Çay fabrikasında gürültü, titreşim ve termal konfor parametreleri`nin araştırılması
dc.contributor.advisor | Tüfekçi, Mehmet | |
dc.contributor.author | Yildizlar, Hüseyin Yamaç | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T11:17:49Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T11:17:49Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2019-06-11 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/138228 | |
dc.description.abstract | Çay fabrikası, prosesi gereği titreşim ve gürültü gibi maruziyetlerin yüksek oranda yaşandığı işyerleridir. Bu tezin amacı, çay fabrikasında ki çalışanların yaşadığı gürültü ve titreşim maruziyetlerinin belirlemek ve bu maruziyetlerin çalışanlar üzerinde oluşturabileceği ya da oluşturduğu olumsuz etkileri azaltıcı önlemlerle ilgili önerilerde bulunmaktır. Bu amaç doğrultusunda seçilen çay fabrikasında ki çalışanların gürültü, titreşim ve termal konfor parametresi maruziyetleri saptanmış, seçilen bu fabrikada da üretim, paketleme ve yükleme sahalarını içeren bir risk değerlendirmesi gerçekleştirilmiştir. Yapılan ölçüm çalışmalarıyla günlük gürültü maruziyet değerleri ile günlük tüm vücut titreşim maruziyet değerleri hesaplanmıştır. Bu hesaplamalar sonucunda, ölçüm yapılan tüm işyerlerinde günlük gürültü maruziyet değeri yasal mevzuatta yer alan maruziyet sınır değerinin üzerinde çıkmıştır. Bu sonuçlar gürültü ve titreşim maruziyetinin seçilen çay fabrikasında çalışanlar için bir risk oluşturduğunu ve bu çalışanlar için önlemlerin alınması gerektiğini gözlenmiştir. Alınması gereken önlemler ve yapılması gereken iyileştirmeler çalışmanın içerisinde detaylı olarak açıklanmıştır. | |
dc.description.abstract | Tea factories are among the workplaces with the highest exposures to vibration and noise due to the process involved.The objective of this thesis is to identifythe noise and vibration exposures suffered by the workers at the tea factory and to suggest recommendations relating to measures which may reduce any possible or existing negative impacts of these exposures on the employees. At the tea factory selected to serve the said objective the noise and vibration exposures of the employees were identified and a risk assessment was conducted to cover manufacturing, packaging and handling areas at the factory.Based on the measurements, daily noise exposure values and daily full body vibration exposure values were calculated.These calculations suggested that the daily noise exposure value at all workplaces subject to measurement exceeded regulatory exposure threshold value.The results proved that the noise and vibration exposure popsed a risk to the workers of the tea factory and the necessary measures must be taken for these employees.The measures which should be taken and the improvements which need to be implemented are explained in detail in this study. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Sağlık Eğitimi | tr_TR |
dc.subject | Health Education | en_US |
dc.title | Çay fabrikasında gürültü, titreşim ve termal konfor parametreleri`nin araştırılması | |
dc.title.alternative | Investigation of noise, vibration thermal comfort parameters in A TEA factory | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-06-11 | |
dc.contributor.department | İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Tea | |
dc.subject.ytm | Tea enterprises | |
dc.subject.ytm | Factories | |
dc.subject.ytm | Noise | |
dc.subject.ytm | Noise-occupational | |
dc.subject.ytm | Vibration | |
dc.subject.ytm | Thermal comfort | |
dc.subject.ytm | Noise pollution | |
dc.subject.ytm | Risk assesment | |
dc.identifier.yokid | 10205160 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | AVRASYA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 522861 | |
dc.description.pages | 67 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |