Show simple item record

dc.contributor.advisorKaraçam, Hikmet
dc.contributor.authorGedikli, Murat Salih
dc.date.accessioned2020-12-07T11:16:51Z
dc.date.available2020-12-07T11:16:51Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-10-24
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/138113
dc.description.abstractİş sağlığı ve güvenliği insan hayatını doğrudan etkileyen bir faktör olduğundan hem ülkemizde hem de Dünya genelinde önemi giderek artmaktadır. Özellikle gıda sektörünün alt dallarından biri olan süt ürünlerinin tüm Dünya' da olan yaygınlığı, bu sektörün ne kadar önem arz ettiğini göstermektedir. Bu çalışmanın amacı, süt ürünleri üretiminde karşılaşılabilecek riskleri, tehlikeleri belirlemek, bunlara karşı alınabilecek önlemleri tespit etmek, sektördeki diğer paydaşlara da yol göstermektir.Çalışmanın yapıldığı işletmede toplam 236 kişi çalışmaktadır. Çalışmada işyeri ve işçilerin çalışma ortamı incelenmiş ve 5x5 L Tipi Risk Değerlendirme Karar Matrisi metodu kullanılarak risk değerlendirmesi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda işletmedeki eksikler tespit edilmiş, gerekli çözüm önerileri sunulmuştur. Çalışmada süt ürünleri üretim sektörünün tahmin edilenden daha çok risk ve tehlike barındırdığı görülmüştür.Anahtar Kelimeler: Sütün İşlenme Süreci, Risk Değerlendirmesi, İş Sağlığı, İş Güvenliği
dc.description.abstractAs occupational health and safety is a factor that affects human life directly, its' importance is increasing both in our country and worldwide. The prevalence of dairy products, especially one of the sub-branches of the food sector, shows how important this sector is. The aim of this study is to determine the risks, dangers that may be encountered in the production of dairy products, to determine the measures that may be taken against them and to guide other stakeholders in the sector.A total of 236 employees work in the company. In the study, the working environment of the workplace and workers were monitored and a risk assessment was made by using the 5x5 L Type Risk Assessment Decision Matrix method. In line with the results obtained, the deficiencies in the enterprise were determined and the necessary solutions were presented. In the study, it was seen that the production sector of milk products contained more risk and danger than expected.Key Words: Milk Processing, Risk Assessment, Occupational Health, OccupationalSecurityen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBilim ve Teknolojitr_TR
dc.subjectScience and Technologyen_US
dc.titleSütün işlenme sürecinde risklerin araştırılması (Süt fabrikası örneği)
dc.title.alternativeInvestigation of risks in milk processing (Milk factory example)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-10-24
dc.contributor.departmentİş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmMilk
dc.subject.ytmMilk production
dc.subject.ytmDairy farms
dc.subject.ytmFactories
dc.subject.ytmRisk assesment
dc.subject.ytmRisk factors
dc.subject.ytmWork safety
dc.subject.ytmOccupational health
dc.identifier.yokid10237419
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityAVRASYA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid537946
dc.description.pages91
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess