dc.contributor.advisor | Tunçer, Ahmet | |
dc.contributor.author | Canbolat, Saliha | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T10:13:34Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T10:13:34Z | |
dc.date.submitted | 1990 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/129813 | |
dc.description.abstract | IV ÖZ Çukurova bölgesinde -faaliyet gösteren, bir tekstil fabrikasında çalışan işçilerin, enerji harcamaları ve beslenme durumları, bunun sağlık ve işe devama etkisi, sağlıklı beslenen işçilerle, sağlıksız beslenen işçiler arasında bazı konulardaki farklılıklar, vb. konuların araştırılması için, bu fabrikada çalışan toplam 571 işçi araştırma kapsamına alındı ve anket formu uygulandı. Anket formu ile toplanan veriler bilgisayarda değerlendirildi. Bunun yanısıra işyerinde bir ayda verilen besinlerin kalori, karbonhidrat, protein ve yag miktarları retraspektif olarak incelendi ve işyerinde işçilerin 8 saatlik uğraşı süresinde harcadıkları enerji hesaplandı. İşçiye, iş yerinde verilen besinlerin yeterli olup olmadığı incelendi. Deneklerden, kahvaltıda en sık, karbonhidratça zengin besinleri tüketenlerin hızı Oİ45.5), en az protein, vitamin ve madensel maddelerce zengin besinleri tüketenlerin hızı <`/.l«8) bulundu. öğle yemeğinde en fazla karbonhidratça zengin yiyecekleri tüketenlerin hızı CX52.5) en az ise protein ve tüm besin ögelerince zengin yiyecekleri tüketenlerin hızı (7.1.4) n akşam yemeğinde ise en fazla karbonhidratça zengin yiyecekleri tüketenlerin hızı (7.59.7), en az protein, vitaminler ve madensel maddelere© zengin yiyecekleri tüketenlerin hızı (7.1.7) bulundu. Bobin, iplik, hazırlık bölümleri ve yardımcı işletmelerde çalışan erkek işçilerin işyerindeki ortalama enerji harcaması 1920 cal., kadın işçilerin ortalama enerji harcaması 1440 cal. olarak bulundu. Plânlama ve kontrol bölümünde çalışan erkek işçilerin işyerindeki ortalama enerji harcaması 1440 cal., kadın işçilerin ortalama, enerji harcaması ise 1104 cal..- olarak bulundu.işçilerin, işyerinde yedikleri günlük bir öğün yemeklerin ortalama kalori değeri 1424.48 kalori, karbonhidrat miktarı 215.6 gr, protein miktarı 53-67 gr, yag miktarı ise 38.6 gr'dır. Bu besin öğelerinin ve sağladıkları kalori miktarının bobin, iplik, hazırlık bölümleri ve yardımcı işletmelerde çalışan erkek işçilerin dışında, diğer bölümlerde çalışan işçilerin, iş yerinde harcadıkları enerji karbonhidrat, protein ve yag gereksinimlerini karşılayabildiği bulundu. | |
dc.description.abstract | VI ABSTRACT 571 workers in a Textile factory operated in Çukurova Resion were included in this study to examine the nutritional status, energy spent their effects on the workers health and the differences for some factors on workers with good nutritional standing and those of workers with insufficient nutrition» Question naire were given and the information collected were evalyated at the computer. Besides, foods given month long by emplayer were examined, in retrospect, according to amount of calorie, carbonhydrate, protein and fat contents, and energie spent in 8 hours by employee in work place were also calculated. Amount of food given in work places were evalmated in term of whether or not amount of food provided, in work place is sufficient enough. Rates for those consuming foods, the most frequently, in carbohydrate were 45.5/1 for breakfast, 52.5°. for lunch and 59.77, for dinner. Rates for those consuming, the least frequently, food rich in protein, vitamin and minerals were 1.8% for breakfast, 1.4% far- lunch and i.7% for dinner. The average calories spent by male and female workers emplayed in the such division as bobin, thread, preparatory and preliminary divisions were found to be 1920 and 1440 cal. respectively. The average calori spent by those male and female emplayers at the planning and control divisions were found to be 1440 and 1104 resp ec t i ve1y. Food provided daily by employee contain 1424.48 calori, 215.6 gr carbohydrate, 53.67gr protein and 38.6 gr f at. The contents of food provided were found to be insufficient for those workers employeed at such divisions as bobin, thread, but found to be insufficient for the rest. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.subject | Halk Sağlığı | tr_TR |
dc.subject | Public Health | en_US |
dc.title | Bir tekstil fabrikasında çalışan işçilerin beslenme durumu | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Halk Sağlığı Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Textile industry | |
dc.subject.ytm | Nutrition | |
dc.subject.ytm | Workers | |
dc.identifier.yokid | 9803 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 9803 | |
dc.description.pages | 166 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |