Kayısının kükürtlenmesinde bazı parametrelerin incelenmesi ve kayısıdaki aşırı kükürdün H2O2 yöntemiyle giderilmesi
dc.contributor.advisor | Demir, Mustafa | |
dc.contributor.author | Gültek, Ahmet | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T11:24:01Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T11:24:01Z | |
dc.date.submitted | 1993 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/138855 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, Malatya ekonomisinde önemli yeri olan hasanbey, hatihaliloğlu ve çöloğlu türü kayısıların, en uygun kükürtleme koşullan araştırılmış ve kayısı ihracatında en önemli sorunlardan biri olan, aşırı kükürdün hidrojen peroksit ile uzaklaştırılmasına çalışılmıştır. Kayısı türlerine, kükürtleme süresine., kayısının kükürtlemeye veriliş şekline, kayısının olgunluk derecesine ve verilen kükürt miktarına bağlı olarak beş değişik parametreye göre kükürtleme yapılmıştır. Kayısıların ham olanlarının olgunlardan daha fazla kükürt dioksit absorpladığı, aynı koşullarda kükürtleme yapıldığında, en fazla kükürt dioksidi çöloğîu türü kayısılar absorplarken en az kükürt dioksidi ise hacihaliloğlu türü kayısıların absorpladığı bulgular arasındadır. Kayısıda bulunan kükürt dioksidin fazlasını uzaklaşnmak için ise, % OJS' lik ve %llik hidrojen peroksit kullanılmıştu*. % 0.5!lik peroksitle 30 dakikalık muameleden sonra kayısılardaki kükürdün % 42.7, % İlik peroksitle 30 dakikalık muameleden sonra ise kükürdün % 79.1 oranında uzaklaştığı görülmüştür. Ancak kayısılar, % İlik peroksitle 10 dakikadan daha uzun süre muamele edildiğinde hidrojen peroksidin kayısıları parçaladığı görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Kayısı, kükürt, kükürt dioksit, hidrojen peroksit. | |
dc.description.abstract | en_US | |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kimya | tr_TR |
dc.subject | Chemistry | en_US |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Kayısının kükürtlenmesinde bazı parametrelerin incelenmesi ve kayısıdaki aşırı kükürdün H2O2 yöntemiyle giderilmesi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Kimya Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | null | |
dc.subject.ytm | Apricot | |
dc.subject.ytm | Sulfur dioxide | |
dc.subject.ytm | Parameters | |
dc.subject.ytm | Hydrogen peroxide | |
dc.identifier.yokid | 29533 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 29533 | |
dc.description.pages | 97 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |