dc.contributor.advisor | Yüreğir, Güneş T. | |
dc.contributor.author | Canacankatan (Kalav), Necmiye | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T10:06:46Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T10:06:46Z | |
dc.date.submitted | 1997 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/128844 | |
dc.description.abstract | oz ANTİOKSİDAN SİSTEMDE BULUNAN ENZİM SEVİYELERİNİN DOĞAL BESİNLERDE ARAŞTIRILMASI Liliaceace familyasından sarmisak (Allium sativum) 3000 yıldan bu yana yiyeceklerde tatlandırıcı ve halk arasında ilaç olarak kullanılmıştır. Yapılan araştırmalarda sarımsağın serum lipidlerini azalttığı, platelet agregasyonunu inhibe ettiği, anti karsinojenik, antimutajenik, antibakteriyel ve antivirütik etki gösterdiği saptanmıştır. Bu çalışmamızda Adana ve içel bölgesinden gelişigüzel elde edilen on farklı sarmısak örneğinde antioksidan varlığını saptamak amacıyla G6PD, GSH-PX, GSH-RD ve SOD enzimlerinin ve GSH, MDA maddelerinin düzeyini ölçtük ve sırasıyla ortalama ve standart sapma( x ±SD) değerlerini 0.080 ± 0.035, 0.025 ± 0.022, 0.047 ± 0.028, 0.495 ± 0.263 U/mg protein, 0.339 ± 0.212 nmol/g protein ve 0.603 ±0.126 nmol/mg protein olarak bulduk. Ayrıca insan eritrositlerinde sarmısağın, oksidat'ıf bir ajan olan primakin(8- aminokuinolin) varlığında antioksidan sistem madde ve enzimleri üzerine etkisini in vitro koşullarda inceledik, Bu amaçla eritrositlerde GSH miktarını, G6PD, GSH-RD, GSH-PX ve SOD enzim aktivitelerini ve bir antioksidan ürün olan MDA miktarını eritrositlerde ölçmek üzere yöntemler kurduk ve bu yöntemlerin güvenirlik ve tekrarlanabilirliğini saptadık. Varyasyon katsayılarını(%CV) sırasıyla %2.6, %2.8, %4.2, %3.7, %1.7, ve %4.0 olarak belirledik. Anahtar sözcükler: sarmısak, primakin, GSH, G6PD, SOD | |
dc.description.abstract | SUMMARY INVESTIGATION OF THE ANTIOXIDANT SYSTEM ENZYMES IN NATURAL DIET Garlic(Allium sativum) a member of Liliaceace family is used for medicinal purposes and flavor enhancing foods for more than 3000 years. A number of investigations indicate that garlic lowers blood sugar in diabetics, decreases serum lipids, inhibits platelet aggregation and possesses anticarcinogenic, antimutagenic, antivirutic, and antibiotic effects. In this study we aimed to investigate the antioxidant system of garlic.For this purpose 10 different garlic samples were chosen randomly and activities of G6PD, GSH-RD, GSH-PX, SOD enzymes and the level of GSH and MDA were determined and the mean and standard deviations (x ± SD) were found to be 0.080 ± 0.035, 0.025 ± 0.022, 0.047 ± 0.028, 0.495 ± 0.263 U/mg protein, 0.339 ± 0.212 nmol/g protein and 0.603 ±0.126 nmol/mg protein, respectively. Antioxidant effect of garlic was investigated in human erytrocytes. Alterations in the enzyme levels were observed in increased garlic concentrations. The effect of garlic on antioxidant system enzymes and substances were determined in in vitro medium with the presence of an oxidative agent, primaquine. In order to investigate this system, we have determined the reproducibility and reliability of G6PD, GSH-RD, GSH-PX, SOD, GSH and MDA methods and the coefficient of variations were found to be 2.8%, 4.2%, 3.7%, 1.7%, 2.6% and 4.0%, respectively. Key Words:garlic, primaquine, GSH.G6PD.SOD VI | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.title | Antioksidan sistemde bulunan enzim seviyelerinin doğal besinlerde araştırılması | |
dc.title.alternative | Investigation of the antioxidant system enzymes in natural diet | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Garlic | |
dc.subject.ytm | Enzymes | |
dc.subject.ytm | Antioxidants | |
dc.subject.ytm | Free radicals | |
dc.identifier.yokid | 69374 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 69374 | |
dc.description.pages | 97 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |