Show simple item record

dc.contributor.advisorKutluay, Türkan
dc.contributor.authorDoğan, Canan
dc.date.accessioned2020-12-07T11:03:19Z
dc.date.available2020-12-07T11:03:19Z
dc.date.submitted1988
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/136375
dc.description.abstractÖZET Bu çalışma 2-6 yas grubu allerji teşhisi konmuş ve herhangi bir hastalığı olmayan çocukların sosyo ekonomik, büyüme gelişme özel 1 iklerinin ve ek gıdaya başlama zamanlarının belirlenip allerjik haftalıklarla bir bağlantısı olup olmadığını saptamak amacıyla yapıldı ve aşağıdaki sonuçlar elde edildi: Astımlı olgularda erkekler kızlara oranla üc misli fazladır. Denekler standarda uygun- boya sahip ancak kilo olarak standartların altındadır. Deneklerin büyük çoğunluğu kentten gt 3 mistir. Astımlı olguların yarıdan fazlasının ailesinde allerjik bir hastalık varken kontrol ', grubunda bu oran önemsenmeyecek düzeydedir. Deneklerin tamamı kızamık, kabakulak, su-Su çiçeği, kızamıkçık, boğmaca gibi çocukluk hastalıklarını geçirmişlerdir Denek annelerinin tamamı hamilelik ve emziklilik döneminde alkol almamış fakat sigara kul 1 a n m ı ş 1 a r d ı r. Çalışma grubundaki denekler üç ay ve daha az anne şutu almış, ek gıdaya kontrolgrubuna oranla daha erken başlamışlardır. Çalışma grubundaki olgular inek sütüne üç aydan once başlamış, hazır mamaya başlamanın özellikle astımlı grupta yüksek olduğu, meyve suları ve meyva pürelerine çalışma grubunda diğer gruba oranla daha çabuk başlandığı görülmüştür. Deneklerde allerjiye neden olan besinler sekerli gıda, çukulata, yumurta, domates ve kavundur. Allerjik belirtiler astımlı olgularda aynı mevsimde tekrarlamakta diğer gruplarda mevsimlere göre farklılık göstermemektedir. Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçlara göre erken ek gıdaya baişama ve yetersiz anne sütü almaallerjik hastalıkların ortaya çıkmasında diğer faktörlerle (yas, ` cinsiyet, aile hikayesi, sigara dumanına maruz kalma) birlikte rol oynamaktadır.Kitle iletişim araçları ve annelere verilecek bebek beslenmesi eğitimi ile ileride ortaya çıkabilecek istenmeyen sonuçlara' engel olabiliriz.
dc.description.abstracten_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.title2-6 yaş grubu çocukların sosyoekonomik büyüme gelişme özelliklerinin ve ek gıdaya başlama zamanlarının allerjik hastalıklarla ilişkisi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmGrowth
dc.subject.ytmHypersensitivity
dc.subject.ytmChild development
dc.identifier.yokid5687
dc.publisher.instituteÇocuk Sağlığı Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid5687
dc.description.pages65
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess