Show simple item record

dc.contributor.advisorTüremiş, Nurgül Fetiye
dc.contributor.authorBurğut, Ayşegül
dc.date.accessioned2020-12-07T10:03:35Z
dc.date.available2020-12-07T10:03:35Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/128380
dc.description.abstractBu çalışma, organik çilek fidesi üretim tekniklerinin geliştirilmesi amacıyla 2009-2012 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma ve Uygulama Alanı ile Laboratuvarlarında yürütülmüştür.Çalışmada, 2009-2010 yılları arasında 2 farklı çilek çeşidinde (Sweet Charlie ve Camino Real), farklı bakteri ırkları (T7, R23, T8 ve T18) kullanılarak ana bitkiden kol ve yavru bitki oluşumları sağlanmıştır. Araştırma sonucuna göre, kol sayısı üzerine çeşitler ve bakterilerin bir etkisi olmadığı belirlenmiştir. Bir ana bitkiden oluşan yavru bitki sayısı çeşitler bakımından farklılık göstermemiş olup, uygulanan T8 ve T18 bakterilerinin yavru bitki sayısını arttırdığı gözlenmiştir. Elde edilen yavru bitkiler ile tüplü taze fide üretim denemesi kurulmuş olup, tüplü taze fide denemesinde ise 4 farklı ortam (Kontrol, Konvansiyonel, HK2 ve Organik) ile 3 farklı bakteri (A1, A16, A18 ve Kontrol) uygulamasının etkinliği incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, Kontrol ortamı ve A1 bakteri uygulamasının en iyi sonucu verdiği belirlenmiştir. Camino Real çeşidinin tüplü taze fideleri ile açık arazi koşullarında verim denemesi kurulmuştur. Bitki başına toplam verim değerleri sırasıyla; HK2 (145.49 g), Kontrol (125.17 g), Konvansiyonel (109.39 g) ve Organik (104.09 g) ortamlarından elde edilmiştir. 2010-2011 yılları arasında Camino Real ve Camarosa çeşitlerinin tüplü taze fideleri ile arazide yüksek tünel altında verim denemesi kurulmuştur. Camarosa çeşidinde bitki başına toplam verim değerleri 821.19 g, Camino Real çeşidinde ise 474.31 g olarak belirlenmiştir.
dc.description.abstractThis study was conducted in Research Field and Laboratories of Cukurova University Faculty of Agriculture Department of Horticulture in order to develop techniques for organic strawberry seedling production between 2009 and 2012. In this study, runner and daughter plant formation from mother plants were provided in two different strawberry cultivars (Sweet Charlie and Camino Real) by using different bacteria types (T7, R23, T8 and T18). As a result of the study, it was determined that cultivars and bacteria types did not effect number of runners. The number of daughter plant formation from a mother plant did not differed in terms of cultivars whereas it was increased by T8 and T18 bacteria applications.A plug plant study was established in this study, the effectiveness of 4 different media (Control, Conventional, HK2 and Organic) with 3 different bacteria (A1, A16, A18 and Control) treatments were investigated by using the obtained daughter plants. According to the research outputs, it was determined that the Control media and A1 bacteria treatment gave the best results. In open field conditions, a yield study was conducted with the plug plants of Camino Real cultivar. The total yield per plant was obtained from HK2 (145.49 g), Control (125.17 g), Conventional (109.39) and Organic (104.09 g) media respectively. Also a yield study was conducted in the field conditray under high tunnels with plug plants of Camino Real and Camarosa cultivars between 2010 and 2011. The total yield per plant was determined as 821.19 g for Camarosa cultivar and 474.31 g for Camino Real cultivar.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleOrganik tüplü çilek fidesi üretim tekniklerinin geliştirilmesi
dc.title.alternativeDevelopment of seedling production techniques for organic strawberry plug plants
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10191317
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid504277
dc.description.pages229
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess