Turunç, nar erik ve sumak ekşilerinin bazı gıda patojenleri (Salmonella, E.coli, E.coli O157:H7, Listeria spp., S. aureus) üzerine antimikrobiyal etkisi
dc.contributor.advisor | Var Öngel, Işıl | |
dc.contributor.author | Değirmenci, İsa | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T10:20:04Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T10:20:04Z | |
dc.date.submitted | 2017 | |
dc.date.issued | 2019-03-31 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/130657 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, doğal antimikrobiyal maddelerin (turunç, nar ,erik ve sumak ekşileri) çeşitli gıdalardan izole edilen ve tanımlanmış olan Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Listeria ivanovii, Staphylococcus aureus, E.coli Tip I ve E.coli O157:H7 üzerine antimikrobiyal etkilerinin etkinliği araştırılmıştır.Test mikroorganizmaları üzerine antimikrobiyal etkisi incelenen meyve ekşilerinin %1'lik ,%10 luk ve %100'lük konsantrasyonları agar difüzyon ve MIC (Minimal İnhibisyon Konsantrasyonu) yöntemleri kullanılarak tespit edilmiştir. Test edilen antimikrobiyal maddeler içerisinde en yüksek antimikrobiyal etkinin sumak ekşisinde olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre konsantrasyon miktarı azaldıkça antimikrobiyal etkininde azaldığı gözlenmiştir. Turunç ekşisi, nar ekşisi, erik ekşisi ile 2 saat muamele edilen, E.coli Tip 1 ve E.coli O157:H7 bulaşılı tavuk eti örneklerinde; turunç ekşisi, nar ekşisi ve erik ekşisi içinde en etkili ekşinin turunç ekşisi olduğu tespit edilmiştir. | |
dc.description.abstract | In this study, the efficacy of antimicrobial effects of bitter orange, pomegranate, plum and sumac sauces, which are natural antimicrobial substances on Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Listeria ivanovii, Staphylococcus aureus, E.coli Tip I ve E.coli O157:H7 (isolated from various food) were investigated.The antimicrobial effect of 1%, 10%, and 100% concentrations of tested fruit sauces on test microorganisms was determined by using agar diffusion and MIC (Minimal Inhibition Concentration) methods. Within the tested antimicrobials, the highest antimicrobial activity was found to be sumac sauce. According to the findings obtained, it was observed that the antimicrobial effect is decreased when the amount of concentration is decreased. E. coli type 1 and E. coli O157:H7 infected chicken meat samples treated with bitter orange sauce, pomegranate sauce, plum sauce and within the samples it was determined the bitter orange sauce was the most effective sauce. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Turunç, nar erik ve sumak ekşilerinin bazı gıda patojenleri (Salmonella, E.coli, E.coli O157:H7, Listeria spp., S. aureus) üzerine antimikrobiyal etkisi | |
dc.title.alternative | Antimicrobial effect of bitter orange sauce, pomegranate sauce, plum sauce, and sumac sauce against some food pathogens bacteria (Salmonella, E.coli, E.coli O157:H7, Listeria spp., S. aureus) | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-03-31 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10144235 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 457263 | |
dc.description.pages | 68 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |