Show simple item record

dc.contributor.advisorGökçe, Mahmut Ali
dc.contributor.authorAtici, Ataman Altuğ
dc.date.accessioned2020-12-07T11:21:51Z
dc.date.available2020-12-07T11:21:51Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/138656
dc.description.abstractBu çalışmada, farklı seviyelerde (0, 1, 2, 3 ve 4 g/kg yem; sırasıyla G1, G2, G3, G4 ve G5) enginar (Cynara scolymus) yaprağı özü (EYÖ) içeren yemlerle beslenen levrek (Dicentrarchus labrax L. 1978)'lerin büyüme performansları ve vücut kimyasal kompozisyonları üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, ortalama başlangıç ağırlıkları (BA) 23±1,35 g olan yavru bireyler 15 tanka (450 L) 3 tekerrürlü gruplar halinde stoklanmış ve deneme 75 gün sürmüştür. Su sıcaklığının ortalama 13,8±0,50°C olduğu deneme verilerine göre, G5'teki Son Canlı Ağırlık (SCA), Günlük Büyüme Oranı ve Yem Çevirim Oranı (YÇO)'nın diğer gruplara oranla daha iyi olduğu belirlenmiştir. Deneme sonunda tüm vücut besin içeriklerinde protein, kuru madde ve yağ değerlerinde gruplar arasında istatistiksel açıdan farklılıklar oluşmuş, deneme gruplarının protein seviyeleri kontrol (G1) grubuna göre yüksek çıkmıştır (P<0,05). Ayrıca balıkların kaslarındaki protein miktarı deneme başındaki miktara göre artış göstermiştir. Karaciğer Somatik İndeksi (KSİ) gruplar arasında bir fark oluştururken (P<0,05), en düşük değer G4'teki bireylerde oluşmuştur. Viseral Somatik İndeks (VSİ) en düşük G5'te oluşurken, Toplam Yağ (TY) en düşük G4'te gerçekleşmiştir. Yüksek seviyelerde (3, 4g/kg yem) EYÖ katkısının özellikle düşük su sıcaklıklarında yoğun yetiştiricilik yapılan işletmelerde kullanımı önerilebilir.
dc.description.abstractIn this study, the effects of diets including different levels artichoke (Cynara scolymus) leaf extract (1, 2, 3, 4 and 5 g/kg diet; G1, G2, G3, G4 and G5 respectively) on growth performance and body composition of sea bass fingerlings (Dicentrarchus labrax L, 1758) were inverstigated. For this purpose, the sea basses that average body weight were 23±1,35 g were stocked in 15 tanks (450 L) as triplicate groups and experiment lasted for 75 days. According to the experimental data that average water temperature was 13.8±0.50°C, the last live weight (LLW), Daily Growth Rate (DGR) and Feed Conversion Rate (FCR) of fifth group (G5) were better than the other groups. At the end of the experiment, content of whole-body protein, dry matter and fat levels were different statistically between the groups, protein levels of experimental groups were higher than the control group (p<0.05). Furthermore protein values in fish muscle were higher than the initial values. Hepato somatic index (HSI) were different among the groups (p<0.05), the lowest level was observed in individuals of the fourth group (G4). The lowest Visceral somatic index occured in G5 and the Total fat (TY) was the lowest in fourth group (G4). As a consequence, use of high levels of (3, 4, g/kg) artichoke leaf extract in entansive aquaculture systems and in low temperature conditions can be recommended.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleFarklı oranlarda enginar (Cynara scolymus L.) yaprağı özü kullanılan yemlerle beslenen levrek (Dicentrarchus labrax L.)`lerin, büyüme performansı ve vücut kimyasal kompozisyonlarının belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of growth performance and body chemical composition of european sea bass (Dicentrarchus labrax L.) fed with the diet including different levels of artichoke (Cynara scolymus L) leaf extract
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmArtichoke
dc.subject.ytmDicentrarchus labrax
dc.subject.ytmFeed additives
dc.subject.ytmGrowth
dc.identifier.yokid441160
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid318518
dc.description.pages79
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess