Show simple item record

dc.contributor.advisorDüzenli, Sema
dc.contributor.authorİlbuğa, Gülden
dc.date.accessioned2020-12-07T10:22:28Z
dc.date.available2020-12-07T10:22:28Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2020-01-18
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/130918
dc.description.abstractBu çalışmada, LPE'nin 100 ve 400 ppm dozları ile %4'lük PEG uygulamalarının Ikram domates çeşidinin (Lycopersicum esculentum L.) fizyolojik ve morfolojik paremetreleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Uygulama, meyveye püskürtme yöntemiyle ve toprağa sulama şeklinde iki gruba ayrılmıştır Alınan yaprak örneklerinde oransal su içeriği, büyüme parametresi, klorofil ve karotenoid, prolin, çözünür karbonhidrat, toplam aminoasit, SH grupları, çözünür protein, askorbik asit, SOD, MDA ve likopen içeriğine bakılmıştır.Araştırma sonucuna göre meyve ve toprak uygulamalarında LPE'li ve PEG'li dozlarında kök taze ağırlığı ve prolin içeriğinde artış, klorofil, ve MDA içeriğinde azalma görülmüştür. aminoasit miktarında, toprak uygulamasının bütün kombinasyonlarında artış, meyve uygulamasında ise birkaç dozunda artış görülmüştür. Meyve uygulamasında SOD'da artış görülürken, toprak uygulamasında LPE 100'de azalma görülmüştür. Likopen miktarına baktığımızda ise toprak uygulamasında artış gözlenmezken, meyve uygulamasında LPE'nin bütün kombinasyonlarında likopen miktarında artış ve buna bağlı olarak meyvelerde kızarma görülmüştür. Meyve ve toprak uygulaması arasındaki bu fark LPE'nin meyve üzerine etkisini göstermektedir.
dc.description.abstractIn this study, the effect of 4% PEG applications with 100 and 400 ppm doses of LPE on the physiological and morphological parameters of the Ikram tomato variety (Lycopersicum esculentum L) had been investigated.. The application had been made to the fruit in the form of spraying and irrigation to the soil. The content of proportional water content, growth parameter, chlorophyll and carotenoid, proline, soluble carbohydrate, total amino acid, SH groups, soluble protein, ascorbic acid, SOD, MDA and lycopene had been examined in the leaves samples.According to the results of the study, increase of fresh weight and proline content in LEP and PEG doses in fruit and soil applications, decrease of chlorophyll and MDA content had been seen. An increase in the amount of amino acids, an increase in all combinations of soil application, and a few increases in fruit application had been seen. There was an increase in SOD in fruit application and a decrease in LPE 100 in soil application. When we look at the amount of lycopene, the increase in the amount of lycopene in all combinations of LEP and the resulting fruiting in the fruits were observed while the increase in soil application was not observed. This difference between fruit and soil application shows the effect of LPE on fruit.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleDomates bitkisine uygulanan lizofosfotidiletanolamin ve polietilen glikol`ün olgunlaşma üzerine etkisinin araştırılması
dc.title.alternativeInvestigation lysophosphatidylethanolamine and polyethylene glycol application on tomato plants
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-01-18
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10135800
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid450308
dc.description.pages108
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess