Show simple item record

dc.contributor.advisorKaragözler, Arife Alev
dc.contributor.authorZabci, Bilge
dc.date.accessioned2020-12-07T11:20:41Z
dc.date.available2020-12-07T11:20:41Z
dc.date.submitted1997
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/138541
dc.description.abstractIV ÖZET Bu çalışmada DPSV tekniği kullanılarak biyolojik örneklerde ve gıda örneklerinde Cu, Zn, Pb ve Cd metallerinin yan yana analizleri amaçlanmıştır. Tekniğin uygulanabilmesi için uygun örnek hazırlama ve deney koşullan saptanmış ve analiz çeşitli örneklere uygulanmıştır. Biyolojik kaynaklı örneklerden insan karaciğeri, sığır karaciğeri, serum, idrar ve saç, gıda örneklerinden ise ıspanak, marul, havuç, kakao ve kuru maya incelenmiştir. Wilson hastalığından şüphelenilen hasta karaciğer örneği bakır açısından yüksek derişim göstermiştir. Diğer biyolojik örneklerin metal içerikleri literatürle karşılaştırılmıştır. Besin örneklerinin iz metal içerikleri de saptanmış ve literatürle karşılaştırılmıştır. Çevre kirleticisi olan kurşun ve kadmiyum metallerinden kurşuna hiç bir örnekte rastlanmazken, ıspanak, marul ve havuçta kadmiyum varlığı tespit edilmiştir.
dc.description.abstractABSTRACT The aim of this work is to analyse Cu, Zn, Pb and Cd simultaneously in bioligical samples and foods using DPSV technique. Suitable sample preparation and experimental conditions are investigated and analysis is applied to various samples. Human liver, bovine liver, serum, urine and hair are taken as biological samples and analysed. Spinach, lettuce, carrot, cacao and dried yeast are chosen as food samples and analysed. Human liver which taken from a patient tought to have Wilson desease showed high Cu concentration. Metal concentrations of other biological samples are compared with literature. Trace metal concentrations of food samples are also measured and compared with the literature values. Out of two metals, Pb and Cd, which are environmental pollutants, Pb is not found in any of the samples while Cd is found in spinach, lettuce and carrot.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleBiyolojik örneklerde ve gıda örneklerinde elektrokimyasal yöntemle iz metal analizleri
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmZinc
dc.subject.ytmFoods
dc.subject.ytmCopper
dc.subject.ytmLead
dc.subject.ytmDifferential pulse stripping voltammetry
dc.subject.ytmCadmium
dc.identifier.yokid68837
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid68837
dc.description.pages57
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess