Türk çaylarının kimyasal bileşiminin incelenmesinde Spektrofotometrik ve kromatografik yöntemlerin yeri
dc.contributor.advisor | Güçer, Şeref | |
dc.contributor.author | Özdemir, Yüksel | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T11:25:18Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T11:25:18Z | |
dc.date.submitted | 1992 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/138996 | |
dc.description.abstract | ÖZET Bu çalışmada; Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi ile toplam element olarak K, Ca, Mg, Na, Sr, Mn, Al, Fe, Zn, Cu ve Cr, Spektrofotometre ile makro organik bileşenlerden tannik asit ve kafein; îyon Kromotograf isi ile florür, klorür, sülfat ve fosfat anyonların düzeyleri belirlenerek çay matriksi aydınlatılmaya çalışılmıştır. Farklı çay örneklerinde yukarıda bahsedilen bileşenlerin dağılımları incelenip, yapay toz ve çay-su ekstraktı matriksleri hazırlanarak çay matriksinde girişim olayları açıklanmıştır. Çay-su ekstraktında, organik maddelerin giderilmesinde fotodekompozisyon tekniği uygulanarak yeni bir örnek hazırlama basamağı geliştirilmiştir. Geliştirilen örnek hazırlama basamağı ile çay-su ekstraktında Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi ile toplam element analizlerinde daha iyi tekrarlanabil iri ik sağlanırken, herhangi bir anyon kirliliği olmadan iyon Kromatograf isi ile anyon analizleri başarılmıştır. Toz çayda, Fe, Cu ve Mn elementlerin spesiyasyon (speciation) 'u için karekterizasyon çalışmaları yapılırken, çay-su ekstraktında Mangan' in spesiyasyonu için analiz şeması geliştirilmiştir. | |
dc.description.abstract | SUMMARY In this study; K, Ca, Mg, Na, Sr, Mn, Â1, Fe, Zn, Cu and Cr as total elements by Atomic Absorption, tannic acid an caffeine by spectrophotometer and levels of fluorine Chloride, sulphate and phosphate anions by îon Chromatography were determined for identifying the tea matrix. The interferening events in tea matrix were determined by preparing synthetic powdered powdered and tea infusion after investigation the distribution of the constituent, which is mentioned above in tea samples. Â new sample preparation method was developed by applying Photodecomposition technic to removing organic matter. Anion analysis were achieved without any anionic contamination, while better repeatability, with the step of sample preparation which was developed were obtained by AAS in tea infusions. In powdered tea while the characterization studies are being for Fe, Mn and Cu elements, the analysis scheme for Mn speciation in tea infusions have been developed. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kimya | tr_TR |
dc.subject | Chemistry | en_US |
dc.title | Türk çaylarının kimyasal bileşiminin incelenmesinde Spektrofotometrik ve kromatografik yöntemlerin yeri | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Spectrophotometry | |
dc.subject.ytm | Turkey | |
dc.subject.ytm | Tea | |
dc.subject.ytm | Chromatography | |
dc.subject.ytm | Chemical analysis | |
dc.identifier.yokid | 25345 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 25345 | |
dc.description.pages | 178 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |