Show simple item record

dc.contributor.advisorAğar, İ. Tayfun
dc.contributor.authorValizadeh, Adel
dc.date.accessioned2020-12-07T11:27:46Z
dc.date.available2020-12-07T11:27:46Z
dc.date.submitted2011
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/139199
dc.description.abstractÇalışma, 2010-2011 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait araştırma ve uygulama soğuk muhafaza depoları ve derim sonrası fizyolojisi laboratuarında yürütülmüştür. Çalışmada, Granny Smith elma çeşidine ait meyvelerin soğukta muhafazası üzerine derim sonrası farklı konsantrasyonlarda (250, 500 ve 750 ppb) yapılan 1-Methylcyclopropene (1-MCP) uygulamalarının etkisi araştırılmıştır.Bu amaçla ticari derim zamanında derilen elmalar oda sıcaklığında (ort. 20°C) 24 saat süreyle 1-MCP uygulamaları yapıldıktan sonra elmalar 0ºC sıcaklık ve % 85-90 oransal nem koşullarında muhafaza edilmiştir. Kontrol grubu meyveler herhangi bir uygulama yapılmadan muhafaza edilmiştir. Muhafaza süresince her ay alınan meyve örneklerinde solunum hızı, içsel etilen üretimi, meyve eti sertliği, meyve kabuk rengi, suda çözünebilir toplam kuru madde miktarı, titre edilebilir asitlik, nişasta testi, pH, ve ağırlık kaybı incelenmiştir.Sonuç olarak üç farklı dozda uygulanan 1?MCP'nin muhafaza süresince meyvelerin kalite kriterlerinden sertlik, titre edilebilir asit miktarını koruduğu, ağırlık kaybını, solunum ve içsel etilen üretimini azalttığı, kabuk yanıklığı ve fizyolojik nedenli bozulmaları muhafaza ve raf ömrü süresince kontrol meyvelerinden daha iyi koruduğu saptanmıştır. Bu çalışma koşullarında elde edilen veriler ışığında 500 ppb uygulama dozunun Granny Smith elma çeşidi muhafazası için uygun doz olduğu saptanmıştır.
dc.description.abstractThis research has been carried out in University of Çukurova, Department of Horticulture, Postharvest Physiology laboratory and cold storage rooms during 2010 and 2011. The effects of different concentrations (250, 500 and 750 ppb) of 1-Methylcyclopropene (1-MCP) treatments were determined during storage of Granny Smith apples.Apples were harvested at commercial maturation stage and following 24 hour 1-MCP application apples were stored at 0ºC and 85-90% relative humidity conditions for this research. The fruits that were not treated with 1-MCP were used as control. The quality analyses were done monthly; respiration rate, internal ethylene production, fruit pulp firmness, fruit skin color, total soluble solids, starch test, titratable acidity, pH, and weight loss were evaluated during the storage period.Results of this study showed that different 1-MCP treatments protect the firmness, titratable acidity; weight loss, respiration and internal ethylene production; protect the superfical scald and corruption which caused physiologically better than control treatments. At the same time, it is confirmed that 500 ppb 1-MCP treatments became the best dos for the storage of Granny Smith apples.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleGranny Smith elma çeşidinde 1-MCP uygulamasının meyve kalitesi ve muhafazaya etkisi
dc.title.alternativeEffects of 1-methylcyclopropene treatment on quality and storage of Granny Smith apple variety
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid420706
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid299458
dc.description.pages74
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess