7,12-DMBA ile indüklenen rat karaciğer dokusunda çeşitli sarımsak ekstrelerinin koruyucu etkilerinin incelenmesi
dc.contributor.advisor | Batçıoğlu, Kadir | |
dc.contributor.author | Kargin Solmaz, Fatma Özlem | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T09:49:21Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T09:49:21Z | |
dc.date.submitted | 2011 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/126426 | |
dc.description.abstract | Bu araştırmada, yüksek antioksidan etkiye sahip olduğu bilinen sarımsağın (Allium Sativum) 3 farklı ekstratında; katalaz, süperoksit dismutaz, glutatyon peroksidaz antioksidan enzimlerinin aktivitelerinin ölçülmesi, membran hasarını belirlemek üzere malondialdehit ve DNA hasarını belirlemek amacıyla 8-hidroksi-2'-deoksiguanozin miktarı ölçülmüştür.3 farklı sarımsak preparatı ile kontrol ve DMBA grubu olmak üzere toplam 50 rat üzerinde uygulama yapılmış olup, her bir rattan alınan karaciğer örneklerinin enzim aktiviteleri ölçülmüş ve 8-hidroksi,2'deoksiguanozin ile DNA hasarı ve MDA miktarı ölçümü ile membran hasarı belirlenmiş ve her bir grubun istatistiksel analizi yapılmıştır.İstatistiksel değerlendirmelerin sonucunda, uygulanan tüm sarımsak preparatlarının etkili olduğu ancak, bazı parametreler açısından bekletilmiş sarımsak ekstrelerinin daha güçlü antioksidan aktiviteye sahip olduğu sonucuna varılmıştır. | |
dc.description.abstract | In this study, three different extract of garlic, which have high antioxidant effect, were used for the measurement of activity of antioxidant enzymes such as catalase, superoxide dismutase and glutathione peroxidase, for the measurement of malondialdehyde and 8-hydroxy-2?-deoxyguanosine to detect membrane and DNA damage, respectively.Totally fifty rats were used in three different garlic extract groups, control and DMBA group. Liver tissue of rats was resected after garlic administration and was used for the measurement of enzyme activities, membrane and DNA damage.As a result of statistical evaluation, although all of the garlic extract has been found effective but in terms of some parameters aged garlic extract has been evaluated as more powerful antioxidant capacity than the other garlic extracts. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.subject | Eczacılık ve Farmakoloji | tr_TR |
dc.subject | Pharmacy and Pharmacology | en_US |
dc.title | 7,12-DMBA ile indüklenen rat karaciğer dokusunda çeşitli sarımsak ekstrelerinin koruyucu etkilerinin incelenmesi | |
dc.title.alternative | DMBA-induced rat liver with garlic 7.12 extracts protective effect of various tissue analysis | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyokimya Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Antioxidants | |
dc.subject.ytm | Garlic | |
dc.subject.ytm | Free radicals | |
dc.subject.ytm | Oxidation reactions | |
dc.subject.ytm | Oxidative damage | |
dc.subject.ytm | Liver | |
dc.identifier.yokid | 394147 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 272530 | |
dc.description.pages | 72 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |