dc.contributor.advisor | Belge Kurutaş, Ergül | |
dc.contributor.author | Kabakci, Betül | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T11:46:56Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T11:46:56Z | |
dc.date.submitted | 2013 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/141224 | |
dc.description.abstract | Tıkanma sarılığı, safra kanalı ya da akışının tıkanması sonucunda ve birçok klinikdurumlarda görülen sepsis, immün depresyon, koagülopati, gastrointestinal kanama vekaraciğer ve böbrek yetmezlikleri gibi ciddi komplikasyonlar ile sonuçlanabilen sıkgörülen bir durumdur. Reaktif oksijen türlerinin intrahepatik birikimi sarılık ile gelenkolestatik doku hasarının patogenezinde olası mekanizmaları için önemli bir neden olduğudüşünülmektedir. Andız pekmezi ve Goji berry antioksidan etkinliğe sahip olup, oksidatifstres ile ilgili birçok hastalıkta rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı; sıçanlarda deneysel safra tıkanıklığı ile oluşan karaciğer hasarı ve oksidatif stres üzerine, Andız pekmezi ve Goji berry?nin etkilerini belirlemektir.Çalışmada, 32 adet Wistar-Albino tipi sıçan kullanıldı. Sham, kontrol, Andız pekmezi ve Goji berry ve olmak üzere toplam 4 grup oluşturuldu. Sham grubuna sadece laparatomi uygulandı. Kontrol ve deney gruplarına laparotomi yapıldı, koledok dönüldü ve bağlandı. Deney gruplarına işlem öncesi 5 kez gavaj yoluyla, işlem sonrası içme sularına katılarak Andız pekmezi ve Goji berry verildi. Çalışmanın 10. gününde biyokimyasal inceleme için kan örneği alındı ve sıçanlar sakrifiye edildi. Biyokimyasal ve histopatolojik inceleme için karaciğer dokusu alındı. Alınan kan örneklerinde Total bilirubin, AST, ALT ve ALP düzeyleri ölçüldü. Alınan doku örneklerinde ise biyokimyasal olarak lipid peroksit ürünü olan Malondialdehit (MDA) düzeyleri ve enzimatik savunma sistemlerinden süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT), glutatyon-s-transferaz (GST) enzim aktiviteleri ve redüktge glutatyon (GSH) düzeyi ölçüldü. Dokularda histopatolojik inceleme yapıldı.Sonuçlar birbirleriyle istatistiksel olarak karşılaştırıldı.Andız pekmezi ve Goji berry serumda karaciğer fonksiyon parametrelerini normale yaklaştırmış, dokuda ise MDA düzeylerini düşürerek, antioksidan enzim aktivitelerini veGSH düzeylerini önemli ölçüde arttırmıştır (p<0,05).Sonuç olarak, Andız pekmezi ve Goji berry?nin tıkanma sarılığı olan sıçanlardaoksidatif strese yanıt oluşturarak karaciğer doku hasarını azalttığı gözlenmiştir. | |
dc.description.abstract | Obstructive jaundice, a frequently observed condition caused by obstruction of thecommon bile duct or its flow and seen in many clinical situations, may end up with seriouscomplications like sepsis, immune depression, coagulopathy, gastrointestinal hemorrhage,and hepatic and renal failures. Intrahepatic accumulation of reactive oxygen species isthought to be an important cause for the possible mechanisms of the pathogenesis ofcholestatic tissue injury from jaundice. Juniper molasses and Goji Berry have beensuggested to have antioxidant activity, so may play a role in certain diseases related to the oxidative stress. The aim of the present study was to determine the effects of Junipermolasses and Goji Berry on oxidative stress and liver damage induced by experimentalbiliary obstruction in Wistar albino rats.In our study, 32 Wistar-Albino rats were used in this study. Sham, control, junipermolasses and goji berry for a total of four groups. The sham group, only laparotomy wasperformed. Laparotomy was performed in the control and experimental groups, have beenrestored and connected to the common bile duct. Experimental groups by gavage 5 timesbefore the procedure, after the procedure, goji berry and juniper molasses is participatingin the drinking water. Rats were sacrificed at the end of the tenth day. 10 of the study venacava blood samples were taken for biochemical examination day. 10th Rats were sacrificedat the end of day. Biochemical and liver tissue were taken for histopathologicalexamination. Blood samples taken from AST, ALT, ALP, direct bilirubin levels weremeasured in total bilirubin. Biochemical tissue samples taken from the lipid peroxideproduct, malondialdehyde (MDA) levels and enzymatic defense systems, superoxidedismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione-s-transferase (GST) redüktge enzymeactivities and glutathione (GSH) levels were measured. Histopathological examination wasperformed in the tissues. The results were statistically compared with each other.According to this study, goji berry and juniper molasses significantly recovered theparameters of liver functions in serum, reduced malondialdehyde levels, enhanced reducedglutathione levels, as well as enhancing all antioxidant enzyme activity in liver tissue.In conclusion, Goji berry and Juniper molasses significantly reduced the oxidativestress, and markedly recovered the liver tissue injuries seen in rats with obstructivejaundice. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.title | Deneysel tıkanma sarılığı modelinde karaciğer hasarı üzerine andız (Juniperus drupacea) pekmezi ve goji berry (Lycium barbarum)`nin etkileri | |
dc.title.alternative | The effect of juniper (Juniperus drupacea) molasses and gojiberry (Lycium barbarum) on obstructive jaundice, induced liver injury in experimental rat model | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Cholestasis-extrahepatic | |
dc.subject.ytm | Bile duct diseases | |
dc.subject.ytm | Liver diseases | |
dc.subject.ytm | Jaundice | |
dc.subject.ytm | Juniper | |
dc.subject.ytm | Juniperus drupacea | |
dc.identifier.yokid | 10012614 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 334034 | |
dc.description.pages | 88 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |