Mikrobiyoloji Laboratuvarında Yalın Üretim Sistemlerinin Uygulanabilirliği
dc.contributor.advisor | Aral, Murat | |
dc.contributor.author | Arican, Gökhan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T11:36:07Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T11:36:07Z | |
dc.date.submitted | 2020 | |
dc.date.issued | 2020-05-27 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/139899 | |
dc.description.abstract | Küreselleşen dünyada her geçen gün artan maliyetlerle beraber ülkelerin ekonomik kalkınmalarını sürdürebilmeleri için verimlilik önem kazanmıştır. Odağında israfı yok etmek bulunan yalın yönetime göre hizmete veya ürüne değer katmayan tüm işler israf olarak tanımlanır ve asıl olarak süreç boyunca bu israf alanları yok edilmeye çalışılmaktadır. Yalın yönetim, yalnızca maliyeti düşürme odaklı bir üretim yöntemi olmayıp tüm süreçleri iyileştirmeyi amaçlayan bir sistemdir. Bu çalışmanın kapsamı hastane mikrobiyoloji laboratuvarında mevcut durumun gözlemlenmesi, israf durumlarının tespiti, yalın üretim sistemlerinin hastane mikrobiyoloji laboratuvarında uygulanabilirliğinin değerlendirilmesi, yalın yönetim ile ilgili eğitimlerin verilmesi, söz konusu tekniklerin kullanımı ile iyileştirilebilecek noktaların belirlenmesi ve iyileştirme önerilerinin sunulmasıdır. | |
dc.description.abstract | With the increasing costs in the globalizing world, efficiency has gained importance for the countries to continue their economic development. According to lean management, the focus of which is to eliminate waste, all works that do not add value to the service or product are defined as waste and essentially these waste areas are tried to be destroyed throughout the process. Lean management is not just a cost-oriented production method, it is a system that aims to improve all processes.The scope of this study is to observe the current situation in the hospital microbiology laboratory, to determine waste situations, to evaluate the applicability of lean manufacturing systems in the hospital microbiology laboratory, to provide training on lean management, to determine the points that can be improved with the use of these techniques and to offer improvement suggestions. | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Mikrobiyoloji | tr_TR |
dc.subject | Microbiology | en_US |
dc.title | Mikrobiyoloji Laboratuvarında Yalın Üretim Sistemlerinin Uygulanabilirliği | |
dc.title.alternative | Applicability of Lean Production Systems in Microbiology Laboratory | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-05-27 | |
dc.contributor.department | Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10335731 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ | |
dc.description.pages | 0 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |