Kahramanmaraş ve yöresinde içme sularındaki iyot düzeyleri
dc.contributor.advisor | Kılınç, Metin | |
dc.contributor.author | Toru, İsmail | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T12:02:42Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T12:02:42Z | |
dc.date.submitted | 2007 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/143181 | |
dc.description.abstract | Hayvanlar ve insanlar için yasamsal öneme sahip olan iyodun içme sularındaki miktarınıölçmek için birçok çalısma yapılmaktadır. Ancak, farklı iyot tayin teknikleriyle bulunansonuçlar arası uyumsuzluk ve örnekler arasındaki farklılıklar nedeniyle güvenilir iyot tayiniönemli sorun olmustur.Kahramanmaras ili merkez, ilçe ve bunlara baglı bazı köylerden içme suyu örneklerialınıp spektrofotometrik olarak çalısıldı. İçme sularındaki iyot miktarlarının 0.97- 24.95 ?g/Larasında dagılım gösterdigi bulundu. Dünya Saglık Teskilatı (WHO) ise içme sularındaki iyotmiktarının en az 10 ?g/L olmasının gerekliligini bildirmektedir. Bu çalısmanın neticesindealınan içme suyu örneklerindeki iyot miktarları bir örnek hariç normal degerlerde ölçülmüsolup, örnek alıp çalıstıgımız bölgelerdeki sularda guatra sebep olabilecek iyot eksikliginerastlanmamıstır. | |
dc.description.abstract | Many studies have been done that drinking water iodine measurement for humans andanimals are of vital importance.However, iodine results discordance has been an important problem due to samplediscrepancy and different iodine measurement methods. In this study we measured iodinelevels in drinking water samples with spectrophotometric measurement in the city ofKahramanmaras and its dependents of some village.Drinking water iodine level was found 0.97-24.95 ?g/L. World Health Organizationannounced that minimum drinking water iodine level should be 10 ?g/L. According to ourstudy, drinking water iodine levels were within normal values except one sample, showingthat there is no drinking water iodine deficiency which might lead to iodine deficiencydisorder (goiter) in this region. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.title | Kahramanmaraş ve yöresinde içme sularındaki iyot düzeyleri | |
dc.title.alternative | The iodine level in drinking waters in the center and the rural areas of kahramanmaras | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyokimya Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 9013212 | |
dc.publisher.institute | Tıp Fakültesi | |
dc.publisher.university | KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 195248 | |
dc.description.pages | 70 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |