Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzoğul, İlyas
dc.contributor.authorÖzoğul, İlyas
dc.date.accessioned2020-12-07T11:26:39Z
dc.date.available2020-12-07T11:26:39Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/139112
dc.description.abstractBu araştırmada Mersin bitkisi (Myrtus communis) ve defne' (Laurus nobilis) den solvent ekstraksiyon yöntemi ile doğal antioksidan elde edilmiştir. Elde edilen doğal antioksidanların, vakum paketlenen yılan balığı (Anguilla anguilla) filetolarının 4°C'de depolanması süresince duyusal, kimyasal (TVB-N, TBA, PV, FFA, pH ve yağ asitleri) ve mikrobiyolojik (TAMB, TAPB ve koliform bakteri sayımı) kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Yılan balığı filetosunun raf ömrü kontrol grubunda 12 gün, defne ve mersin ile muamele edilen gruplarda ise sırasıyla 16 ve 20 gün olarak bulunmuştur. Bitki ekstraktı uygulaması TVB-N değerinde önemli düşüşlere yol açmıştır (p<005). TBA değeri depolama süresince tüm gruplarda 1.5 mg MA/kg'ın altında kalmıştır. Defne ekstraktının balık etindeki TBA değerini arttırdığı, mersin bitki ekstraktının ise lipit oksidasyonunu önemli düzeyde düşürdüğü gözlenmiştir. Peroksit sayısı tüm gruplarda 8 meq/kg'ın altında kalmıştır. Başlangıç FFA değeri 0.44 (% oleik asit) olup, maksimum FFA sayısı depolama sonunda kontrol grubu için gözlenmiştir (2.03). Başta mersin bitkisi ektraktı olmak üzere kullanılan ekstraktlar bakteri gelişimini önemli düzeyde azaltmış (p<0.05) olup, 7 log kob/ g olarak önerilen mikrobiyolojik limite hiçbir muamele grubunda ulaşılamamıştır.
dc.description.abstractIn this study, natural antioxidants from myrtle (Myrtus communis) and laurel (Laurus nobilis) were produced using solvent extraction method. The effect of the natural antioxidant on sensory, chemical (TVB-N, TBA, PV, FFA, pH and fatty acids) and microbiological (TVC and total coliform count) changes of vacuum packaged eel fillets stored at 4oC for were investigated. The exract used resulted in significant reduction on TVB-N value (p<0.05). TBA value in fish fillets remained below 1.5 mg MA/kg for all group during storage periods. Laurel extract increased TBA value of fish fillets, whilst myrtle extract inhibited lipit oxidation of eel during storage. Peroxide value was below 8 meq/kg for all group. Initial FFA value was 0.44 (% oleic acid) and reached maximum level for control (2.03) at the end of the storage. The extract used mainly myrtle significantly reduced bacterial growth of fish fillets (p<0.05). The microbiological limit of 7 log cfu/g did not exceed in treated groups.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleMersin bitkisi (Myrtus communis L.) ve defne (Laurus nobilis L.)` den elde edilen ekstraktların yılan balığı (Anguilla anguilla L., 1758) filetolarının soğuk depolama (4°c) süresince duyusal, kimyasalve mikrobiyolojik kalitesi üzerine etkileri
dc.title.alternativeThe effect of myrtle (Myrtus communis L.) and laurel (Laurus nobilis L.) extract on sensory, chemical and microbiological quality of European eel (Anguilla anguilla L., 1758) fillets during refrigerated storage
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid420701
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid299447
dc.description.pages103
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess