dc.contributor.advisor | Türköz, Yusuf | |
dc.contributor.author | Çinar, Kamuran | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T11:05:22Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T11:05:22Z | |
dc.date.submitted | 2010 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/136635 | |
dc.description.abstract | Akrilamid endüstride yaygın olarak kullanılan toksik bir kimyasaldır. Akrilamid, gıdaların yüksek sıcaklıklarda işlenmesi sırasında oluşmakta ve bu gıdalarla birlikte vücuda alınmaktadır. Gıdalarla alınan akrilamidin insan vücudunda ne gibi hasarlar oluşturabileceği konusu tam olarak bilinmemektedir. Bu nedenle gıda kaynaklı akrilamid, insan sağlığını tehdit eden önemli bir problem olarak görülmektedir. Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC-International Agency for Research into Cancer) gıdalardaki akrilamidi `insanlar için potansiyel kanserojen maddeler' (grup 2A) arasına almıştır.Bu çalışmada dişi Spraque Dawley ratlara içme suyu ile subkronik dozda akrilamid verilerek, akrilamidin karaciğer dokusunda meydana getirebileceği muhtemel toksik etkilerin incelenmesi ve bu etkilerin organik kuru kayısı ile önlenebilirliğinin test edilmesi amaçlanmıştır.Canlı ağırlıkları ortalama 200 gr olan 40 adet dişi Spraque Dawley ratlar eşit olarak dört gruba ayrıldı: 1. grup (kontrol grubu); 12 hafta süreyle normal yemle beslendi, 2. grup (kayısı grubu); 12 hafta süreyle %5 kuru kayısılı yem ile beslendi, 3. grup (akrilamid grubu); 12 hafta süreyle içme suyu içinde 500 µg/kg akrilamid ve normal yemle beslendi, 4.grup (akrilamid+kayısı grubu); 12 hafta süreyle içme suyu ile 500 µg/kg akrilamid ve %5 kuru kayısılı yem ile beslendi.12 haftalık sürenin sonunda tüm ratlar dekapite edildi. Ratlardan histopatolojik inceleme, Glutatyon Peroksidaz (GSH-Px), Glutatyon S-Transferaz (GST), Glutatyon S-Transferaz Pi (GST-P) gen ekspresyonu, Malondialdehid (MDA), Redükte Glutatyon (GSH), total protein analizi için karaciğer örnekleri alındı.Çalışmamızın sonucunda; akrilamid grubu karaciğer dokusu MDA düzeyleri, kayısı ve kayısı-Acr gruplarına kıyasla anlamlı olarak daha düşük, GSH düzeyleri kontrol grubuna kıyasla daha düşük, GSH-Px düzeyleri kontrol ve kayısı gruplarına kıyasla daha düşük bulundu. Kayısı grubu karaciğer dokusu MDA düzeyleri, akrilamid grubuna kıyasla anlamlı olarak daha yüksek, GSH düzeyleri, kontrol grubuna kıyasla daha düşük, GSH-Px düzeyleri, akrilamid grubuna kıyasla daha yüksek bulundu. GST ve GST-Pi gen ifade düzeylerinde gruplar arasında anlamlı bir değişiklik saptanmadı. Ayrıca karaciğer dokusu histopatolojik inceleme sonucunda ise gruplar arasında anlamlı bir fark gözlenmedi.Elde edilen tüm sonuçlar, 3 ay süreyle ratlara günlük 500 ? g/kg dozda verilen akrilamidin karaciğer dokusunda herhangi bir histopatolojik hasara neden olmaksızın karaciğer tarafından kolaylıkla detoksifiye edildiğini göstermektedir. Akrilamidin karaciğer dokusunda ciddi bir histopatolojik hasar meydana getirmemiş olması ve biyokimyasal parametrelerde ciddi bir değişime yol açmamış olması nedeniyle, 3 ay süreyle yemle verilen %5'lik organik kuru kayısının karaciğer üzerinde koruyucu bir etkisinin olup olmadığı hususu tam olarak ortaya konulamamıştır. Bu nedenle, kayısının akrilamid kaynaklı toksisiteye karşı koruyucu etkisinin, daha yüksek dozlarda akrilamid uygulanarak yapılacak çalışmalarda denenmesi gerekmektedir. | |
dc.description.abstract | Acrylamide is a toxic chemical which is widely used in industry. Acrylamide could occur in food during high temperature cooking and it can be taken up by humans via diet. Adverse effects of acrylamide on human body are completely unknown when taken up via food chain. Therefore, dietary source of acrylamide could pose a great risk for public health. Acrylamide, which in food, is classified in Group 2A as a `possible carcinogen to humans? by International Agency for Research on Cancer (IARC).In this study, it was aimed to investigate the possible toxic effects that subchronic doses of acrylamide with administered drinking water on the liver tissue and to test these effects preventability with organic dried apricots in female Spraque Dawley rats.Forty female Spraque Dawley rats with the average weight of 200 g were divided into 4 equal groups as follows: Group 1 (control); animals in this group was administered with normal diet and normal drinking water for 12 weeks. Group 2 (apricot); animals were administered daily diet with %5 apricot and normal drinking water for 12 weeks. Group 3 (acrylamide); animals were administered daily acrylamide at 500µg/kg via drinking water and normal diet. Group 4 (acrylamide-apricot); animals were administered daily acrylamide 500µg/kg via drinking water and diet with %5 apricot.At the end of 12 weeks-period, all rats were decapitated. Samples of liver were collected for histopathological examination as well as biochemical analyses to measure levels of Glutathione Peroxidase (GSH-Px) aktivity and Glutathione S-Transferase (GST) activity, Glutathione S-Transferase Pi gene expression, Malondialdehyde (MDA), Reduced Glutathione (GSH) and Total Protein.As a result of our study, liver tissue MDA levels of acrylamide group were significantly lower than apricot and apricot-ACR groups, GSH levels, lower than the control group, GSH-Px levels were lower than control and apricot groups. Apricot group liver tissue MDA levels were significantly lower compared to the acrylamide group, GSH levels were lower than the control group, GSH-Px levels were found higher compared to the group of acrylamide. GST and GST-Pi gene expession levels were no significant differences between the groups.All the results obtained, the rats daily for 3 months 500 ? g/kg dose of acrylamide in the liver tissue without any histopathological damage has been detoxified by the liver easily. Did not bring serious damage to the liver tissue of acrylamide in a histopathological and biochemical parameters that have not signed because of a serious change in the way, for a period of 3 months 5% of the organic dried apricots with diet a protective effect on the liver and the matter is not fully exposed. Therefore, the protective effect of apricot against toxicity from acrylamide, the examination of studies must be done by applying higher doses of acrylamide. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.title | Subkronik akrilamid toksisitesi oluşturulan ratlarda kayısının, karaciğer dokusu glutatyon S-Transferaz Pi (GST-P) Gen Ekspresyonuna, GST, GSH-Px, GSH ve MDA düzeylerine etkisinin araştırılması | |
dc.title.alternative | Subchronic toxicity of acrylamide administered to rats, investigation of the effect of apricot at liver tissue glutathione S-Transferase P (GST-P) Gene Expression, GST, GSH-Px, GSH and MDA levels | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Acrylamides | |
dc.subject.ytm | Apricot | |
dc.subject.ytm | Polymerase chain reaction | |
dc.identifier.yokid | 386178 | |
dc.publisher.institute | Tıp Fakültesi | |
dc.publisher.university | İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 271597 | |
dc.description.pages | 96 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |