Karaciğer tümöründe antioksidan sistem ve kolşisinin etkisi
dc.contributor.advisor | Kayrın, Levent | |
dc.contributor.author | Canacankatan, Necmiye | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T09:58:25Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T09:58:25Z | |
dc.date.submitted | 2004 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/127635 | |
dc.description.abstract | ÖZET Karaciğer Tümöründe Antioksidan Sistem ve Kolşisinin Etkisi Hepatosellüler karsinoma (HCC) ölümle ilişkili kanser sebeplerinin en büyük üçüncü sebebidir ve insidansı her gün biraz daha artmaktadır. Oksidatif stres varlığında serbest radikal oluşumunun arttığı ve serbest radikallere uzun süre maruz kalınması ile DNA üzerinde oksidatif hasar riskinin artacağı düşünülmektedir. Kolşisin yüzyıllardır tıpta; Gut, Behçet Hastalığı, Ailesel Akdeniz Ateşi (FMF), karaciğer sirozu, dermatolojik hastalıklar ve skleroderma tedavisinde yaygın kullanımı olan eski bir ilaçtır. Kolşisinin tedavi amaçh kullanıldığı bu hastalıkların çoğunda notrofil fonksiyonlarında ve serbest oksijen türevlerin fîretimide artış gözlenmektedir. Bu çalışmamızda HCC da antioksidan sistem ve M alondialdehiti (MDA) ve bunu yanı sıra antimitotik ve mikrotübül inhibitöru olan kolşisinin HCC üzerine etkisini araştırdık. Bu amaçla kimyasal bir karsinojen olan N-Nitrosodietilamin ile sıçanlarda deneysel HCC modeli oluşturduk. Antioksidan etkiyi gözlemek amacı ile eritrositlerde ve karaciğer dokularında antioksidan enzimlerden glutatyon peroksidaz (GSH-Px) ve süperoksit dismutaz (SOD) enzim aktiviteleri, bir serbest radikal temizyecisi olan redükte glutatyon (GSH) miktarı ve lipit peroksidasyonunun göstergesi olarak ise MDA düzeyi saptandı. Ayrıca ALT, AST, ALP ve total protein serum düzeyleri ölçüldü. Eritrositlerde ve karaciğer dokularında GSH ve GSH-Px Beutler yöntemleri ile; karaciğer dokularında SOD enzimi ve MDA düzeyi sırası ile McCord et aL ve tiyobarbütirik asit yöntemi ile ölçüldü. Histopatolojik incelemeler ışık mikroskopisi ile yapddı. Elde ettiğimiz sonuçlar ışığında serbest radikallerin HCC m oluşumun nedenlerinden biri olabileceği düşünülmektedir. Kolşisin HCC oluşumunu önleyici bir etkiye sahiptir fakat bu etki antioksidan sistem ile ilişkili değildir. Anahtar sözcükler: Hepatosellüler karsinoma, Kolşisin, Serbest radikaller, antioksidan, N-nitrosodietilamin. xı | |
dc.description.abstract | ABSTRACT Antioxidant system in fiver tumor and the effect of colchicine on liver tumor Hepatocellular carcinoma(HCC) is representing the third largest cause of cancer related death and its incidence is increasing day by day. It would be reasonable to expect that oxygen radicals would likely persist longer under conditions of oxidative stress presenting an increased risk of oxidative damage to DNA Colchicine is an ancient drug, widely use in the the treatment of gout, Behcet's disease(BD), Mediterranean fever (FMF), liver cirrhosis, dermatologic disorders and scleroderma. Increased neutrophil functions and excessive production of reactive oxygen species(ROS) were claimed some of these diseases that colchicine is used for treatment. In this study we aimed to study antioxidant system and malondialdehyde (MDA) in HCC and also effect of colchicine on HCC, an antimitotic and microtubulin formation disturbing drug. For this purpose we developed an experimental HCC model by using N-nitrosodiethylamine (DEN), a chemical carcinogenic agent. The activities of antioxidant enzymes including glutathione peroxidase (GSH-Px), superoxide dismutase (SOD) and a well-known oxyradical scavenger reduced glutathione (GSH) and MDA one of the end product of lipid peroxidation were determined in erythrocytes and fiver. Also ALT, AST, ALP and total protein were determined in serum. GSH-Px enzyme activity and level of GSH were assayed according to Beutler methods. SOD enzyme activity and MDA content were assayed according to Mc Cord and thiobarbituric acid methods, respectively. Histopathologic investigations were performed light microscopy. In the light of the results, it was concluded that free radicals in fiver may be the one of the reason for the formation of HCC. Colchicine inhibit formation of HCC but this effect wasn't occured by antioxidant system. Key Words: Hepatocelluler carcinoma, Colchicine, Free radicals, Antioxidants, N-Nitrosodiethylamine. xii | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.title | Karaciğer tümöründe antioksidan sistem ve kolşisinin etkisi | |
dc.title.alternative | Antioxidant system in liver tumor and the effect of colchicine on liver tumor | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyokimya Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 160431 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 156853 | |
dc.description.pages | 111 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |