Show simple item record

dc.contributor.advisorKeçeli Mutlu, Türkan
dc.contributor.authorAygören, Abdullah
dc.date.accessioned2020-12-07T10:40:08Z
dc.date.available2020-12-07T10:40:08Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/133372
dc.description.abstractKakao yağı ikamesi yağların üretiminde maliyetinin ucuz olması ve kolesterol içermemesi nedeniyle, palm yağı kullanılmaktadır. Bu araştırmada, kimyasal interesterifikasyon metodu ile, tam hidrojene palm kernel olein yağından sodyum metilat kullanılarak palm bazlı kakao yağı ikamesi yapılandırılmış yağ üretilmiştir. Elde edilen palm bazlı interesterifiye kakao ikamesi yağların erime noktası, katı yağ içeriği, kırılma indisi, serbest yağ asidi içeriği, yağ asidi profili ve renk değerleri belirlenmiştir. Palm kernel olein yağı kullanılarak erime özellikleri ve katı yağ içeriği açısından kakao yağına benzeyen kakao yağı ikamesi palm bazlı yağlar optimum % 0,20 katalizör konstrasyonu kullanıldğında elde edilebildiği bulunmuştur. Kimyasal olarak interesterifiye edilmiş palm bazlı kakao yağı ikamesi yağlar çikolata ve şekerleme sanayinde ikame olarak kullanılabilir. Kakao ikamesi yağlar şekerleme sanayiinde % 100'e kadar ikame olarak kullanılabilir. Kakao yağının şekerleme ürünlerinde ikamesi üretim maliyetlerini önemli ölçüde azaltabilecektir.
dc.description.abstractPalm oil has been used due to its low price and zero cholesterol level to produce cocoa butter like fats. The aim of this study was to poduce structured cocoa butter substitute from palm kernel olein oil by using various proportions of sodium methylate as catalyst via chemical interesterification. Fully hydrogenated palm kernel olein used for production of cocoa butter like fats. Palm based cocoa butter like fats were evaluated with regard to their melting point, solid fat content, refractive index, free fatty acid, colour and fatty acid profiles. The results showed that in terms of melting point and solid fat content of cocoa butter like fats could be produced by using 0.20 % catalyst concentration. Chemically interesterified palm kernel olein oil may be useful in the confectionary industry as a partial cocoa butter replacement. Replacement of cocoa butter could reduce the costs of confectionary manufacturers. Cocoa butter like fats can be use up to 100 % at confectionary industry. The product cost could be extensively reduced by using cocoa butter like fats instead of cocoa butter in confectionary industry.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titlePalm bazlı kakao yağı ikamesi yağ ürünleri üretimi
dc.title.alternativeProduction of palm based cocoa butter like fats
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmCocoa
dc.subject.ytmPalm oil
dc.identifier.yokid10095502
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid413543
dc.description.pages70
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess