Show simple item record

dc.contributor.advisorOkuş, Erdoğan
dc.contributor.authorSur, Mürşide
dc.date.accessioned2020-12-07T11:07:45Z
dc.date.available2020-12-07T11:07:45Z
dc.date.submitted2001
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/136954
dc.description.abstractÖZET Bu çalışmada alg polisakkaritlerinden agar ve karrageenan ve bunların Sepharose-2B den elde edilen fraksiyonları, metakromatik ve İR spektrofotometrik metod ile incelenmiştir. Polisakkarit elde etmek için kullanılan algler; agar için Phyllophora nervosa, Gracilaria verrucosa, Gelidium latifolium, Ceramium rubrum ve Hypnea musciformis, karrageenan için Grateloupia dichotoma ve Acanthophora delilei 'dir. Ayrıca ticari agar ve karrageenan' da kontrol için kullanılmıştır. Metakromatik teknikte boya olarak Azure A kullanılmıştır. Karakteristik metakromatik band (P bandı) agar için 546-555 nm, karrageenan için 544 nm bulunmuştur. P bandının intensitesi, karrageenan için ağardan düşük bulunmuştur. Özellikle Sepharose-2B'den elde edilen bazı agar fraksiyonlarının P bandının intensiteleri a bandından oldukça yüksek bulunmuştur. Önceki çalışmalarda agar için a/p oranı l'den büyük bulunmuşken, bu çalışmamızda a/p bandı oranının agar fraksiyonlarında l'den küçük bulunması literatürde ilk kayıttır. İR spektrumlarının incelenmesinde agar ve karrageenanlar arasında sülfat gruplarına bağlı olarak benzer pikler görülmüştür. Fakat spektrumlar arasında en büyük farklılık, 805 cm`1 deki pikin ağarda görülmemesidir. Benzer pikler 536, 690/694, 987/993, 1068/1074, 1375/1377 cm`1 de bulunmuştur. Diğer taraftan her iki spektrumda pekçok farklılık izlenmiştir. Phyllophora nervosa 'dan elde edilen polisakkarit' in tipinin incelemesinde; İR spektrumu, sülfat içeriğinin ve bakteriolojide besi yeri olarak kullanılmasının kıyaslanması, Phyllophora nervosa polisaldcaritinin agar olduğunu göstermiştir. u
dc.description.abstractABSTRACT In this work; algal polysaccharides, agar and carrageenan and their fractions obtained from Sepharose-2B were investigated by metachromatic and IR spectroscopic methods. The algae used were Phyllophora nervosa, Gracilaria verrucosa, Gelidium latifolium, Ceramium rubrum and Hypnea musciformis for agar, Grateloupia dichotoma and Acanthophora delilei for carrageenan. Commercial agar and carrageenan were also studied for controlling purpose. Azure A dye was used for metachromatic method. Characteristic metachromatic band (P- band) was found at 546-555 nm for agar, and 544 nm for carrageenans. The P band intensity of carrageenan was weaker than agar. The P band intensity of some agar fractions obtained from Sepharose-2B were found to be markedly higher than the intensity of a band. The ratio (a/p) was higher than 1 in earlier studies, but in this work, this ratio found to be lower than 1 which is the first observation in the literature. The IR spectrum of agar and carrageenan showed similar peaks due to the sulfate groups. But the major difference among the spectra of agar and carrageenan was the absence of peak at 805 cm`1 in agar. The peaks resembled in both polysaccharides were observed at 536, 690/694, 987/993, 1068/1074 and 1375/1377 cm`1. Meanwhile many distinct differences were observed in the spectra of both sulphated polysaccharides. The type of polysaccharides obtained from Phyllophora nervosa was also investigated. The comparison of IR spectrum and sulfate content of this polysaccharide, and using it as bacteriological medium proved that Phyllophora nervosa polysaccharide was agar. inen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleAlg Polisakkaritlerinden agar ve karrageenan üzerinde kimyasal çalışmalar
dc.title.alternativeChemical studies on alg polysaccarides agar and carrageenan
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentKimyasal Oşinografi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmAgar
dc.subject.ytmCarrageenan
dc.subject.ytmAlg polysaccarides
dc.subject.ytmAlgae
dc.identifier.yokid114317
dc.publisher.instituteDeniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid105401
dc.description.pages142
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess