Show simple item record

dc.contributor.advisorBatçıoğlu, Kadir
dc.contributor.authorKargin Solmaz, Fatma Özlem
dc.date.accessioned2020-12-07T09:49:21Z
dc.date.available2020-12-07T09:49:21Z
dc.date.submitted2011
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/126426
dc.description.abstractBu araştırmada, yüksek antioksidan etkiye sahip olduğu bilinen sarımsağın (Allium Sativum) 3 farklı ekstratında; katalaz, süperoksit dismutaz, glutatyon peroksidaz antioksidan enzimlerinin aktivitelerinin ölçülmesi, membran hasarını belirlemek üzere malondialdehit ve DNA hasarını belirlemek amacıyla 8-hidroksi-2'-deoksiguanozin miktarı ölçülmüştür.3 farklı sarımsak preparatı ile kontrol ve DMBA grubu olmak üzere toplam 50 rat üzerinde uygulama yapılmış olup, her bir rattan alınan karaciğer örneklerinin enzim aktiviteleri ölçülmüş ve 8-hidroksi,2'deoksiguanozin ile DNA hasarı ve MDA miktarı ölçümü ile membran hasarı belirlenmiş ve her bir grubun istatistiksel analizi yapılmıştır.İstatistiksel değerlendirmelerin sonucunda, uygulanan tüm sarımsak preparatlarının etkili olduğu ancak, bazı parametreler açısından bekletilmiş sarımsak ekstrelerinin daha güçlü antioksidan aktiviteye sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
dc.description.abstractIn this study, three different extract of garlic, which have high antioxidant effect, were used for the measurement of activity of antioxidant enzymes such as catalase, superoxide dismutase and glutathione peroxidase, for the measurement of malondialdehyde and 8-hydroxy-2?-deoxyguanosine to detect membrane and DNA damage, respectively.Totally fifty rats were used in three different garlic extract groups, control and DMBA group. Liver tissue of rats was resected after garlic administration and was used for the measurement of enzyme activities, membrane and DNA damage.As a result of statistical evaluation, although all of the garlic extract has been found effective but in terms of some parameters aged garlic extract has been evaluated as more powerful antioxidant capacity than the other garlic extracts.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.subjectEczacılık ve Farmakolojitr_TR
dc.subjectPharmacy and Pharmacologyen_US
dc.title7,12-DMBA ile indüklenen rat karaciğer dokusunda çeşitli sarımsak ekstrelerinin koruyucu etkilerinin incelenmesi
dc.title.alternativeDMBA-induced rat liver with garlic 7.12 extracts protective effect of various tissue analysis
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyokimya Anabilim Dalı
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.subject.ytmGarlic
dc.subject.ytmFree radicals
dc.subject.ytmOxidation reactions
dc.subject.ytmOxidative damage
dc.subject.ytmLiver
dc.identifier.yokid394147
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid272530
dc.description.pages72
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess