dc.contributor.advisor | Çiçek, Müslüm | |
dc.contributor.author | Bozkurt Turan, Yasemin | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T11:13:32Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T11:13:32Z | |
dc.date.submitted | 2006 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/137705 | |
dc.description.abstract | 7. ÖZETElektif Gastrointestinal Sistem Cerrahisi Geçiren Olgularda Malnütrisyonun AnesteziyeEtkileriAmaç: Elektif Gastrointestinal Sistem (GİS) cerrahisi geçirecek olgularda malnütrisyonunanestezi indüksiyonu, hemodinami, uyanma kriterleri, anestezik tüketimi ve komplikasyonlaraetkisini araştırmayı amaçladık.Materyal ve Metod: Çalışmaya; ASA I-II ve GİS operasyonu (batın açılan) geçirecek 50erişkin olgu alındı. Olguların nütrisyon durumları Subjektif Global Değerlendirme (SGD) ilebelirlendiktan sonra vücut ağırlığı, boy, triseps cilt kalınlığı ve kol çevre kalınlığı ölçümleriyapıldı. Ayrıca; lenfosit sayısı, albumin, prealbumin ve kolesterol değerleri bakıldı.Remifentanil (1μgr kg-1 en az 60 sn'de), propofol ve cisatrakuryum (0.1mg kg-1) verilmesinitakiben entübasyon gerçekleştirildi ve entübasyon koşulları sınıflandırıldı. Operasyonboyunca remifentanil ve cisatrakuryum infüzyonları sabit tutuldu. Hemodinamik değişimleregöre propofol dozu ayarlandı.45İndüksiyon öncesi, indüksiyonun 1. dk, entübasyon sonrası 1., 3. ve 5. dk, operasyonbaşlamadan önce, operasyonun 1., 3. ve 5. dk ve operasyon tamamlanıncaya kadar 10 dk araile, ekstübasyondan önce, ekstübasyon sonrası 1., 3., 5., 15., 30., 45., 60. dk'da ve 6., 12., 18.,24. saatlerde ortalama arter basıncı (OAB) ve kalp atım hızı (KAH) kaydedildi. Operasyonsırasında kullanılan propofol miktarları, spontan solunum başlama saati, sözlü uyarıya gözaçma saati ve ekstübasyon saati kaydedildi. Ekstübasyon sırasında endotrakeal tüpe yanıtbelirlendi. Ayrıca, olguların hastanede yatış süreleri ve çıkış durumları kaydedildi.Bulgular: İyi beslenen grupta 24, malnütrisyonlu grupta 26 olgu olduğu tespit edildi. Gruplararasında olgularının ASA fiziksel durumları benzerdi. BKİ, iyi beslenen grupta daha yüksekti.Yaş ortalaması, albumin, prealbumin, kolesterol, triseps cilt kalınlığı ve kol çevresi kalınlığımalnütrisyonu olan grupta daha düşüktü. Ağırlık kaybı, malnütrisyonu olan grupta daha fazlaidi. Gruplar arasında anestezi süresi, operasyon süresi ve hastanede kalma süreleri benzerdi.Spontan solunum gelme zamanı, iyi beslenen grupta daha kısa olmasına rağmen göz açma veekstübasyon süreleri benzerdi. Operasyon süresince kullanılan kan ve kan ürünü, kolloid,kristaloid ve propofol miktarları arasında fark yoktu.Operasyonun 20. ve 30. dk'larında iyi beslenen grupta OAB'ları malnütrisyonlu gruba göreyüksekti. İndüksiyon öncesine göre iyi beslenen grupta indüksiyonun 1.dk, entübasyonun 1.,3., ve 5. dk'ları, operasyon öncesi ve operasyonun 1. dk'da OAB azalırken ekstübasyonun 1.ve 5. dk'da arttı. Malnütrisyonlu grupta ise indüksiyonun 1.dk, entübasyonun 1., 3., ve 5.dk'ları, operasyon öncesi, operasyonun 1., 3., 20., 30. ve 40. dk, ekstübasyonun 6., 12., 18. ve24. saatlerinde azalırken , ekstübasyonun 1. dk'da ise arttı.Entübasyonun 1. ve 5. dk ile operasyonun 10. dk'da iyi beslenen grubun KAH'larımalnütrisyonlu gruba göre düşüktü. İndüksiyon öncesine göre iyi beslenen gruptaindüksiyonun 1.dk, entübasyonun 1., 3. ve 5. dk'ları, operasyon öncesi, operasyonun 1., 3., 5.,10., 20., 40., 50., 60., 70., 80., ve 90. dk ve ekstübasyon öncesi azaldı. Malnütrisyonlu grupta46ise indüksiyonun 1.dk, entübasyonun 3., ve 5. dk, operasyon öncesi, operasyonun 1., 3., 5.,10., 20., 30., 50., 60., 70., 80., 90. dk ve ekstübasyon öncesi azaldı.İntraoperatif dönemde görülen hipotansiyon sıklığı malnütrisyonlu grupta daha fazla idi.Malnütrisyonlu grupta iki olgu postoperatif dönemde eksitus olurken iyi beslenen gruptaeksitus gözlenmedi. Ayrıca malnütrisyonlu olgularda salah ile taburcu, iyi beslenenlerde isesağlıklı olarak taburcu edilenlerin sayısı daha fazla idi.Tartışma: Elektif GİS cerrahisi geçirecek olgularda malnütrisyon varlığının entübasyonayanıt, propofol tüketimi ve uyanma kriterlerini etkilemediği ancak iyi beslenenlerinintraoperatif dönemde hemodinamik açıdan daha stabil oldukları sonucuna varıldı.Anahtar kelimeler: Gastrointestinal sistem cerrahisi, anestezi, Subjektif GlobalDeğerlendirme, Malnütrisyon, anestezi komplikasyonları47 | |
dc.description.abstract | 8. SUMMARYThe effects of malnutrition on anaesthesia in the cases undergoing electivegastrointestinal surgeryIntroduction: We aimed to search for the effects of malnutrition on anaesthesia induction,hemodynamia, recovery criteria, anaesthetic consumption and complications in the casesundergoing elective gastrointestinal surgery (GIS).Material and Methods: 50 adult patients (ASA I-II) undergoing GIS (required laporatomy)were selected. Their nutritional status were evaluated with Subjective Global Assesment(SGA), and than, it was measured body weight, height, triceps skin-fold thickness andmidarm circumference. Besides it was measured levels of lymphocyte, albumin, prealbuminand cholesterol.After the administration of remifentanil (1μgr kg-1), propofol and cisatracurim (0.1mg kg-1)entubation was done, and intubation conditions were classified. During the operationremifentanil and cisatracurim infusions were stabilized. Propofol dosage was adjustedaccording to the hemodynamic changes.Mean arterial pressure (MAP) and heart rate (HR) were recorded before induction, 1st min ofinduction, after intubation, 1st, 3rd ,5th min after intubation, before the operation, 1st, 3rd, 5th48min of operation, and 10 min intervals until the operation is finished, before extubation, 1st, 3rd,5th, 15th, 30th, 45th, 60th min of extubation and 6th, 12th, 18th, 24th h. The amount of propofolused during the operation, the time of spontaneous ventilation, response to verbal commandand extubation were recorded. Respond to endotracheal tube during extubation was recorded.Also, duration of hospitalization and discharging situations were recorded.Results : There were 24 patients in well nutrition group and 26 patients malnutrition group.ASA physical conditions were similar in both groups. Body mass index (BMI) was higher inwell nutrition group. Mean age, albumin, prealbumin, cholesterol, triceps skin-fold thicknessand midarm circumference was lower in malnutrition group. Weight loss was higher inmalnutrition group. Duration of anesthesia, operation and hospitalization was similar. Whilespontaneous ventilation time was shorter in well nutrition group, eye opening and extubationtimes were similar. No significant differences were amounts of blood and blood products,crystalloids, colloids and propofol used during the operation.MAP?s of well nutrition group was higher than the other during the 20th and 30th min of theoperation. In well nutrition group, MAP decreased at 1st min of induction, 1st, 3rd ,5th ofentubation, before operation, 1st min of operation but it increased 1st, 5th minutes of extubationaccording to before induction. In malnutrition group, MAP decreased at 1st min of induction,1st, 3rd ,5th min of entubation, before operation, 1st, 3rd 20th, 30th, 40th min of operation, and 6th,12th, 18th, 24th h of the after operation but it increased 1st min of extubation according tobefore induction.HR?s of well nutrition group was lower than the malnutrition group at 1st and 5th min ofentubation and 10th min of the operation. In well nutrition group, HR decreased at 1st min ofinduction, 1st, 3nd, 5th min of entubation, before operation, 1st, 3rd, 5th, 10th, 20th, 40th, 60th, 70th,80th, 90th min of operation according to before induction. But in the malnutrition group it49decreased 1st min of induction, 3rd and 5th min of entubation, 1st, 3rd, 5th, 10th, 20th, 30th, 50th,60th, 70th, 90th min of operation and before extubation according to before induction.Hypotension frequency in intraoperative period was higher in malnutrition group. Twopatients were lost in malnutrition group in postoperative period. While being discharged inmalnutrition group, the number of recovered cases was high, but in the other group thenumber of healthy cases was high.Conclusion: It was concluded that malnutrition did not affect the respond to intubation,propofol consumption and recovery criteria; However, patients with well nutrition werehemodynamicially more stable in intraoperative period.Key Words: Gastrointestinal System Surgery, Anaesthesia, Subjective Global Assessment,Malnutrition, Anaesthesia Complications50 | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Anestezi ve Reanimasyon | tr_TR |
dc.subject | Anesthesiology and Reanimation | en_US |
dc.title | Elektif gastrointestinal sistem cerrahisi geçiren olgularda malnütrisyonun anesteziye etkileri | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 148927 | |
dc.publisher.institute | Tıp Fakültesi | |
dc.publisher.university | İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 192371 | |
dc.description.pages | 57 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |