Show simple item record

dc.contributor.advisorTangolar, Semih
dc.contributor.authorBalbaba, Nazan
dc.date.accessioned2020-12-07T10:30:56Z
dc.date.available2020-12-07T10:30:56Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2020-01-20
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/132088
dc.description.abstractBu çalışmada organik olarak yetiştirilen Early Cardinal ile Trakya İlkeren üzüm çeşitlerinde T ve Y terbiye şekilleri ile üç farklı göz yükü seviyesi uygulamalarının omcalarda taç mikrokliması ile verim ve kalite özellikleri, vejetatif büyüme, flavonoller ve antosiyaninler üzerine etkisi 3 yıl süreyle araştırılmıştır. Bütün göz yükü seviyelerinde İlk 500 g budama odunu ağırlığı için 20 adet göz bırakılmış sonraki ilave her 500 g için Kontrol göz yükü uygulamasında 10 adet, 1. Göz yükünde 5 adet ve 2. Göz yükünde ise 15 adet göz bırakılmıştır. Omcalarda kaydedilen taç içi sıcaklık ve oransal nem değerleri terbiye şekli veya gözyükü uygulamalarına göre çok farklı bulunmamıştır. Taç dışı sıcaklık değerleri taç içinden bir miktar daha yüksek olarak belirlenmiştir. Buna karşın taç içinde alınan oransal nem değerleri taç dışından daha yüksek seviyede olmuştur. Işık yoğunluğu değerleri Y terbiye şekli verilen omcalarda daha yüksek olarak kaydedilmiştir. Y terbiye şekline ait omcaların, T terbiye şekli omcalarına göre daha erkenci olduğu gözlenmiştir. Üzüm verimi, salkım ağırlığı ve uzunluğu ile tane ağırlığı ve uzunluğu, göz verimliliği Y terbiye şekli uygulanan omcalarda daha yüksek elde edilmiştir. En fazla verim, her iki çeşit için de 2. Göz yükü uygulamasında kaydedilmiştir. Her iki çeşitte de Y terbiye şekli uygulanan omcalardan elde edilen üzümlerde antioksidan aktivite düzeyi daha yüksek olarak saptanmıştır. Y terbiye şekli omcalarında daha fazla yaprak alanının olduğu belirlenmiştir. Mirisetin ve kuersetin düzeyleri T terbiye şeklinde daha yüksek çıkmıştır. Y terbiye şeklinin, antosiyanin konsantrasyonunu her iki çeşitte de artırdığı görülmüştür. Early Cardinal çeşidinde peonidin-3-glikozit ile delfinidin-3-glikozit seviyesi Kontrol göz yükü grubunda; malvidin-3-glikozit, siyanidin-3-glikozit ile petunidin-3-glikozit düzeyi ise 2. Göz yükü seviyesinde daha yüksek düzeyde belirlenmiştir. 1. Göz yükü omcalarında budama ağırlığı daha yüksek çıkmıştır.Sonuçta belirtilen özelliklerle ilgili bulgular dikkate alındığında her iki çeşit için de Y terbiye şekli ile 2. Göz yükü seviyesinin önerilmesi uygun bulunmuştur. Bu uygulamalardan elde edilen değerler deneme alanı koşullarında organik üzüm yetiştirmenin mümkün olabileceği konusunda da ipuçları vermiştir.
dc.description.abstractIn this study, the effects of different training systems and bud load levels on canopy microclimate, grape yield, quality properties, vegetative growth, flavonoids and anthocyanins of organically grown Early Cardinal and Trakya İlkeren grape varieties were investigated for three years. In all of the bud load levels, 20 buds were left for the first 500 g pruning weight and for each additional 500 g pruning weight 10 more buds left for control; 5 more buds left for first bud load and 15 more buds left for second bud load. Temperature and humidity value recorded within the canopy was not much different as regards training system and bud load treatments. External canopy of temperature value was determined to be higher than that of within canopy. However, humidity values obtained within canopy were found to be higher than external the canopy. Light intensity obtained from vines of Y training system was high. Phenological stages on vines of Y training system were observed to be earlier according to the vines of T training method. Considering grape yield, cluster weight and length, berry weight and length and bud fruitfulness, values from vines of Y training system were higher than that of T training system. The highest yield was recorded in the second bud load treatments for both of the varieties. Antioxidant activity level was found higher in grapes taken from Y training shape for both of the varieties. The average leaf area was higher for the vines trained with Y shape. The concentrations of myricetin and quercetin were confirmed significantly higher in the T training system. Y training system increased to the concentrations of anthocyanin for both cultivars. Content of peonidin-3- glucoside and delphinidin-3-glucoside in the control bud load and the concentrations of malvidin-3-glucoside, cyanidin-3-glucoside and petunidin-3-glucoside was determined higher in second bud loads for Early Cardinal. The amount of the pruning weight on the vines of first bud load was higher.Taking into consideration the findings regarding the properties mentioned above, Y training system and second bud load level was found appropriate to recommend for both cultivars. The values obtained from these applications also gave clues to the possibility of organic grapevine cultivation under trial site conditions.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleOrganik yetiştirilen sofralık üzüm çeşitlerinde farklı terbiye şekilleri ile göz yükünün verim ve kalite özellikleri ile taç mikroklimasına etkisi
dc.title.alternativeThe effects of bud load and different training systems on yield, quality and canopy climate characteristics of organically grown table grape varieties
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2020-01-20
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10136079
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid450303
dc.description.pages296
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess