Show simple item record

dc.contributor.advisorEmre, Memet Hanifi
dc.contributor.authorYilmaz, Zümrüt
dc.date.accessioned2020-12-07T09:51:39Z
dc.date.available2020-12-07T09:51:39Z
dc.date.submitted2006
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/126693
dc.description.abstract7. ÖZETÖĞRENME VE BELLEĞİN ŞEKİLLENDİĞİ BEYİN BÖLGELERİNDEALKOLÜN OLUŞTURDUĞU HASARLARDA PROPOLİSİN ETKİLERİAlkolün metabolizasyonu sonucunda açığa çıkan asetaldehit ve serbest radikallerdenkaynaklanan oksidatif stres, beyinde öğrenme merkezlerinde oksidatif hasara nedenolarak öğrenme ve belleği baskılar. Propolis, içerdiği flavonoidlerden dolayı kuvvetliantioksidan özellik göstermektedir. Çalışmamızda; alkolün öğrenme merkezlerindeoluşturduğu hasarlara karşı propolisin olası koruyucu rolünü araştırmayı amaçladık.Genç- erişkin Wistar-Albino sıçanlar 4 gruba ayrıldı (n=8). Alkol grupları 30 günboyunca kademeli olarak artan konsantrasyonlarda (%2,4 - %7,2 V / V) alkollü sıvıiçecek diyeti ile beslendi. Propolis gruplarına 150 mg/kg propolis çözeltisi eklendi.Kontrol grubuna ise alkolün kalorisine eşdeğer alkol içermeyen sıvı içecek diyetiuygulandı. Deney süresince deneklerin günlük aldıkları besin miktarları ve kilodeğişimleri kayıt edildi.Kısa süreli bellek ve öğrenmenin test edilebilmesi için deney öncesinde, deneysonrasında ve alkol konsantrasyonunun artırıldığı günlerden önce T-labirent testiuygulandı. Deney sonunda sakrifikiye edilen sıçanların beyinlerinin serebellum,hipokampus, serebral korteks bölgelerinde, antioksidan enzimlerden SOD, CAT, GSH-Pxaktiviteleri ile TBARS ve Nitrat /Nitrit düzeyleri karşılaştırıldı.Grupların T-labirentteki değerleri bazal süre, sakınma 1 ve sakınma 2 süreleri açısındankarşılaştırıldığında; kontrol grubu ile propolis grubu arasında fark görülmezken (P>0,05),alkol grubunun T-labirent değerlerinin kontrol ve propolis grubuna kıyasla azaldığı fakatbu azalmanın sadece 11. günde yapılan testlerde istatistiksel olarak anlamlı olduğu(P<0,05), Propolis + alkol grubu değerleri alkol grubundan yüksek, kontrol ve propolisgruplarından düşük çıkmış olmakla birlikte sadece 11. ve 30. günlerde alınan kayıtlaristatistiksel olarak anlamlı bulundu (P<0,05).Propolis grubunun hipokampus ve korteks dokusundaki SOD ve GSH-Px enzimaktiviteleri kontrol gurubuna göre anlamlı düzeyde artış gösterdi (P<0,05). Bu daporpolisin antioksidan özelligi olduğunun bir göstergesi olarak kullanılabilir.Hipokampus, serebral korteks ve serebellum dokularındaki SOD, GSH-Px enzimaktiviteleri gruplar arasında karşılaştırıldığında; alkol grubu enzim aktivitesinin kontrolve propolis grubundaki enzim aktivitelerinden daha az olduğu, propolis + alkolgrubundaki enzim aktivitesinin ise alkol grubuna oranla arttığı gözlenmiştir. Fakatbunlarda sadce hipokampus ve serebral korteks dokusundaki enzim değişmeleriistatistiksel olarak anlamlı iken serebellum dokusundaki enzim değişimleri istatistikselolarak anlamlı bulunamamıştır.Sonuç olarak; propolisin kuvvetli bir anti oksidan özelliğe sahip olduğu, alkolün artankonsantrasyonlarda oksidatif strese bağlı olarak beyinde öğrenme merkezlerindehasarlara neden olduğu, propolisin içerdiği antioksidan özellikten dolayı alkolünoluşturduğu hasarları tersine çevirici etkiye sahip olduğu sonucuna varıldı.Anahtar Kelimeler: Alkol, Hipokampus, Propolis, T-labirent, Antioksidan Enzimler.
dc.description.abstract8. SUMMARYTHE EFFECTS OF PROPOLİS ON THE DAMAGE CAUSED BY ALCOHOL İNTHE BRAİN AREAS RELATED TO LEARNİNG AND MEMORY.Oxidative stres resulting from free radicals and acetaldehydes emerging from alcoholmetabolisation supresse learning and memory, causing oxidative damage in the learningand memory areas of the brain.Because it includes flavonoids, propolis is a strong antioxidant. In our study, we aimed toinvestigated the protective roles of propolis on the damage produced by alcohol in thelearning and memory areas.Adult Wistar-albino rats were divided into four groups (n=8). Alcohol groups receivedliquid diet with alcohol in gradually increasing concentrations (%2,4- %7,2 V/V). Inpropolis groups, 150 mg/kg of propolis was added to the diet. In control groups, alcoholfree but including equal energy with the other groups diet was applied. During the study,the amount of food and weight changes were recorded.In order to test the short term memory and learning capacity before the study, after thestudy and the day before chancing the alcohol concentration.T-maze test was applied to the groups. At the end of the study, the rats were sacrificedand SOD,CAT,GSH-Px activities and TBARS and Nitrat/nitrit levels of the rats?cerebellum, hippocampus and cerebral cortex were compared.When comparing baseline latency, avoidance trials 1, avoidancce trials 2 and escape trialsperiods of the rats we found no difference between the control and propolis group (P>0,05);T-maze values of alcohol groups were decreased after the eleventh day of the study. Whencompared with control and propolis group (P<0,05); the values of propolis+alcohol groupswere higher than the alcohol and lower than the conrol and propolis groups, but thesevalues were statistically significant on the eleventh and thirtieth days of the study (P<0,05).The SOD and GSH-Px activities of the hippocampus and cortex of the propolis groupswas significantly increased when SOD, GSHP-x activities of hippocampus, cerebral cortexand cerebellum of the groups were compered, the enzyme activitiy of the alcohol groupwas lower than the propolis and the control groups but lower than the propolis+alkolgroups. While the enzyme activities of the hippocampus and cerebral cortex werestatisticaly significant, the changes in the enzyme activities of the cerebellum wasmeaningless.As a results, we concluded thad propolis has a strong antioxidant property, alcohol withincreasing concentration has a damaging effect on learning due to oxidative stres and theantioxidant properties of propolis improve the negative effects of alcohol.Key Wors: Alcohol, Hippocampus, Propolis, T-mzae, Anioxidant enzymes.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.subjectFizyolojitr_TR
dc.subjectPhysiologyen_US
dc.titleÖğrenme ve hafızanın şekillendiği beyin bölgelerinde alkolün oluşturduğu hasarlarda propolisin etkileri
dc.title.alternativeThe effects of propolis on the damage caused by alcohol in the brain areas related to learning and memory
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentFizyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid158144
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid192985
dc.description.pages68
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess