Show simple item record

dc.contributor.advisorBaşkonuş, İlyas
dc.contributor.authorBorazan, Ersin
dc.date.accessioned2020-12-07T10:39:42Z
dc.date.available2020-12-07T10:39:42Z
dc.date.submitted2006
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/133297
dc.description.abstractiÖZC DD MALNÜTR SYONU OLAN GASTRO NTEST NAL S STEM KANSERLHASTALARDA PER OPERAT F TOTAL PARENTERAL BESLENMEN NPOSTOPERAT F MORB D TE VE MORTAL TE ÜZER NE ETK LERDr Ersin BORAZANUzmanlık Tezi, Genel Cerrahi Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. lyas BAŞKONUŞNisan 2006, 67 sayfaMalnütrisyon, morbidite ve mortalite gibi olumsuz klinik olayların gelişme veriskini arttıran bir etmen olduğu kadar, beslenme desteği ile düzeltildiğinde butür risklerin azaldığı bir nütrisyonel yetersizlik olarak ta tanımlanabilir. Majörcerrahiye aday hastalarda malnütrisyon insidansı yaklaşık %30'dur. Ciddimalnütrisyonlu gastrointestinal sistem kanserli hastalarda ise bu oran %50'lereulaşabilmektedir. Preoperatif dönemdeki beslenme bozukluğunun cerrahisonuçları bu kadar kötü etkilediğinin bilinmesi, perioperatif beslenme desteğifikrinin yerleşmesine ve gelişmesine neden olmuştur.Bu prospektif çalışmanın amacı; ciddi malnütrisyonlu gastrointestinal sistemkanserli hastalarda perioperatif beslenme tedavisinin, postoperatif morbidite vemortalite üzerine etkilerinin araştırılmasıdır.Gastrointestinal sistem kanseri tanısı konulan 71 hasta çalışmaya alındı.Hastaların nütrisyonel durumunun değerlendirilmesi amacıyla Subjektif GlobalDeğerlendirme indeksi kullanıldı. Hastalar ciddi malnütrisyonu olanlar (Grup 1)iive ciddi malnütrisyonu olmayanlar (Grup 2: iyi beslenmişler ve hafifmalnütrisyonlular) şeklinde ikiye ayrıldı.Grup 1'deki 36 hastanın günlük enerji gereksinimleri Schofield formülü ilehesaplandı, ortalama 30-35 kcal/kg/gün olacak şekilde preoperatif 7 gün vepostoperatif 3 gün total parenteral nütrisyon uygulandı. Grup 2'deki 35 hastayaperioperatif beslenme desteği yapılmadı. Morbidite takipleri, hastaların yattıklarısüre içerisinde yapıldı. Toplam morbidite: major, minor, total parenteralnütrisyona bağlı komplikasyonlar olarak değerlendirildi. Mortalite, postoperatif 3ay içerisinde olan ölüm olarak değerlendirildi.Grup 1'de 7 (%19,41) hastada, Grup 2'de 6 (%17,11) hastada majörkomplikasyon görüldü. ki grup arasında major komplikasyonlar açısındanistatistiksel anlamlı fark saptanmadı (p=0,80). Toplam morbidite; Grup 1'de 16(%44,40), Grup 2'de 17 (%48,57) olarak saptandı. ki grup arasında toplammorbiditeler arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı (p=0,727). Her ikigrupta 2'şer adet mortalite görüldü.Bu çalışmada, ciddi malnütrisyonlu hastalarda perioperatif total parenteralnütrisyon tedavisi ile morbidite ve mortalitenin ciddi malnütrisyonu olmayanhastalardaki morbidite ve mortalite seviyesine kadar düşürülebildiği saptandı.Literatür verilerinde, ciddi malnütrisyonlu hastaların, ciddi malnütrisyonuolmayan hastalara göre komplikasyon oranlarının yüksek olduğu bilinmektedir.Bu çalışmada; perioperatif nütrisyonla, ciddi malnütrisyonlu hastaların morbiditeve mortalitelerinin, ciddi malnütrisyonu olmayan hastalarınkine kadarazaltılabileceği gösterilmektedir. Perioperatif total parenteral nütrisyonun, ciddimalnütrisyonlu gastrointestinal sistem kanserli hastalarda, postoperatifmorbidite ve mortalitenin azalmasına katkıda bulunduğu düşüncesindeyiz.Anahtar Sözcükler: Nütrisyonel değerlendirme, Kanser, Perioperatifnütrisyon, Morbidite, Mortalite.
dc.description.abstractiiiABSTRACTTHE EFFECTS OF PERIOPERATIVE TOTAL PARENTERALNUTRITION ON POSTOPERATIVE MORBIDITY AND MORTALITY INSEVERELY MALNOURISHED PATIENTS WITH GASTROINTESTINALTRACT CANCERErsin BORAZANResidency Thesis, Department of General SurgerySupervisor: Ilyas BASKONUS, MD. Assist Prof.April 2006, 67 pagesMalnutrition can be defined as a nutritional deficiency that can increase therisk of negative clinical conditions such as morbidity and mortality and alsodecrease such risks with nutritional support. Malnutrition incidence is about %30in patients who are candidates to the major surgery. Furthermore, this ratio canbe up to %50 in the patients with severely malnourished gastrointestinal tractcancer. It is well known that preoperative nutritional deficiency has negativeeffects on surgical results. This may be cause of the establishment anddevelopment of the perioperative nutritional support idea.The goal of this prospective study is to investigate the effects ofperioperative nutritional support on postoperative morbidity and mortality inseverely malnourished gastrointestinal tract cancer patients.Seventy-one patients with the diagnosis of gastrointestinal tract cancer wereincluded in this study. Subjective Global Assessment index was applied forivpatients? nutritional state. The patients were divided into two groups, severelymalnourished (Group 1) and nonseverely malnourished (Group 2: wellnourished and mildly malnourished).The daily energy requirement of 36 patients in Group 1 was calculated withSchofield Formula and total parenteral nutrition was applied 30-35 kcal/kg/dayby avarage for preoperative 7 days and postoperative 3 days to these 36patients. Perioperative total parenteral nutrition was not given to 35 patients inGroup 2.Patient morbidity was followed during the hospitalization period. Totalmorbidity was defined as; major complications, minor complications andcomplications related to total parenteral nutrition. Mortality was defined asdeaths in postoperative 3 months.Major complications occurred in 7 patients (%19,41) in Group 1 and 6patients (%17,11) in Group 2. Total morbidity was in 16 patients (%44,40) inGroup 1, and 17 patients (%48,57) in Group 2. There were no statisticallysignificant difference between two groups for major complications (p=0,80) andfor total mortality (p=0,727).In this study, it was observed that demonstrated that morbidity and mortalityratio of severely malnourished patients can be decreased to the morbidity andmortality ratio of nonseverely malnourished patients with perioperative nutrition.It is known that complication ratios at severely malnourished patients werehigher than nonseverely malnourished patients according to the data inliterature reviews. In this study, it was demonstrated that morbidity and mortalityof severely malnourished patients can be decreased to the level of nonseverelymalnourished patients. We consider that perioperative total parenteral nutritionis beneficial for the decreasement of postoperative morbidity and mortality inseverely malnourished gastrointestinal tract cancer patients.Key Words: Nutritional assessment, Cancer, Perioperative nutrition,Morbidity, Mortality.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGenel Cerrahitr_TR
dc.subjectGeneral Surgeryen_US
dc.titleCiddi malnütrisyonu olan gastrointestinal sistem kanserli hastalarda perioperatif total parenteral beslenmenin postoperatif morbidite ve mortalite üzerine etkileri
dc.title.alternativeThe effects of perioperative total parenteral nutrition on postoperative morbidity and mortality in severely malnourished patients with gastrointestinal tract cancer
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGenel Cerrahi Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid149832
dc.publisher.instituteTıp Fakültesi
dc.publisher.universityGAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid192387
dc.description.pages76
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess