Show simple item record

dc.contributor.advisorDaldal, Ülfet Nilgün
dc.contributor.authorKaraman, Ülkü
dc.date.accessioned2020-12-07T09:53:24Z
dc.date.available2020-12-07T09:53:24Z
dc.date.submitted2001
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/126910
dc.description.abstract84 6. ÖZET T. vaginalis, insanın urogenital sisteminde yaşayan, kamçılı bir protozoon olup, urogenital sistemdeki parazitliğine Trichomoniosis denir. Parazit yurdumuun her yerinde kadın ve erkeklerde bulunabilmektedir. Yapılan araştırmalarda T. vaginalis' 'e rastlanma sıklığı % 10-90 arasında değişmektedir. Malatya ve çevresindeki T. vaginalis 'in kadınlardaki yaygınlığını belirleyen ilk araştırma olan bu çalışmada, değişik sosyal gruplardaki kadınlarda Trichomoniosis görülme sıklığının saptanması amaçlanmıştır. Bu amaçla araştırma 2000-2001 yılında vaginal akıntı yakınmaları ile İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi, Devlet Hastanesi, Sosyal Sigortalar Kurumu Hastanesi, Sıtmapmarı Ana Çocuk Sağlığı Merkezi, Adafı Frengi ve Lepra Savaş Merkezi, özel klinik ve muayenehanelere başvuran 675 kadın üzerinde yapılmıştır. Çalışmaya alınmış her bir kadına kişisel bilgi formu (Ek:l) ve Trichomonas anket formu (Ek 2) uygulanmıştır. Olgular jinekolojik muayene ile değerlendirilmiş ve vaginal akıntı örnekleri direkt mikroskobi, giemsa boyama ve kültür yöntemleriyle (CPLM) incelenmiştir. T. vaginalis 55 olguda (% 8.1) görülmüştür. Yapılan istatistiki değerlendirmeye göre, Üniversite hastanesine başvuranlarda, alaturka tuvalet kullananlarda, oturarak ve 1 -2 günde bir banyo yapanlarda, 5 hafta ve üzerinde sarı renkte ve kokulu akıntısı olanlarda, akıntı için ilaç ve ilaç dışında tedavi yolu denemeyenlerde, akıntı için sağlık kuruluşuna gitmeyenlerde, cinsel birleşme sıklığı 7 gün ve daha seyrek olanlarda, evli ve çocuğu olanlarda, çekirdek ailede yaşayanlarda, geniş ailede evde başka kadın olduğunda, eşi memur olanlarda eşinin öğrenimi ilköğretim olan kadınlarda, ev hanımı olanlarda, eşi seyahat edenlerde T. vaginalis görülme yüzdesi daha yüksek bulunmuş olup ankette sorulan diğer sorular arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Sonuç olarak halk sağlığı eğitiminin etkinleştirilmesi, sağlık personeline hizmet içi eğitim yapılması, sağlık ocaklarındaki ebe ve hemşirelerin bireysel eğitim için aktif görevlendirilmesi, konsomatrislerde ve hayat kadınlarında denetim mekanizmaların etkinleştirilmesi, umumi yerlerdeki çalışanların eğitime alınması ve denetimlerinin düzenli olarak yapılması önerileri sunulmuştur. Ayrıca T. vaginalis 'in tanısında laboratuar tetkiklerine öncelik tanınması ve kültür yönteminin tanıda geçerliliği yükselttiği sonuçları bildirilmiştir.
dc.description.abstract85 7. SUMMARY T. vaginalis that inhabits human urogenital system is a protozoon with flagella, parasitism of which is called Trichomoniosis. The parasite occures in women and men throughtout our country. In the studies conducted, the incidance of T. vaginalis varied from 10 of 90%. The present study, which is the first on the prevalence of the Trichomoniosis in women from different social groups, was performed to investigate the prevalance of T. vaginalis among women in Malatya and its surrounding. For this purpose, between 2000-2001, 675 women with vaginal dicharge admitted to inönü University Faculty of Medicine, Turgut Özal Medical Center, State Hospital, Social Security Organization Hospital, Sitmapman Mother & Baby Health Center, Adafi Center againt SyPhilis and Leprosy and Private Clinics were examined every women in the study was requested to fill in a personal information form (Add: 1) and a questionnarie (Add: 2). Samples of vaginal discharge were analyzer by direct microscopy, staining and culture methods. T. vaginalis was detected in 55 cases (8.1 %). In statistical analyses, the incidance of T. vaginalis was found to be higher in those admitted to University Hospital, those using old fashion toilet, taking bath in sitting down position and once are twice a week, those having a yellow coloured, odoured vaginal discharge persisting for more than 5 weeks, those taking no drugs or seeking for no alternative remedies, those with sexual intercourse frequency 7 day or more, those married with children, htose living in a smoll family, those living in a large polygamous family, those married to civil citizens and to man being primary school graduates, those being housewies and those having `frequent traveler` partners No statistically significant correlation was found between the incidance of T. vaginalis and the other questions asked in the quastionnarie In conclusion, following suggestions have been made: being efficient in public health education, active participation of nurses and midwifes in individual education, efficiency in control mechanisms of prostitudes, educating people working in general places and carrying out their regular inspections. Besides, it was reported that a priority should be given to laboratory analysis in the diagnosis of T. vaginalis and the culture metod increases the validity of the diagnosis.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectParazitolojitr_TR
dc.subjectParasitologyen_US
dc.titleKadınlarda Trichomonas Vaginalis`in çeşitli sosyal durumlar açısından yaygınlığının incelenmesi (Malatya ili örneği)
dc.title.alternativeInvestigation on the prevalance of Trichomonas Vaginalis with respect to various social conditions in women (Malatya/ Turkey)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentParazitoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid107702
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid107763
dc.description.pages96
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess