Show simple item record

dc.contributor.advisorDöşyılmaz, Enver
dc.contributor.authorÖzkan, Şennur
dc.date.accessioned2020-12-07T11:46:31Z
dc.date.available2020-12-07T11:46:31Z
dc.date.submitted2013
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/141175
dc.description.abstractObozite, her yaş gurubunda çeşitli faktörlerin bir araya gelmesi sonucunda dünyadaki sağlık problemlerinden en önemlisi haline gelmiştir.Bu araştırma ile Kahramanmaraş İli Merkez ilçesindeki ilköğretim ikinci kademe (6-7-8. sınıflar) öğrencilerinde obezite sıklığının belirlenmesi ve beslenme alışkanlıkları ile ilişkilendirilmesi suretiyle koruyucu ve iyileştirici sağlık hizmetlerine katkıda bulunmak amaçlanmıştır.Bu çalışma Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü?ne bağlı Kahramanmaraş İlköğretim okulunda 6.7.8. sınıflara devam eden, 12-16 yaş aralığında rastgele seçilen 190 öğrenci üzerinde uygulanmıştır. Obezitenin sıklığını ve öğrencilerin beslenme alışkanlıklarını tespit etmek amacıyla, öğrencilere kendileri ve aileleri ile ilgili sorular soran bir anket formu uygulanmış ve elde edilen veriler analiz edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin boy ve kiloları araştırmacı tarafından ölçülmüştür.Çalışma sonucunda örneklemi oluşturan grubun % 56,61?ine karşılık gelen 107 öğrencide obezlik saptanmıştır. Bu öğrencilerin 54?ü kız öğrenciler, 53?ü ise erkek öğrencilerin oluşturduğu tespit edilmiştir. Obez olduğu belirlenen öğrencilerle ilgili; cinsiyet, ailedeki obezite, ailenin aylık geliri, aynı evde yaşayan birey sayısı, anne babanın çalışma durumu, kiloları hakkındaki görüşleri, okul başarı durumları ile obezite arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca sabah kahvaltı yapma durumları, gazlı içecek, yağlı, şekerli, tuzlu besinleri, et ve türevleri, fast food türü besinleri tüketimleri, anne sütü ile beslenme durumları da istatistiksel olarak anlam ifade etmektedir. Kardeş sayısı, aileden süregelen bir hastalığın varlığı, sportif ve günlük aktiviteler, günlük üç fincandan fazla çay, kahve tüketmeleri, meyve-sebze, kurubaklagil ve tahıl türevleri tüketmeleri ve öğün arası atıştırmaları ile obezite arasındaki ilişki ise istatistiksel olarak anlamlı bulunamamıştır.Anahtar Kelimeler: Obez, obezite, beden kütle indeksi, okul çocukları.
dc.description.abstractObozite, in almost every age group as a result of a combination of several factors has become the most important health problems in the world.With this research, the Central district of Kahramanmaraş Province primary school (6-7-8. Classes) to determine the prevalence of obesity and eating habits of students by connecting them to the preventive and curative health services to contribute to.This study Primary School Kahramanmaraş 6.7.8 Kahramanmaraş Province National Education Directorate. ongoing classes, 190 students were randomly selected from the range of 12-16 years. In order to determine the prevalence of obesity and eating habits of students, asking students questions about themselves and their families, and the data obtained from a questionnaire were analyzed. In addition, students their height and weight measured by the researcher.As a result of sampling were 56.61% of the group 'corresponds to the 107 students were obese. 54 percent of these students, female students, 53 were found to constitute the male students. Related to students identified as being obese, sex, family, obesity, family monthly income, the number of individuals living in the same household, parents' employment status, weight and views on the relationship between obesity and success at school was found to be statistically significant. In addition, conditions in the morning to eat breakfast, carbonated beverages, fatty, sugary, salty foods, meat and derivatives, fast food type food consumption, the nutritional status of the mother's milk is statistically meaningful. Number of siblings, family, the ongoing presence of a disease, sports and daily activities, more than three cups per day of tea, coffee consume, fruits and vegetables, legumes and cereal snacks and meals to consume derivatives of the relationship between obesity and statistically significant.Keywords: obese, obesity, body mass index, school children.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleKahramanmaraş ili Kahramanmaraş İlköğretim Okulu ikinci kademe (6,7,8. sınıflar) öğrencilerinde beslenme davranışları ve obezite durumlarına spor aktivitelerinin etkisi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBeden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmObesity
dc.subject.ytmKahramanmaraş
dc.subject.ytmBody mass index
dc.subject.ytmPrimary education students
dc.subject.ytmChildren
dc.identifier.yokid10020685
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid340835
dc.description.pages49
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess