Show simple item record

dc.contributor.advisorDemirel, Gülcan
dc.contributor.authorAkçin Azal, Dilek
dc.date.accessioned2020-12-07T12:01:09Z
dc.date.available2020-12-07T12:01:09Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-01-04
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/142989
dc.description.abstractBu çalışmada orta zincirli yağ asidi (MCFA) kaynağının kuzu rasyonlarına ilavesinin kuzularda canlı ağırlık artışı, yemden yararlanma, kan yağları, rumen uçucu yağ asitleri, amonyak azotu düzeyleri ve karkas özellikleri üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, sütten kesilmiş 24 adet erkek Kıvırcık kuzu her grupta 8 kuzu olacak şekilde 3 gruba ayrılmış ve deneme grupları şu şekilde oluşturulmuştur: MCFA ilavesi yapılmayan Kontrol grubu; 1g/kg MCFA ilavesi yapılan 10MCFA grubu (50:50 kaba:konsantre) ve 1,80g/kg MCFA ilavesi yapılan 18MCFA grubu (70:30 kaba:konsantre). 56 gün süren denemede iki hafta aralıklarla kuzular tartılmış, 0., 28. ve 56. günlerde kan ve rumen sıvısı örnekleri alınmış, deneme sonunda bütün kuzular kesime sevk edilmiştir. Kuzu rasyonlarına MCFA ilavesinin, besi performansı ve karkas yağlılık parametreleri ve organ ağırlıkları üzerinde önemli bir etkisi olmadığı bulunmuştur (p>0,05). MCFA kaynağının serum kolesterol düzeyleri üzerine (p<0,05) ve rumen NH3-N ve propiyonik asit düzeyleri üzerinde istatistiksel önemde etkisinin olduğu (p<0,01) ve ölçüm zamanının da bu parametrelerin üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın 28. gününde rumen sıvısında ortaya çıkan yüksek propiyonik asit düzeyi kontrol grubu ile karşılaştırıldığında daha düşük asetik:propiyonik asit oranını (2,28) göstermekte olup metan inhibisyonunun bir göstergesi olarak nitelenebileceği sonucuna varılmıştır.
dc.description.abstractThis study was conducted to determine the effects of medium chain fatty acids (MCFA) on live weight gain, feed conversion ratio, blood lipids, rumen volatile fatty acids, ammonia nitrogen levels and carcass characteristics of lambs. For this purpose, twenty-four weaned male Kivircik lambs were divided into 3 groups of 8 lambs in each. Experimental groups were as follows: Control group without MCFA addition (50:50 forage:concentrate ratio); 10MCFA group with 1g/kg (50:50 forage:concentrate ratio) and 18 MCFA group with 1.80g kg (70:30 forage:concentrate ratio). During the trial, the lambs were weighed at two weeks intervals, blood and rumen fluid samples were taken on feeding on the first, 28th and 56th days of the experiment. The trial period lasted for 56 days and all the lambs were slaughtered at the end of the trial. It was concluded that the source of MCFA to lamb diets did not make a significant difference in fattening performance and carcass fatness parameters and organ weights (p>0.05). MCFA has an effect on rumen metabolism in terms of NH3-N and propionic acid (p<0.01) and also there were statistically significant differences in the levels of cholesterol in blood serum (p<0.05) and the measurement time had a significant effect on these parameters. The higher propionic acid level obtained on the 28th day of the study showed a lower ratio of acetic acid to propionic acid (2,28) in the rumen fluid compared to the control group and resulted in a sign of methane inhibition.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleKuzu rasyonlarına ilave edilen orta zincirli yağ asitleri kaynağının kuzularda performans, rumen uçucu yağ asitleri, bazı kan ve karkas parametreleri üzerine etkileri
dc.title.alternativeEffects of addition of medium chain fatty acids to lamb rations on performance, rumen volatile fatty acids, some blood and carcass parameters
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2019-01-04
dc.contributor.departmentHayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı
dc.subject.ytmSheep
dc.subject.ytmLambs
dc.subject.ytmAnimal feeds
dc.subject.ytmFatty acids
dc.subject.ytmFattening performance
dc.subject.ytmSheep farming
dc.subject.ytmRumen
dc.subject.ytmRations
dc.identifier.yokid10188729
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid506116
dc.description.pages123
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess