Show simple item record

dc.contributor.advisorÇetinkaya, Ali
dc.contributor.authorBakar, Betül
dc.date.accessioned2020-12-07T11:53:17Z
dc.date.available2020-12-07T11:53:17Z
dc.date.submitted2013
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/142006
dc.description.abstractÜlseratif kolit kronik, tekrarlayan inflamatuvar bir barsak hastalığıdır.Etyolojisi net olarak açıklanamasa da, genetik, çevresel ve immünolojik faktörler sorumlututulmuştur. Son zamanlarda ise ülseratif kolit modellerinde oksidatif stresin arttığı veantioksidan aktivitenin azaldığı histopatoloji ile gösterilmiştir. Resveratrol, antioksidan veantiinflamatuvar etkili bir maddedir. Bu çalışmada resveratrolün, ratlarda asetik asit ileoluşturulmuş deneysel kolit modelinde olası yararlı etkilerini araştırmak amaçlandı.Materyal ve Metod: Bu çalışmada 37 adet erkek Wistar-Albino rat kullanılması planlandı.Ratlar, 24 saat aç bırakıldıktan sonra I. grup (kontrol grubu) ratlara çalışma boyunca (4 gün)intraperitoneal 1 ml saline uygulandı. II. grup (kolit grubu) ratlara 2 ml %4?lük asetik asitintrarektal verilip kolit oluşumu tetiklendi. III. grup (kolit + intragastrik resveratrol grubu)ratlara kateterizasyonla 2 ml %4?lük asetik asit intrarektal verilip kolit oluşumu tetiklendi.Kolit tetiklenmeden 1 saat önce ve 3 gün boyunca günde bir kez 30 mg/kg intragastrikresveratrol verildi. IV. grup (kolit + intraperitoneal resveratrol grubu) ratlara kateterizasyonla2ml %4?lük asetik asit intrarektal verilip kolit oluşumu tetiklendi. Kolit tetiklenmeden 1 saatönce ve 3 gün boyunca günde bir kez 30 mg/kg intraperitoneal resveratrol verildi.Bulgular: Çalışmamızda intraperitoneal resveratrol tedavisi ile makroskopik ve istatistikselanlamlı olarak mikroskopik iyileşme saptandı. Asetik asit ile oluşturulan kolit modelinde totaloxidan statusta, IL-1, IL-6 ve TNF-alfa düzeylerinde artış saptandı. Bununla birlikte totalantioksidan kapasitede ve total tiol düzeylerinde azalma saptandı. Hem oral hem deintraperitoneal resveratrol grubunda total oxidant statusta, IL-1, IL-6 ve TNF-alfadüzeylerinde azalma; total antioxidant status ve total tiol düzeylerinde artış saptandı.Sonuçlar: Bu çalışmada, resveratrolün ratlarda oluşturulan deneysel kolit modeli üzerindeolumlu etkileri olduğu saptanmıştır. Resveratrol?ün ülseratif kolitte destek tedavisi olarakkullanılabileceği sonucuna varıldı.
dc.description.abstractUlcerative colitis is an chronic and recurrent inflammatory boweldisease. While the exact cause remains unknown, possible etiological factors, includinggenetic, immunologic and enviromental, have been implicated. Recently in histopatologicalspecimen of experimental colit models, oxidative stres increased and antioxidant statusdecreased. This clinical finding includes oxidative stres and antioxidant activity responsibleaetiopatogenesis of ulcerative colitis. The aim of present study was to evaluate possibleprotective effects of resveratrol against acetic acid-induced colitis in a rat model.Materilas and Methods: In this study 37 male rats weighing 220-250g were used. Folowinga 24 hour fast first group (control group) received intraperitoneal saline during 3 days. Secondgroup (colitis) received rectal acetic acid. Third group (colitis and intragastric resveratrol)received rectal acetic acid after one hour intragastric 30mg/kg resveratrol and they recieved30mg/kg/day during 3 days. Fourth group (colitis and intraperitoneal resveratrol) receivedrectal acetic acid after one hour intraperitonel 30 mg/kg resverastrol and they received 30mg/kg/day during 3 days.Results: In this study, microscopic and macroscopic evaluation revealed that damage scoreswere lowest in intraperitoneal treatment group. İn colitis group TOS, IL-1, IL-6, TNF alphalevels increased; TAC and total thiol levels decreased. İn treatment groups TOS, IL-1, IL-6,TNF alpha decreased; TAC and total thiol levels increased.Conclusion: The result of this study suggest that resveratrol treatment modalities havebeneficial effect in colitis. Resveratrol may be used as supportive care in ulcerative colitis.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGastroenterolojitr_TR
dc.subjectGastroenterologyen_US
dc.titleResveratrolün ratlarda asetik asit ile oluşturulmuş deneysel kolit üzerine olan etkileri
dc.title.alternativeThe effects of resveratrol in experi?mental coli?ti?s models in rats
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentİç Hastalıkları Anabilim Dalı
dc.subject.ytmResveratrol
dc.subject.ytmRats
dc.subject.ytmAcetic acid
dc.subject.ytmOxidative stress
dc.subject.ytmColitis
dc.subject.ytmColitis-ulcerative
dc.identifier.yokid10000409
dc.publisher.instituteTıp Fakültesi
dc.publisher.universityKAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid329887
dc.description.pages58
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess