Karadeniz ve Marmara hamsisinin boy, ağırlık ve yaş özellikleri yönünden karşılaştırılması
dc.contributor.advisor | Okuş, Erdoğan | |
dc.contributor.author | Altuğ, Zekeriya Mümtaz | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T11:06:06Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T11:06:06Z | |
dc.date.submitted | 2002 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/136738 | |
dc.description.abstract | ÖZET Bu araştırmada, Türkiye balıkçılığında önemli bir yer teşkil eden hamsi balığının Karadeniz ve Marmara'da ki stoklarının durumu ile hamsinin İstanbul balık halindeki önemi üzerinde çalışılmıştır. Elde edilen verilere göre Karadeniz'den elde edilen örneklerin % 80'nin 1 yaşını doldurduğu ve Karadeniz hamsisinin stoklarında bilinçsiz avcılıktan dolayı bir gençleşme olduğu bulunmuştur. Marmara'dan alman örneklerin ise % 68'nin 1 yaşını doldurduğunu ve kontrollü avcılıktan dolayı Marmara'daki hamsi stoklarının, Karadeniz'e oranla daha sağlıklı bir yapıya sahip olduğu görülmüştür. Marmara ve Karadeniz'den alınan hamsi örneklerinin yaklaşık % 60 'ının 11-12 cm boylan arasındaki balıklardan oluştuğu, bu balıkların boylan gibi ağırlıklarının da benzerlik gösterdiği bulunmuştur. Yapılan araştırmada İstanbul Balık Halinde Marmara hamsisinin öneminin her geçen gün arttığı görülmüştür. Karadeniz'de ki hamsi stoklarının iyileştirilmesi ve hamsinin ülke ekonomisindeki yerinin korunabilmesi için hamsi avcılığı hakkında önemli kararların alınması gerekmektedir. ıı | |
dc.description.abstract | ABSTRACT In this study, the emphasis has been given on the condition of the stocks of anchovy in the sea of Marmara which hold an important place in Turkish fishing industry and on its importance at Istanbul fish market as well. According to the data obtained about anchovy seized at Black Sea, 80 per cent of it were determined to be 1 year old and due to the uncontrolled fishing, an underaging has been occuring in the stocks of Black Sea anchovy. But of the anchovy seized at Marmara Sea, 68 per cent were determined to be 1 year old and due to controlled fishing, the anchovy stocks at Marmara Sea, in comparison with the Black Sea, were seen to be having a more healthy structure. Of the anchovy samples taken from both Marmara and Black Sea, 60 per cent were set to be constituting of the fish that range from 11 to 12 cm of stretch and having a similarity in sizes in terms of their stretch and weight. In the end of search conducted, it was understood that the importance of Marmara anchovy has been increasing at Istanbul Fish Market every other day. In order to improve the anchovy stocks at Black Sea and protect its place in the Turkish Economy, an urgent decisions have to be taken scientifically about the techniques of anchovy fishing m | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Karadeniz ve Marmara hamsisinin boy, ağırlık ve yaş özellikleri yönünden karşılaştırılması | |
dc.title.alternative | The Comparison of anchovy of Black Sea and sea of Marmara on lenght and age | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Fiziksel Oşinografi ve Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Anchouy | |
dc.subject.ytm | Marmara sea | |
dc.subject.ytm | Black Sea | |
dc.identifier.yokid | 135244 | |
dc.publisher.institute | Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 133079 | |
dc.description.pages | 47 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |