Show simple item record

dc.contributor.advisorErdemoğlu, Sema
dc.contributor.authorBaşgel, Serkan
dc.date.accessioned2020-12-07T11:10:06Z
dc.date.available2020-12-07T11:10:06Z
dc.date.submitted2005
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/137258
dc.description.abstractÖZETYüksek Lisans TeziÇEŞİTLİ ŞİFALI BİTKİLERDE ESER ELEMENT VE BAZI ÖNEMLİ POLİFENOLLERİNTAYİNİSerkan BAŞGELİnönü ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Anabilim Dalı102 + x sayfa2005Danışman: Yrd.Doç.Dr. Sema B. ERDEMOĞLUBu çalışmada ilk olarak Türkiye'de tedavi amacıyla yaygın olarak kullanılan adaçayı,ısırgan otu, rezene, ıhlamur, papatya, senemaki ve kuşburnu örneklerinde ve bunlarıninfüzyonlarındaki 14 adet makro ve mikro elementin (Ca, Mg, Mn, Fe, Cu, Zn, Al, Ba, Sr, Ni,Co, Cr, Cd, Pb) tayinleri yapıldı. Bu bitkilerin analizlerinden önce bitkilerin çözünürleştirmeişlemleri mikrodalga ile parçalama ve yaş yakma teknikleri kullanılarak yapıldı. Bitkilerdekive infüzyonlarındaki Ca ve Mg derişimleri alevli atomik absorbsiyon spektroskopisi (FAAS)ile, Fe, Cu, Zn, Al, Ba, Mn, Sr, Ni, Co, Cr, Cd ve Pb içerikleri ise indüktif eşleşmiş plazmaatomik emisyon spektroskopi (ICP-AES) teknikleri ile belirlendi. Doğruluk ve kesinliğin testedilmesi amacıyla GBW 07605 sertifikalı referans madde kullanıldı.Bu çalışmanın bir diğer konusu ise Türkiye'de alışılagelmiş biçimde tedavi amacıylakullanılan bu bitkilerin infüzyonlarındaki gallik asit, epikateşin gallat, epigallokateşin,epigallokateşin gallat ve epikateşin polifenollerinin seviyelerini belirlemektir. Polifenollerinanalizi için uygun bir örnek hazırlama basamağından (su içerisine ekstraksiyon) sonra her birpolifenolün eş zamanlı ayrılması, tanınması ve kantitasyonu için ekonomik bir hareketli fazile basit, hızlı ve kesin olan gradient sistem ters faz-HPLC metodundan yararlanılmıştır.ANAHTAR KELİMELER: Element, mikrodalga parçalama, yaş yakma, FAAS, ICP-AES,polifenol, HPLC
dc.description.abstractABSTRACTMs. C. ThesisDETERMINATION OF TRACE ELEMENT AND SOME IMPORTANT POLYPHENOLSIN VARIOUS HERBSSerkan BASGELInonu UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Chemistry102 + x pages2005Supervisor: Asst. Prof. Dr. Sema B. ERDEMOGLUIn this study, fourteen macro and micro elements (Al, Ba, Ca, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Mg,Mn, Ni, Pb, Sr and Zn) were determined in the herbs that are widely consumed for medicalpurposes as tea in Turkey such as chamomile (Matricaria chammomile L.), fennel(Foeniculum vulgare), linden (Tilia vulgaris), nettle (Urtica dioical), rosehip (Fr.Rosacaninae), sage (Salvia officinalis) and senna (Cassia anqustifolia) and their infusions. Beforethe analysis of this herbs microwave digestion and wet digestion procedures were performedfor dissolution of herbs. Ca and Mg concentrations in the herbs and infusions were determinedby FAAS, Fe, Cu, Zn, Al, Ba, Mn, Sr, Ni, Co, Cr, Cd and Pb concentrations were determinedby ICP-AES. The accuracy and precision were verified against a GBW 07605 Poplar leavesand Tea certified reference material. The other objective of this study is to establish the levelsof polyphenols such as gallic acid, epicatechin gallate, epigallocatechin, epigallocatechingallate and epicatechin in the infusions of this herbs habitually consumed for medicalpurposes in Turkey. After a suitable sample preparation procedure (water extraction) forpolyphenols analysis, a simple, rapid, and precise gradient RP-HPLC method with aneconomical mobile phase was utilized for simultaneous separation, identification andquantification of individual polyphenols.KEYWORDS: Element, microwave digestion, wet digestion, FAAS, ICP-AES, polyphenol,RP-HPLCen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleÇeşitli şifalı bitkilerde eser element ve bazı önemli polifenollerin tayini
dc.title.alternativeDetermination of trace element and some important polyphenols in various herbs
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentKimya Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid189820
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid196865
dc.description.pages112
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess