çalışan eğitiminin, hizmetlerin iyileştirilebilmesi ve rekabet üstünlüğü elde edilebilmesinde en önemli etken olduğu belirlenmiştir. Nitelikli iş gücü, misafir memnuniyeti ile doğru orantılı olduğundan, işletme için sürdürülebilir rekabet üstünlüğü kaçınılmazdır. Bu da işletmenin uzun dönemde karlılığını ve marka değerini arttırmaktadır.
dc.description.abstractIn today's global world conditions, there is unlimited cycle of production and consumption. Due to guest satisfaction, this cycle has led to the emergence of skilled labor force, quality level and competition. Increasing technological developments, international innovations, increasing quality standarts and diversity in products and services have developed the term of competitiveness.The rapidly increasing global competition is concerned, it is inevitable that hotel enterprises with high employment power need a professionally developed (skilled) labor. Therefore, it has emerged in many studies where economic and cultural values are provided only by educated labor force.In this study, 5-star hotels in Istanbul, which produce service, have been studied to provide a sustainable competitive advantage by referring to the competition conditions, competitive strategies and strategic planning. The aim of this study, to emphasize the superiority of qualified labor force in the competition in 5-star accomodation enterprises and to contribute to the formation of qualified labor force in hospitality enterprises throughout the country in this regard.Meanwhile, the importance of qualified and educated labor force (personnel) in providing competitive advantage of hotel enterprises and the advantages of training were discussed and as a result of this study, the necessary segments in order to achieve sustainable competitive advantage of 5 star hotels in Istanbul, were processed and it was determined that qualified employee training is the most important factor in improving services and achieving competitive advantage.As qualified labor force is directly proportional to guest satisfaction, sustainable competitive advantage for the enterprise is inevitable. This increases the profitability and brand value of the enterprise in long term.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectTurizmtr_TR
dc.subjectTourismen_US
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleKonaklama işletmelerinde sürdürülebilir rekabet üstünlüğünü etkileyen faktörler: İstanbul`daki 5 yıldızlı otellerin nitelikli iş gücü açısından değerlendirilmesi
dc.title.alternativeThe factors affecting sustainable competitive advantage in hotel enterprises, evaluation of 5- star hotels in İstanbul in terms of qualified labor force
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-10-22
dc.contributor.departmentTurizm İşletmeciliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmOccommodation enterprises
dc.subject.ytmCompetition
dc.subject.ytmCompetitive advantage
dc.subject.ytmSustainability
dc.subject.ytmSustainable competition
dc.subject.ytmHotels
dc.subject.ytmIstanbul
dc.subject.ytmFive star hotels
dc.subject.ytmManpower
dc.subject.ytmLabour requirement
dc.identifier.yokid10261132
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid561552
dc.description.pages174
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess