Malatya kent merkezindeki kahvehane, lokanta ve pastane sahiplerinin tütün yasağı yasası sonrası görüş ve uygulamaları
dc.contributor.advisor | Genç, Metin Fikret | |
dc.contributor.author | Kartal, Mert | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T09:49:07Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T09:49:07Z | |
dc.date.submitted | 2011 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/126406 | |
dc.description.abstract | Dünyanın en önemli sağlık sorunu olan tütünle mücadelede kapalı alanlarda kullanımın yasaklanması önemli stratejilerden biridir. Bu anlamda ülkemizde 3 Ocak 2008 tarihinde 5727 sayılı yasa yürürlüğe girmiştir. Çalışmamızın amacı, kapalı alanlarda tütün kullanımını yasaklayan yasadan sonra kahvehane, lokanta, pastane sahiplerinin görüş ve uygulamalarını araştırmaktır.Malatya kent merkezinde bulunan 125 kahvehane, 99 çay ocağı, 110 lokanta, 24 kafeterya, 20 pastane ve 8 birahane örnekleme seçilmiştir. Anketler Haziran-Eylül 2010'da iş yeri sahipleri veya sorumlu müdürleri ile yüz yüze görüşülerek uygulanmıştır.Ankete katılan 386 kişinin yaş ortalaması 37.2'dir ve 378'i erkektir (%98). 218 (%56.5) kişi işletme sahibi iken, 168 kişi ise (43.5) sorumlu müdürdür. İşletme sahiplerinden 63'ü (%16.4) yasadan sonraki ilk üç ay içerisinde gelirlerinde değişiklik olmadığını ifade ederken, 111 kişi ise (%45.6) gelirlerinde %61 ve üzeri azalma olduğunu ifade etmiştir. Sadece kahvehane sahipleri ele alındığında ilk üç ay içerisinde gelirlerindeki azalma oranı ortalama olarak %65.5 iken, diğer işletmelerde bu oran %33'tür (p<0.05). Kahvehane dışındaki işletme sahiplerinin %9.2'si gelecekte işyerini kapatacağını ifade ederken, kahvehane sahiplerinde bu oran %40.8dir (p<0.05).Sonuç olarak yasadan en çok kahvehane sahiplerinin olumsuz etkilendiği görülmüştür.Anahtar kelimeler: Tütün yasağı, ikram sek | |
dc.description.abstract | The ban of smoking in closed public places is one of the vital strategies in the fight against tobacco since it is the most important health problem of the world. For this purpose, the Law No. 5727 came into force on 3 January 2008 in our country.The aim of our study was to investigate the opinions and practices of traditional café, restaurant and patisserie owners after smoking ban law in closed areas. The sample in our study involved 125 traditional cafes, 99 tea houses, 110 restaurants, 24 cafeterias, 20 patisseries and 8 pubs in the city center of Malatya. The researcher himself applied the questionnaires to the owners or to the responsible managers through face to face interviews between June and September in 2010.The mean age of the participants was 37.2 and out of 386 participants, 378 (98 %) were men. While 218 people (56.5%) were the owners of the workplaces, 168 (43.5%) people were responsible managers. According to the results, 63 owners (16.4 %) expressed that their profits didn?t decrease during the first three months after the implementation of the Law whereas 111 people (45.6 %) expressed a decrease by 61% and over in their profit.When only the traditional café owners were taken into consideration, the decrease during the first three months was 65.5% whereas it was 33% in other enterprises. While 9.2 % of the owners of the enterprises except traditional café owners expressed that they were going to end the business in the future, 40.8 % traditional café owners claimed that they would end the business soon (p<0.05). As a result, it was determined that traditional café owners were the worst affected business owners from the smoking ban law.Key words: Smoking ban, hospitality sector | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Halk Sağlığı | tr_TR |
dc.subject | Public Health | en_US |
dc.title | Malatya kent merkezindeki kahvehane, lokanta ve pastane sahiplerinin tütün yasağı yasası sonrası görüş ve uygulamaları | |
dc.title.alternative | Opinions and practises of traditional cafe, restaurant and patisserie owners after smoking ban law in the city center of Malatya | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Halk Sağlığı Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Coffehouses | |
dc.subject.ytm | Restaurants | |
dc.subject.ytm | Tobacco | |
dc.subject.ytm | Laws | |
dc.subject.ytm | Smoking | |
dc.subject.ytm | Malatya | |
dc.identifier.yokid | 404039 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 282095 | |
dc.description.pages | 54 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |