2-6 yaş grubu çocukların sosyoekonomik büyüme gelişme özelliklerinin ve ek gıdaya başlama zamanlarının allerjik hastalıklarla ilişkisi
dc.contributor.advisor | Kutluay, Türkan | |
dc.contributor.author | Doğan, Canan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T11:03:19Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T11:03:19Z | |
dc.date.submitted | 1988 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/136375 | |
dc.description.abstract | ÖZET Bu çalışma 2-6 yas grubu allerji teşhisi konmuş ve herhangi bir hastalığı olmayan çocukların sosyo ekonomik, büyüme gelişme özel 1 iklerinin ve ek gıdaya başlama zamanlarının belirlenip allerjik haftalıklarla bir bağlantısı olup olmadığını saptamak amacıyla yapıldı ve aşağıdaki sonuçlar elde edildi: Astımlı olgularda erkekler kızlara oranla üc misli fazladır. Denekler standarda uygun- boya sahip ancak kilo olarak standartların altındadır. Deneklerin büyük çoğunluğu kentten gt 3 mistir. Astımlı olguların yarıdan fazlasının ailesinde allerjik bir hastalık varken kontrol ', grubunda bu oran önemsenmeyecek düzeydedir. Deneklerin tamamı kızamık, kabakulak, su-Su çiçeği, kızamıkçık, boğmaca gibi çocukluk hastalıklarını geçirmişlerdir Denek annelerinin tamamı hamilelik ve emziklilik döneminde alkol almamış fakat sigara kul 1 a n m ı ş 1 a r d ı r. Çalışma grubundaki denekler üç ay ve daha az anne şutu almış, ek gıdaya kontrolgrubuna oranla daha erken başlamışlardır. Çalışma grubundaki olgular inek sütüne üç aydan once başlamış, hazır mamaya başlamanın özellikle astımlı grupta yüksek olduğu, meyve suları ve meyva pürelerine çalışma grubunda diğer gruba oranla daha çabuk başlandığı görülmüştür. Deneklerde allerjiye neden olan besinler sekerli gıda, çukulata, yumurta, domates ve kavundur. Allerjik belirtiler astımlı olgularda aynı mevsimde tekrarlamakta diğer gruplarda mevsimlere göre farklılık göstermemektedir. Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçlara göre erken ek gıdaya baişama ve yetersiz anne sütü almaallerjik hastalıkların ortaya çıkmasında diğer faktörlerle (yas, ` cinsiyet, aile hikayesi, sigara dumanına maruz kalma) birlikte rol oynamaktadır.Kitle iletişim araçları ve annelere verilecek bebek beslenmesi eğitimi ile ileride ortaya çıkabilecek istenmeyen sonuçlara' engel olabiliriz. | |
dc.description.abstract | en_US | |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | 2-6 yaş grubu çocukların sosyoekonomik büyüme gelişme özelliklerinin ve ek gıdaya başlama zamanlarının allerjik hastalıklarla ilişkisi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Nutrition | |
dc.subject.ytm | Growth | |
dc.subject.ytm | Hypersensitivity | |
dc.subject.ytm | Child development | |
dc.identifier.yokid | 5687 | |
dc.publisher.institute | Çocuk Sağlığı Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 5687 | |
dc.description.pages | 65 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |