Sıçanlarda intestinal iskemi reperfüzyon hasarına karşı resveratrol ve quercetinin etkisi
dc.contributor.advisor | İnanç Tolun, Fatma | |
dc.contributor.author | Dindar, Selen | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T11:36:38Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T11:36:38Z | |
dc.date.submitted | 2020 | |
dc.date.issued | 2020-10-01 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/139968 | |
dc.description.abstract | İntestinal iskemi reperfüzyon (İ / R) hasarı yüksek mortaliteye sahiptir ve erken tanısı çok zor olan acil bir durumdur. Yaptığımız literatür taramalarında Resveratrol ve Quercetinin intestinal iskemi reperfüzyon hasarındaki etkinliklerinin araştırıldığı ancak henüz resveratrol ve Qurcetinin hangisinin daha etkili olduğunu gösteren bir araştırmanın bulunmadığı kanaatine varıldı. Çalışmamızda intestinal iskemi ve reperfüzyon modelinde Resveratrol ve Quercetinin yenileyici ve düzenleyici etkisi araştırıldı. Çalışmamızda 250-300 gr ağırlığında 64 adet Sprague-Dawley cinsi erkek sıçan kullanıldı. Sıçanlar her birinde 8 er sıçan olacak şekilde 8 farklı gruba ayrıldı. Kontrol ve sham grubuna klemp konmadı sadece doku örnekleri alındı. Resveratrol ve Quercetin gruplarına 60 dakika iskemi ardından 60 dakika reperfüzyon uygulandı. Deney süresinin sonunda histopatolojik incelemeler ve biyokimyasal analizler için doku örnekleri alındı. Oksidatif hasarın tayini için Total Antioksidan seviye (TAS), Total Oksidan seviye (TOS), Malondialdehit (MDA) ve Glutatyon Peroksidaz (GSH-Px) ölçümlerini spektrofotometrik olarak gerçekleştirdik. Total oksidan seviye (TOS) düzeyini, Total antioksidan seviye (TAS) düzeyine oranlayarak oksidatif stres indeksini (OSİ) hesapladık. Oksidatif stresin belirteci olan Tiyol-Disülfit dengesinin tayini için native tiyol, total tiyol ve disülfit ölçümünü spektrofotometrik yöntemle gerçekleştirdik.Mann-Whitney U testi sonuçlarına göre; salin verilen grupta, kontrol grubuna oranla GPX U/mg protein değeri, sham grubuna göre ise OSİ değeri anlamlı derecede yüksektir. Resveratrol verilen grupta kontrol grubuna oranla disülfid, TAS umol / L / mg Protein GPX U / mg protein değeri, etanol grubuna göre ise TOS umol / L / mg Protein ve OSI değeri anlamlı derecede yüksektir. Quercetin verilen grupta kontrol grubuna ve etanol grubuna oranla OSİ değeri ve GPX U/mg protein değeri anlamlı derecede yüksektir. Resveratrol (15 mg/kg) + Quercetin (15 mg/kg) verilen grupta kontrol grubuna oranla GPX U/mg protein değeri, etanol grubuna göre ise TOS umol / L / mg Protein ve OSI değeri anlamlı derecede yüksektir. Resveratrol (30 mg/kg) + Quercetin (30 mg/kg) verilen grup ile sham ve kontrol grubu arasındaki parametrelere bakıldığında ise parametreler arasında anlamlı fark bulunamamıştır.Sonuç olarak Resveratrol ve Quercetinin intestinal iskemi ve reperfüzyon hasarındaki yenileyici ve düzenleyici etkisinin; Resveratrol ve Quercetinin ayrı ayrı verildiği ve kombine 15 mg/kg verildiği dozuna oranla, kombine 30 mg/kg dozunda daha yüksek olduğu sonucuna varmaktayız. | |
dc.description.abstract | Intestinal ischemia reperfusion (I / R) injury has high mortality and is an emergency which is very difficult to diagnose early. In our literature review, it was concluded that the efficacy of Resveratrol and Quercetine in intestinal ischemia reperfusion injury was investigated but there is no research showing which of the resveratrol and Qurcetin are more effective. In our study, the regenerative and regulatory effects of Resveratrol and Quercetin in intestinal ischemia and reperfusion model were investigated. In our study, 64 male Sprague-Dawley rats weighing 250-300 g were used. The rats were divided into 8 different groups, each with 8 rats. The control and sham groups were not clamped but only tissue samples were taken. The control and sham groups were not clamped and only tissue samples were taken. Resveratrol and Quercetin groups received 60 min ischemia followed by 60 min reperfusion. At the end of the experiment, tissue samples were taken for histopathological examination and biochemical analysis. We measured Total Antioxidant Capacity (TAS), Total Oxidant Capacity (TOS), Malondialdehyde (MDA) and Glutathione Peroxidase (GSH-Px) spectrophotometrically for determination of oxidative damage. We calculated the oxidative stress index (OSI) by ratio of total oxidantstatus (TOS) to Total antioxidant status (TAS). For the determination of thiol-disulfide balance, which is an indicator of oxidative stress, we performed native thiol, total thiol and disulfide measurements by spectrophotometric method.According to the Mann-Whitney U test results; GPX U / mg protein value was significantly higher in saline group compared to control group and OSI value was significantly higher than sham group. Disulfide, TAS umol / L / mg Protein GPX U / mg protein value in resveratrol group compared to control group, TOS umol / L / mg Protein and OSI values were significantly higher than ethanol group. The OSI value and GPX U / mg protein value were significantly higher in the quercetin group compared to the control group and ethanol group. In the group given Resveratrol (15 mg / kg) + Quercetin (15 mg / kg), the GPX U / mg protein value was significantly higher than the control group, and TOS umol / L /mg Protein and OSI values were significantly higher than the ethanol group. When the parameters between the group given Resveratrol (30 mg / kg) + Quercetin (30 mg / kg) and the sham and control groups were examined, no significant difference was found between the parameters.In conclusion, the regenerative and regulatory effect of Resveratrol and Quercetin on intestinal ischemia and reperfusion injury; We conclude that Resveratrol and Quercetin are higher at the combined dose of 30 mg / kg compared to the combined dose of 15 mg / kg given separately. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.title | Sıçanlarda intestinal iskemi reperfüzyon hasarına karşı resveratrol ve quercetinin etkisi | |
dc.title.alternative | The effect of resveratrol and quercetine againts intestinal ischemia reperfusion injury in rats | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-10-01 | |
dc.contributor.department | Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Quercetin | |
dc.identifier.yokid | 10242183 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 637732 | |
dc.description.pages | 97 | |
dc.publisher.discipline | Biyokimya Bilim Dalı |