Süt formüllerinin tüketim uygulamaları ve süt formüllerinin C vitamini içeriği ile pH değerleri
dc.contributor.advisor | Kutluay, Türkan | |
dc.contributor.author | Varol, Gönül | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T11:04:31Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T11:04:31Z | |
dc.date.submitted | 1986 | |
dc.date.issued | 2018-11-19 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/136532 | |
dc.description.abstract | Çalışma; piyasada satılmakta olan süt çocuğu beslenmesinde kullanılan 5 süt formülü Adapta, Guigoz I, Pre-aptamil, Nutrilon, SMA'nm ilk açılışta ve de ğişik ısı ortamında bekletildikten sonra C vitamini kayıpları ve pH farklılığı olup, olmadığını saptamak amacıyla yapılmıştır. Ayrıca sosyo-ekonomik standar dı farklı (düşük ve iyi) süt formülü kullanan ailele rin çocuklarından 120 denek seçilerek, süt formülü uygulamaları ve besin tüketimleri araştırılmıştır. Analizde saptanan C vitamini değerleri etiket te belirlenen değerlerin üstünde bulunmuştur. Değişik ısı ortamlarında 15 gün bekletilen süt formüllerinde oluşan C vitamini kayıpları istatistiksel olarak an lamlıdır. Oda ısısında bekletilen süt formüllerinde C vitamini kayıp oranı ortalama kayıp oranı ortalama %16.6, buzdolabında ise ortalama %9.1'dir. Çalışma grubumuzun süt formüllerini anne sütü yerine değil, anne sütüne takviye olarak kullandığı sap tanmıştır. Ancak annelerin tümünün (%100) bebeklerine ilk ay içinde süt formülü vermeye başladıkları saptan mıştır.Sosyo-ekonomik standardı farklı ailelerin süt formülleri kutusunu bitirme süreleri istatistiksel olarak karşılaştırıldığında aralarında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Süt formülü kutusunu 5-7 günde bitiren her iki grupta toplam (59 olgu) %49.1 saptanmıştır. 15 günden fazla sürede süt formülü kutusunu bi tiren iyi grupta %13.3, 8 olgu, sosyo-ekonomik standardı düşük grupta ise %30 (18 olgu) bulunmuştur. Sosyo-ekonomik standardı düşük grupta %60, .iyi grupta ise %50 olgu süt formüllerini oda ısısında sakladıklarını belirtmişlerdir. C vitamini kayıpları buzdolabında daha düşük olduğundan; süt formüllerinin buzdolabında saklanması uygun olacaktır. Süt formüllerinin buzdolabında veya oda ısısın da bekletildikten sonra ölçülen pH değerlerinde ise bir . farklılık görülmemiştir. Her iki denek grubunda ek gıdalara başlama ve günlük beslenme planlarında yetersizlikler vardır. An nelerin bilinçli bir beslenme programına alınmaları uygun olur. | |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Besin Hijyeni ve Teknolojisi | tr_TR |
dc.subject | Food Hygiene and Technology | en_US |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Süt formüllerinin tüketim uygulamaları ve süt formüllerinin C vitamini içeriği ile pH değerleri | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-11-19 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Ascorbic acid | |
dc.subject.ytm | Hydrogen-ion concentration | |
dc.subject.ytm | Milk | |
dc.subject.ytm | Dairy industry | |
dc.identifier.yokid | 10 | |
dc.publisher.institute | Çocuk Sağlığı Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 10 | |
dc.description.pages | 76 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |