Früktozamin ve glikate hemoglobin ölçüm metodları üzerinde incelemeler ve hipertansiyonlu vakalarda lipid profili ile beraber değerlendirilmesi
dc.contributor.advisor | Donma, Orkide | |
dc.contributor.author | Bilgin, Ramazan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T10:14:09Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T10:14:09Z | |
dc.date.submitted | 1988 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/129909 | |
dc.description.abstract | CtZET Diabetes mellituslu hastalarda uzun süreli kan şekeri kontrolünü sağlamak amacıyla ortaya atılan glikate hemoglobin ve Früktozamin analizlerinin metodoloji yönünden daha mükemmel bir hale getirilmesi ve bu parametrelerin klinik alanda diabetes mellitus kontrolünden başka amaçlarla kullanılabilmesinin mümkün olup olmadığının araştırılmasının amaçlandığı bu çalışmada früktozamin standard i zasyonu için l-deoksi-i-mor-fol inof rük tozun hazırlanmasında sığır albümini, insan albümini ve insan serum havuzu kullanılarak standart eğriler elde edilmiş ve bunların işleri i k ler i tartışı lmıştır. Bu arada serum ve plazma -früktozamin değerleri üzerinde antikoagülan etkisi araştırılmış, uygun dalga boyunun saptanmasına gidilmiştir. Birbirlerinden prensip olarak -farklı iki metod ile elde edilen glikate hemoglobin değerlerinin karşılaştırılmasına takiben değerler arasındaki korelasyon */. 90 olarak saptandı. Früktozamin ile glikate hemoglobin değerlerinin karşılaştırılması yapıldı. 20 sağlıklı vaka da serum -früktozamin değerleri 2.3±0.3 mmol/1 olarak bulundu. Çalışmanın klinik bölümünde diabetik olmayan normotensif ve tedavi görmemiş esansiyel hipertansiyon lu şahıslarda lipid indeksleri ve glisemi arasındaki beraberlikleri incelemek için TK, HDL.-K, TB, GHb, FA ve AKŞ kullanıldı. Çalışmamızda istatistiksel açıdan önemli bulunmamakla beraber hipertansiyonlu vakalarda kontrollere göre HDL-K, GHb, AKŞ daha düşük olarak, TK ve TG değerleri ise daha yüksek olarak saptanmıştır. Bu bulgular, glukoz ve lipid metabolizmasının koroner risk üzerine etkisinin diabetik durum ile sınırlı olmadığını, hipertansiyonlu vakalarda normogl isemik sınırlar içinde dahi bir takım değişmeler oluşabileceğini göstermektedir. | |
dc.description.abstract | en_US | |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.title | Früktozamin ve glikate hemoglobin ölçüm metodları üzerinde incelemeler ve hipertansiyonlu vakalarda lipid profili ile beraber değerlendirilmesi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Fructosamine | |
dc.subject.ytm | Lipids | |
dc.subject.ytm | Diabetes mellitus | |
dc.subject.ytm | Hemoglobins | |
dc.identifier.yokid | 4087 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 4087 | |
dc.description.pages | 63 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |