0900 ziraat kiraz çeşidinde modifiye atmosfer paketleme ve 1-metilsiklopropene uygulamalarının muhafaza ve raf ömrü üzerine etkileri
dc.contributor.advisor | Dündar, Ömür | |
dc.contributor.author | Ölmez, Ayşegül | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T10:27:34Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T10:27:34Z | |
dc.date.submitted | 2016 | |
dc.date.issued | 2019-02-12 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/131641 | |
dc.description.abstract | Bu araştırmada, 0900 Ziraat kiraz çeşidinde modifiye atmosfer paketleme (MAP), MAP+ 500 gr tüketici ambalajı ve her ikisinin etilen antagonisti olan 1-Metilsiklopropene (1- MCP) ile kombinasyonunun muhafaza ve raf ömrü üzerine etkileri belirlenmiştir. Derim sonrasında ön soğutma yapılmış meyveler uygulamalar sonrasında 0 0C ve % 90–95 oransal nem koşullarında haftada bir analizlenmek üzere 35 gün muhafaza edilmiş ve her analiz süresi sonrasında 20o C'de 2 gün raf ömrü süresi olarak bekletilmiştir. Muhafaza ve raf ömrü süresince ağırlık kayıpları, SÇKM oranı, meyve elastikiyeti, pH ve antioksidan oranında artış; klorofil, TEA oranınında düşüş görülmüş ve toplam fenolik madde oranının korunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak, MAP ve MAP + 1- MCP uygulamaları eşit olarak kalite kriterlerini korumuştur. Anahtar Kelimeler: MAP, 1-MCP, 0900 Ziraat, Kiraz, Depolama | |
dc.description.abstract | In this research, modified atmosphere packaging (MAP) as standart commercial treatment, combination with consumerumer size trays (T) MAP + 500 g T, and 1- Methylcyclopropene combinations with both treatments as MAP + 1- MCP and MAP + 1- MCP + 500 g T were compared during storage and shelf life of sweet cherry cv. 0900 Ziraat. Fruits were hydrocooled after harvest and diveded into mentioned treatmenst. Treatments were stored at 0 ºC, 90- 95 % relative humidity conditions for 35 days and subsequently they were waited at 20 ºC 2 days for shelf life evaluation. Quality analyses were done weekly intervals. Weight loses, TSS, elasticity, total decay, L*, a*, b*, C*, pH and antioxidant amounts were increased where as there were decrease in stem chlorphyl, T, and hº. The amount of total phenolic components were preserved. As a result, MAP and MAP + 500 g T were maintained fruit quality equal as MAP + 1- MCP and MAP + 500g T + 1- MCP.Key Words: MAP, 1-MCP, 0900 Ziraat, Sweet Cherry, Storage | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | 0900 ziraat kiraz çeşidinde modifiye atmosfer paketleme ve 1-metilsiklopropene uygulamalarının muhafaza ve raf ömrü üzerine etkileri | |
dc.title.alternative | 0900 cherry ziraat storage of modified atmosphere packaging and application of type 1-methylcyclopropene and shelf life effects | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-02-12 | |
dc.contributor.department | Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Cherry | |
dc.subject.ytm | Storage | |
dc.subject.ytm | Modified atmosphere packaging | |
dc.subject.ytm | Shelf life | |
dc.identifier.yokid | 10102199 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 414340 | |
dc.description.pages | 109 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |