Show simple item record

dc.contributor.advisorKutluay, Türkan
dc.contributor.authorVarol, Gönül
dc.date.accessioned2020-12-07T11:04:31Z
dc.date.available2020-12-07T11:04:31Z
dc.date.submitted1986
dc.date.issued2018-11-19
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/136532
dc.description.abstractÇalışma; piyasada satılmakta olan süt çocuğu beslenmesinde kullanılan 5 süt formülü Adapta, Guigoz I, Pre-aptamil, Nutrilon, SMA'nm ilk açılışta ve de ğişik ısı ortamında bekletildikten sonra C vitamini kayıpları ve pH farklılığı olup, olmadığını saptamak amacıyla yapılmıştır. Ayrıca sosyo-ekonomik standar dı farklı (düşük ve iyi) süt formülü kullanan ailele rin çocuklarından 120 denek seçilerek, süt formülü uygulamaları ve besin tüketimleri araştırılmıştır. Analizde saptanan C vitamini değerleri etiket te belirlenen değerlerin üstünde bulunmuştur. Değişik ısı ortamlarında 15 gün bekletilen süt formüllerinde oluşan C vitamini kayıpları istatistiksel olarak an lamlıdır. Oda ısısında bekletilen süt formüllerinde C vitamini kayıp oranı ortalama kayıp oranı ortalama %16.6, buzdolabında ise ortalama %9.1'dir. Çalışma grubumuzun süt formüllerini anne sütü yerine değil, anne sütüne takviye olarak kullandığı sap tanmıştır. Ancak annelerin tümünün (%100) bebeklerine ilk ay içinde süt formülü vermeye başladıkları saptan mıştır.Sosyo-ekonomik standardı farklı ailelerin süt formülleri kutusunu bitirme süreleri istatistiksel olarak karşılaştırıldığında aralarında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Süt formülü kutusunu 5-7 günde bitiren her iki grupta toplam (59 olgu) %49.1 saptanmıştır. 15 günden fazla sürede süt formülü kutusunu bi tiren iyi grupta %13.3, 8 olgu, sosyo-ekonomik standardı düşük grupta ise %30 (18 olgu) bulunmuştur. Sosyo-ekonomik standardı düşük grupta %60, .iyi grupta ise %50 olgu süt formüllerini oda ısısında sakladıklarını belirtmişlerdir. C vitamini kayıpları buzdolabında daha düşük olduğundan; süt formüllerinin buzdolabında saklanması uygun olacaktır. Süt formüllerinin buzdolabında veya oda ısısın da bekletildikten sonra ölçülen pH değerlerinde ise bir . farklılık görülmemiştir. Her iki denek grubunda ek gıdalara başlama ve günlük beslenme planlarında yetersizlikler vardır. An nelerin bilinçli bir beslenme programına alınmaları uygun olur.
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBesin Hijyeni ve Teknolojisitr_TR
dc.subjectFood Hygiene and Technologyen_US
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleSüt formüllerinin tüketim uygulamaları ve süt formüllerinin C vitamini içeriği ile pH değerleri
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-11-19
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmAscorbic acid
dc.subject.ytmHydrogen-ion concentration
dc.subject.ytmMilk
dc.subject.ytmDairy industry
dc.identifier.yokid10
dc.publisher.instituteÇocuk Sağlığı Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid10
dc.description.pages76
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess