Show simple item record

dc.contributor.advisor¦Üçer, Şeref
dc.contributor.authorBilmez, Sema
dc.date.accessioned2020-12-07T11:25:06Z
dc.date.available2020-12-07T11:25:06Z
dc.date.submitted1992
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/138960
dc.description.abstractÖZET Bu çalışmada, doğal bir gıda örneği olan erik ekşisin de bulunan, karboksilik asitler, iyon kromatografisi ile tayin edildi. Erik ekşisi çözüldüğünde sulu çözeltiye sadece karbok silik' asitler değil, şekerler, tannik asitler gibi suda çözülebilen büyük moleküllü bileşenlerde geçer. örnekte bulunan' bu makro bileşenlerin ayırma kolonunu tıkamasını engellemek ve kolon ömrünü uzatmak amacıyla örnek, aktif karbon ve Cjg Baker-İOSPE katı faz ekstraksiyon kolonları kullanılarak bazı ön işlemlerden geçirildi. Büyük moleküller olarak kabul edilen tannik asit ve şeker miktarı ise spektrofotometrik olarak tayin edildi. Daha sonra erik ekşisi örneği hem doğrudan, hem de ön işlemlerden geçirildikten sonra iyon kromatografisine enjekte edilerek, ele geçen kromatogramlardan malik, propiyonik ve tartarik asit miktarları karşılaştırıldı. Sonuçta erik ekşisinde bulunan malik, propiyonik ve tartarik asit, iyon kromatografisiyle seçici ve duyarlı bir şekilde tayin edilirken, bu asitler için uygun bir analitik şema verilmesi amaçlandı.
dc.description.abstractABSTRACT Carboxylic acids exist that in the natural food plum juice were determined by ion chromatography. vLarge molecules like tannic acid and sugar may be penetrated into solution, besides carboxylic acids when pium juice is solvated with water. In order to prevent such molecules to stuck in column and to provide long use of the column activated carbon and C18 Baker-IOSPE columns were used as a pretreatment step. Tannic acid and sugar content of the sample was determined spectrophometr ica 1 1 y. Comparison of the malic, tartaric and propionic acid content in the plum juice sample in term of its carboxylic acid content either with pretreatment sample or with raw sample was made by means of Ion chromatography. Selective and sensitive determination of malic, propionic and tartaric acid with ÎC followed by a suitable analytical scheme were the other objective of this research. KEY WORDS: Ion chromatography, Ion exclusion chromatography, Organic acids analysis, Carboxylic acids analysis, Fruit juice, Donnan exclusion.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleBazı meyve sularında organik asitlerin iyon kromatografisi ile tayini
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmIon exchange chromatography
dc.subject.ytmOrganic acids
dc.subject.ytmFruit juices
dc.identifier.yokid25349
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid25349
dc.description.pages106
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess