Show simple item record

dc.contributor.advisorŞarer, Engin
dc.contributor.authorToprak, Yağmur
dc.date.accessioned2020-12-07T09:52:14Z
dc.date.available2020-12-07T09:52:14Z
dc.date.submitted2005
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/126760
dc.description.abstractMENTHA SPICATA L. SUBSP. SPICATA BİTKİSİNİN UÇUCU YAĞININ BİLEŞİMİ VE ANTİMİKROBİYAL ETKİSİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR 7. ÖZET Mentha (Lamiaceae) cinsine ait olan, çoğunlukla da `Spearmint` olarak bilinen, Mentha spicata L. bitkisi en fazla uçucu yağ veren Mentha türüdür. M. spicata L. Akdeniz bölgesi, Güney ve Batı Avrupa, Rusya, Asya, Türkiye ve ABD'nin ılıman bölgelerinde yetişmekte ve dünyanın pek çok yerinde kültürü yapılmaktadır. Mentha spicata L. uçucu yağı, koku özelliği ve çeşitli biyolojik etkileri nedeniyle gıda, içki, parfümeri, kozmetik ve ilaç endüstrilerinde yaygın olarak yararlanılan ticari bir uçucu yağdır. Mentha türlerinden elde edilen uçucu yağların alttür, varyete, bitkinin yetiştiği bölge, yükseklik ve iklim koşullarına bağlı olarak, farklı kimyasal içeriklere sahip oldukları bilinmektedir. Araştırmamızın konusunu oluşturan ve Malatya çevresinden toplanan M. spicata subsp. spicata uçucu yağı, üzerinde günümüze kadar çalışma yapılmamış olan bir uçucu yağdır. Bitki örneğinden Clevenger cihazında su distilasyonu yöntemi ile 3 saatte elde edilen uçucu yağın verimi % 3.24 (h/a)'dür. Uçucu yağ açık san renkte ve tatlı, hoş, karvonu andıran bir kokuya sahiptir. Uçucu yağın yoğunluğu (20°C) 0.9286, kırılma indeksi (20°C)1.4970'dir. Uçucu yağın bileşimi GC ve GC-MS yöntemleriyle belirlenmiştir. GC analizi HP-5 fused silica kolonunda (30 m x 0.320 mm, 0.25 um), GC-MS analizi ise TC-5 fused silica kolonunda (30 m x 0.320 mm, 0.25 um) gerçekleştirilmiştir. Uçucu yağda 33 bileşik saptanmıştır ve major bileşenler karvon (%48.43), 1,8-sineol (%21.27), P-pinen (% 3.48), p-karyofilen (% 3.32), trans-dihidrokarvon (% 2.92)'dir. Uçucu yağm antimikrobiyal etkisi Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Candida albicans ve Candida tropicalis üzerinde test edilmiştir. Uçucu yağ incelenen bakterilerden Staphylococcus aureus ve Escherichia co IV 'ye karşı etkili olmakla beraber en güçlü etkiyi mayalara (Candida albicans ve Candida tropicalis) karşı göstermiştir. Anahtar Kelimeler: Lamiaceae, Mentha spicata subsp. spicata, Uçucu yağ, Kimyasal bileşim, Antimikrobiyal aktivite. 95
dc.description.abstractRESEARCHES ON CHEMICAL COMPOSITION AND ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF THE VOLATILE OIL OF MENTHA SPICATA L. SUBSP. SPICATA 8. SUMMARY Mentha spicata L. -commonly known as `Spearmint- belongs to the genus Mentha (Lamiaceae) which is one of the most well known oil-producing Mentha species. It was originally grown in temperate regions of Mediterranean area, South and West Europe, Rusia, Asia, Turkey and the USA. It was also cultivated in many places of the world. Mentha spicata L. (Spearmint) volatile oil is widely used in food, beverage, cosmetic, pharmaceutical industries and perfumery because of its flavour properties and various biological activities. The volatile oils from Mentha species have different chemical compositions depending on their subspecies, variety, geographical origin, altitude and climate conditions. There is no study on the volatile oil from M. spicata subsp. spicata collected from Malatya (Turkey) untill now. In this research, the aerial parts of flowering plants were distilled in a Clevenger apparatus for 3 hours. The oil yield was 3.24 % (v/w). The volatile oil has light yellow colour and sweet, nice flavour like carvone. Its density (20°C) is 0.9286, refractive index (20°C) is 1.4970. The composition of the volatile oil was determined by GC and GC-MS methods. In GC analysis, an HP-5 fused silica column (30 m x 0.320 mm, 0.25 urn) and in GC-MS analysis, a TC-5 fused silica column (30 m x 0.320 mm, 0.25 urn) were used. 33 compounds were determined on volatile oil and major components are carvone (% 48.43), 1,8-cineol (% 21.27), p-pinen (% 3.48), P-caryophyllene (% 3.32) and trans- dihydrocarvone (% 2.92). Antimicrobial activity of volatile oil was tested on Staphylococcus aureus, Enter ococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Candida albicans and Candida tropicalis. The results showed that, the volatile oil of M. spicata subsp. spicata had strong activity against Staphylococcus aureus and Escherichia coli. Besides this the strongest activity was found against Candida albicans and Candida tropicalis. Key Words: Lamiaceae, Mentha spicata subsp. spicata, Volatile oil, Chemical composition, Antimicrobial activity. 96en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEczacılık ve Farmakolojitr_TR
dc.subjectPharmacy and Pharmacologyen_US
dc.titleMentha spicata L. subsp. spicata bitkisinin uçucu yağının bileşimi ve antimikrobiyal etkisi üzerine araştırmalar
dc.title.alternativeResearches on chemical composition and antimicrobial activity of the volatile oil of mentha spicata subsp. spicata
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentFarmakognozi Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid185098
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid164228
dc.description.pages116
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess